Eski Bakanlar son dakika Yüce Divan kararı

Eski Bakanlar son dakika Yüce Divan kararı

4 eski bakan hakkında Yüce Divan kararı bugün. Meclis Soruşturma Komisyonu'ndaki oylamanın sonucu merak konusu.

Eski Bakanlar Egemen Bağış, Muammer Güler, Erdoğan Bayraktar ve Zafer Çağlayan hakkında Yüce Divan oylaması bugün. 

Meclis Soruşturma Komisyonu'ndaki kritik oylama gizli oturumla yapılacak. Komisyonun bulunduğu salonun bulunduğu koridora komisyon üyelerinden başka kimse giremeyecek.

Meclis Soruşturma Komisyonu'nda"yolsuzluk ve rüşvet suçlaması" yöneltilen 4 eski bakanla ilgili oylama bugün yapılacak. Bakanların Yüce Divan'a gidip gitmeyeceklerine yönelik oylama kararının 22 Aralık'ta çıkması bekleniyordu. Ancak, eski bakanlar Egemen Bağış, Muammer Güler ve Zafer Çağlayan bilirkişinin mal varlıklarıyla ilgili raporuna itiraz etmişti.

Bilirkişinin teknik incelemeyi 5 Ocak tarihine kadar yapabileceğini söylemesi üzerine erteleme kararı alınmıştı.

eski-bakanlar-son-dakika-yuce-divan-karari.jpg

İTİRAZLAR GENİŞLEDİ

3 eski bakan, geçen hafta komisyona yeni belgeler gönderdi ve rapora ilişkin itirazlarını genişletti.

Bu nedenle bilirkişinin pazartesi günkü toplantıda yeni bir rapor sunması bekleniyor. Muhalefet 4 eski bakanın Yüce Divan'da yargılanmasını istiyor. AK Partili üyelerin Yüce Divan oylamasında nasıl karar verecekleri ise merak konusu.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Oylama sonrası komisyonun 9 Ocak'a kadar raporunu tamamlayıp Meclis Başkanı'na sunması gerekiyor. Ardından 10 gün içinde Genel Kurul toplanacak.

Komisyondaki oylamada Yüce Divan kararı çıkarsa rapor Genel Kurul'da oylanacak. Genel Kurul'da komisyon adına bir kişi, şahıslar adına 6 kişi konuşacak.

4 eski bakan, süre sınırı olmadan savunma yapabilecek. Komisyondan Yüce Divan kararı çıkmazsa Genel Kurul'da muhalefet bu yönde önerge verebilecek.

Önerge Genel Kurul'da gizli oylanacak. Yüce Divan'a sevk kararı için 276 milletvekilinin oyu gerekiyor.

AK PARTİ FİRE VERİR Mİ?

Meclis Genel Kurulu dört bakan hakkındaki oylamayı en geç 29 Ocak 2015 tarihine kadar gerçekleştirmek zorunda.

2015 seçimlerinde üç dönem kuralı nedeniyle milletvekili adayı olamayacak 68 AK Parti’li milletvekili bulunuyor. Bu vekillerin bir kısmının gizli oylamada partinin 'hayır' eğilimine rağmen, ‘evet’ oyu kullanarak bakanlara Yüce Divan yolunu açması ‘partide çatlak’ yorumlarını getireceği endişesi taşınıyor.

Meclis’teki mevcut sandalye dağılımına göre 312 milletvekili bulunan AK Parti’de 36 vekilin ‘evet’ demesi matematiksel olarak bakanlara Yüce Divan yolunu açmış oluyor.

AK PARTİ'NİN ÇEKİNCELERİ

Ankara kulislerindeki iddialara göre, malvarlıkları hakkındaki MASAK raporuna yaptıkları itiraz üzerine verilen erteleme kararına kadar AK Parti'de üç eğilim konuşuluyordu.

1. Yüce Divan'a evet denilirse dosya 2015 seçimleri öncesi açılacak ve kamuoyundaki tartışmalar partiyi yıpratacak.
2. Yüce Divan'a hayır kararı çıkarsa, Meclis'teki gizli oylamada fire verilmesi halinde bu durum 'partide çatlak' görüntüsü yaratabilecek.
3. Yüce Divan kararı çıkmaması halinde, yolsuzluk tartışmaları yıllar boyu gündemde tutularak AK Parti'ye karşı kullanılabilecek.

ERTELEME KARARINDAN BU YANA NE DEĞİŞTİ?

22 Aralık'taki erteleme kararı öncesi, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başta il kongreleri olmak üzere konuşmalarında yolsuzlukla ilgili vurgusu dikkat çekmişti. Davutoğlu,"Yolsuzluk yapan kardeşim bile olsa kolunu koparırım" sözünü konuşmalarında art arda sarf etti. Hatta Davutoğlu'nun 4 bakanı çağırıp "Yüce Divan'a gitmeyi kendiniz talep edin" telkininde bulunduğu haberleri çıktı.
Ancak erteleme kararı sonrası, Başbakan Davutoğlu'ndan ve hükümetten gelen açıklamalarda tansiyon düştü. Başbakan Davutoğlu, bu konuda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüş ayrılığı olmadığını vurgulayan açıklaması ile bu konudaki en nihâi açıklamasını 27 Aralık'ta canlı yayın röportajında yapmış ve şunları söylemişti:

