Erdeğer, "Sergiye ilgi ilk

Erdeğer, "Sergiye ilgi ilk

Erdeğer, "Sergiye ilgi ilk günkü gibi devam etmedi"


Ku­şa­da­sı Se­tur Ma­ri­na Sa­nat Ga­le­ri­si"nde ken­di ki­şi­sel ser­gi­si­ni açan Zeh­ra Er­de­ğer'in, ser­gi ta­ri­hi­ni 18 Ara­lık'a ka­dar uzat­ma­sı­nı fır­sat bi­le­rek, ça­lış­ma­la­rı, umut­la­rı ve ha­yal kı­rık­lık­la­rı­nı an­lat­tı­ğı bir rö­por­taj yap­mış ol­dum. Böy­le­lik­le siz­ler Zeh­ra Er­de­ğer'i ta­nı­mış ve sa­na­ta fark­lı bir pen­ce­re­den bak­mış ola­cak­sı­nız.

Mut­lu NAZ­LI : Si­zi ta­nı­ma­yan­lar için bi­raz ken­di­niz­den bah­se­der­mi­si­niz?

Zeh­ra ER­DE­ĞER : Ta­bi­i ki ken­dim­den bi­raz bah­se­de­yim. Ben Sö­ke do­ğum­lu­yum, her­han­gi bir re­sim eği­ti­mi al­ma­dım, 95 yı­lın­dan bu ya­na Sö­ke"de olan Mag­ne­si­a Kül­tür Sa­nat Der­ne­ği"n­de ça­lı­şı­yo­rum. Me­ka­nı­mı­zı der­nek ola­rak, re­sim atöl­ye­si ve re­sim ga­le­ri­si ola­rak kul­la­nı­yo­ruz, ta­bi bu be­nim için bü­yük bir avan­taj.

(MN) : Eser­le­ri­niz ta­ma­men yağ­lı bo­ya ça­lış­ma­la­rın­dan­ mı olu­şu­yor?

(ZE) : Eser­le­rim ço­ğun­luk­la yağ­lı bo­ya, az bir sa­yı­da da pas­tel yağ­lı bo­ya ka­rı­şı­mı ça­lış­ma­la­rım var.

(MN) : Ser­gi­de dik­ka­ti­mi çe­ken taş üze­ri­ne yap­tı­ğı­nız ça­lış­ma­lar ve ki­tap ay­raç­la­rı gi­bi bir mo­za­ik mev­cut. Bu tip ye­ni ça­lış­ma­la­rı­nız­la kar­şı­la­şa­cak­mı­yız?

(ZE) : İki yıl­dır de­niz­den top­la­dı­ğım kay­rak taş­la­rı­nın üze­ri­ne de re­sim ya­pı­yo­rum. Be­nim için ay­rı bir zevk. Bod­rum'da özel­lik­le bu ça­lış­ma­la­rım­dan is­te­yen müş­te­ri­le­rim var. Ki­tap ay­raç­la­rı­ma ge­lin­ce ki­tap oku­ma­yı çok se­ve­rim ve bu alış­kan­lık ha­li­ne gel­di, on­la­rı yap­mak ki­tap okur­ken ak­lı­ma gel­di, hep­si or­ji­nal ve çok il­gi çe­ki­yor­lar, o ka­dar çok yap­tım ki sa­yı­sız di­ye­bi­li­rim hat­ta ba­zen ye­tiş­ti­re­mi­yo­rum. Ye­ni ça­lış­ma­la­rım ta­bi ki ola­cak. Tu­val ve yağ­lı bo­ya ka­ğı­dı üze­rin­de ça­lı­şı­yo­rum.

(MN) : Pe­ki ne gi­bi ob­je­ler üze­rin­de ça­lı­şı­yor­su­nuz?

(ZE) : Be­nim gi­bi na­if res­sam­lar­da et­ra­fı gör­me­miz ken­di­mi­ze öz­gü­dür. Ben do­ğa­yı ço­cuk­la­rı ve on­la­rın dün­ya­sı­nı çok se­ve­rim.

(MN) : Eser­le­ri­niz­de kent­sel ve kır­sal çiz­gi­ler gö­rü­yo­rum. Eser­le­ri­ni­zi ya­par­ken et­ki­len­di­ği­niz ya da si­ze il­ham ve­ren bir şey­ler var mı?