"Bakınız, 7 Şubat 2012, 17-25 Aralık 2013 ve 28 Mart 2014'teki süreçler darbe girişimidir. Eğer bunlardan sadece 17 Aralık söz konusu olsaydı, o zaman 'yolsuzluk' diyeceklerdi. Peki diğer tarihte yaşananların yolsuzlukla ne ilgisi var? Eğer yolsuzluk varsa, biz bunların karşısında yer alırız. Ve saldırdıkları, yıpratmaya çalıştıkları Cumhurbaşkanı, yolsuzluklarla yıpranmış ekonomiyi ayağa kaldırdı. Eğer biri yanlış yapmışsa, o yanlış hukuki süreçte takip edilecek. Bir de Meclis içinde komisyon kurulma süreci var. Komisyonu AK Parti kurdu. Eğer AK Parti'nin çekindiği bir şey olsa, kurmazdı. Biz bu komisyonun faaliyetlerine müdahale etmedik. 'Bırakalım bu komisyon kendi prensipleri etrafında çalışsın ve tablo ortaya çıksın'. Bizim tutumumuz budur Burada ikircikli bir tavır yok. Komisyon ne sonuç alırsa alsın, bu, darbe girişimleri gerçeğini ortadan kaldırmaz. Biz 'Kardeşimiz olsa yolsuzluğu affetmeyiz" dedik. Delillendirilmiş bir yolsuzluk dosyası önümüze koyulursa asla affetmeyiz. Daha çalışmalar bitmeden bu kişilere 'suçlu' veya 'suçsuz' demek doğru değil."

Davutoğlu 'Cumhurbaşkanı ile görüş ayrılığı yok' dese de, yılbaşına kadar Ankara'da en çok konuşulan konu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 4 bakanın Yüce Divan'a gönderilmesine sıcak bakmadığı ve bu görüşünü Başbakan Davutoğlu'na aktardığı iddiasıydı. Bu iddiaya resmi olarak tek yanıt 28 Aralık'taki Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'tan geldi:

"Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımız ile ilgili bugünlerde ortalıkta dolaşan haberlerin kulis bilgisi olmaktan öte bir ciddiyeti yoktur. Kendileri tarafından herhangi bir şey söylenmedikçe bu bilgileri teyit eden konuşma yapılmadıkça, bunların yalan, iftira veya kulis bilgisi olduğunu söyleyebiliriz." 
 
HANGİ BAKAN NEYLE SUÇLANIYOR?

Soruşturma önergesine göre Zafer Çağlayan ve Erdoğan Bayraktar hakkında 2, Egemen Bağış hakkında 3, Muammer Güler hakkında ise 4 ayrı suçlama bulunuyor. Eski bakanlardan biri hakkında Yüce Divan kararı çıkarsa bu kez hangi suç veya suçlardan gönderileceği oylanacak.

ZAFER ÇAĞLAYAN

Zafer Çağlayan: Reza Zarrab’dan sağlanan, miktar ve değeri tespit edilemeyen maddi menfaatler karşılığında: 1- Zarrab’ın İran’a altın ihracatı yapması işlerinde imtiyaz sağlamak. 2- Gana’dan kaçak yollarla yurda sokulmak istendiği iddia edilen 1.5 ton altınla ilgili adli ve idari soruşturmaları engelleyerek altının Dubai’ye çıkışını sağlamak.

MUAMMER GÜLER

Muammer Güler: 1- Zarrab’ın araçlarına trafikte emniyet şeridi kullanma imtiyazı vermek ve koruma polisi görevlendirmek. 2- Zarrab’la birlikte gözaltına alınan bazı şüphelilerin ve yakınlarının yasaya aykırı olarak istisnai yoldan Türk vatandaşlığına geçirilmesini sağlamak. 3- Zarrab’la ilgili adli ve istihbari çalışma yapılıp yapılmadığının araştırılması için talimat vermek. 4- Zarrab’ın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için girişimde bulunmak.

EĞEMEN BAĞIŞ

Egemen Bağış: 1- İran asıllı işadamı Reza Zarrab’ın turizm belgeli bir otel kiralama girişimi ile yakınlarına vize alınması işleri için aracılık etmek. 2- Zarrab’la ilgili soruşturma olup olmadığı yönünde kurum ve kuruluşlardan araştırma yapılmasını sağlamak. 3- Zarrab’ın usulsüzlükleri hakkında basında çıkacak haberlerin engellenmesi için girişimde bulunmak.

TAVASSUT GÖZ YUMMA

Erdoğan Bayraktar: 1- Bir suç örgütünün yönetici ve üyelerinin kendilerine sağlanan miktar ve değeri tespit edilemeyen bazı menfaatler karşılığında; kişiye özel imtiyazlı imar planlarını onaylatmaları, imar planlarına aykırı olarak yapılan bazı projelerin usulsüzlüklerine göz yummaları ve denetimlerden sorunsuzca geçmelerini sağlamaları ve bu eylemlerin bir kısmını Erdoğan Bayraktar’ın görevde olduğu sırada ve onun bilgisi doğrultusunda gerçekleştirmeleri. Bakanlıktan iş alan şirketlerin yemek işlerinin yakınlarının ortağı olduğu şirketlere verilmesi için tavassut (aracılık) etmesi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.