(ZE) : Bo­zul­ma­ya yüz tut­muş olan do­ğa­mız­da ki renk­ler ve ço­cuk­lar, bel­ki ya­şan­ma­mış­lık­lar, ha­yal­le­rim, ol­mak is­te­di­ğim yer­ler, her­şey et­ki­ler be­ni. Za­ten eser­le­ri­min hep­si be­nim ha­yal dün­yam­da olan yer­ler. Ha­ya­lim­de ki evim, ha­ya­lim­de ki pe­ri ba­ca­la­rı, ba­lon­lar, tar­la­da ça­lı­şan­lar, kı­sa­ca hep­si...

(MN) : Şu ana ka­dar kaç ser­gi ile sa­nat­se­ver­ler­le bu­luş­ma şan­sı ya­ka­la­dı­nız?

(ZE) : 95 yı­lın­dan bu ya­na 34 grup ser­gim, ma­ri­na­da­ki ser­gim­le bir­lik­te 7 ki­şi­sel ser­gim ol­du.

(MN) : Se­tur Ma­ri­na Ku­şa­da­sı Sa­nat Ga­le­ri­si"n­de ser­gi aç­ma fik­ri ne­re­den ve na­sıl doğ­du?

(ZE) : Ma­ri­na'da ser­gi aç­mak be­nim için ha­yal gi­bi bir­şey­di, bu­ra­da­ki ser­gi­min ayar­lan­ma­sı­nı sağ­la­yan der­nek baş­ka­nı­mız Bel­gin Gü­rel'e ve ta­bi ki Se­tur Ma­ri­na Mü­dü­rü­müz Çağ­lar Bey'e borç­lu­yum. Ken­di­le­ri­ne tek­rar­dan te­şek­kür edi­yo­rum.

(MN) : Si­zin için en sev­di­ği­niz ve sa­na­tı­nı­za fay­da­lı ge­çen ser­gi­niz han­gi­siy­di?

(ZE) : En çok sev­di­ğim ser­gim Ku­sa­da­sı Se­tur Ma­ri­na'da­ki ser­gim­den baş­ka 2008"de ar­ka­da­şım­la bir­lik­te Bod­rum da aç­tı­ğım ser­gim­di bu ser­gi ken­di­me olan gü­ve­ni­min art­ma­sı­na se­beb ol­du. Bü­tün ser­gi­le­ri­min ta­dı­nın ina­nıl­maz gü­zel­lik­te ol­du­ğu­nu söy­le­mem ge­re­kir.

(MN) : Ser­gi­nin açı­lı­şın­da il­gi çok faz­lay­dı. Pe­ki ser­gi­nin de­va­mın­da gös­te­ri­len il­gi na­sıl­dı?

(ZE) : Ser­gi gü­nü en baş­ta Sev­gi­li ar­ka­daş­la­rım, Sö­ke Be­le­di­ye­si­"nin ser­gi­me ge­le­bil­me­le­ri için araç te­min edip ge­len Sö­keli­ler, yi­ne Sö­ke Çağ­daş Ya­şa­mı Des­tek­le­me Der­ne­ği"n­den dost­la­rım, Sö­ke Ya­zar­lar Şa­iir­ler Der­ne­ği"n­den dost­la­rım ve Ku­şa­da­sı'nda bu­lu­nan dost­la­rım, ta­nı­dı­ğım ta­nı­ma­dı­ğım bir­çok sa­nat­se­ver be­ni yal­nız bı­rak­ma­dı­lar on­la­ra da ay­rı­ca te­şek­kür edi­yo­rum. Ser­gim ilk iki gün çok gü­zel geç­ti ama üzü­le­rek söy­lü­yo­rum. Gü­zel du­yu­ru yap­ma­mı­za ve Ku­şa­da­sı 105 fm rad­yo prog­ra­mın­da yap­mış ol­du­ğum si­tem­le­ri­me rağ­men di­ğer gün­ler um­du­ğum gi­bi ol­ma­dı.

(MN) : Son ola­rak Egeli sa­nat­se­ver­ler için söy­le­cek­le­ri­ni­zi kı­sa­ca ala­bi­lir­mi­yim?

(ZE) : Lüt­fen Ege­li sa­nat­se­ver­ler, sa­na­tın kal­bi sa­de­ce İS­TAN­BUL ol­ma­sın... Te­şek­kür edi­yo­rum. Sev­giy­le kal­ma­nız di­le­ğiy­le...

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.