Esma nine 66 yıl önceki sevinci anlatıp Menderes'e dua etti

Esma nine 66 yıl önceki sevinci anlatıp Menderes'e dua etti

Esma nine 66 yıl önceki sevinci anlatıp Menderes'e dua etti

Aydın’ın en yaşlı çınarlarından 108 yaşındaki Esma Vardar, Türkye’de Ezanın aslına uygun okunuşunun 66. Yıl dönümünde Merhum Menderes’e dualar edip 16 Mayıs 1950’de yaşananları anlattı. 18 yıl aradan sonra minarelerden yükselen ‘Allahüekber’ nidalarını herkesin gözyaşları içinde dinlediğini belirten 108 yaşındaki Esma Vardar, “Bugün hissetmiyoruz ama bu Müslümanların ‘Tanrı Uludur’ sesleri ile namaza davet edildiği yıllardaki acı ve üzüntünün tarifi yoktur” dedi.
Bilindiği gibi 1932 tarihinde Hazreti Peygamber zamanından beri tevhid inancının sembolü ve namazın davetçisi olan ezanın Türkçeye çevrilerek ‘Tanrı Uludur’ diye okunmaya başladı. 16 Haziran 1950’de Merhum Başbakan Adnan Menderes döneminde 66 yıl önce ezan yeniden Arapça okunmaya başlayınca 18 yıl aradan sonra ezanı aslına uygun dinlediklerinde sevinçten herkesin ağladığını belirten Aydın’da yaşayan 108 yaşındaki Esma Vardar, “O zaman henüz genç bir bayandım. Ben kendimi bildim bileli ezan Türkçe okunurdu. Menderes’in Başbakanlığı ve Demokrat Parti döneminde böyle bir ramazan günü ezan Arapça okununca büyüklerimiz ağlamaya başladı. O gün tüm Müslümanlar bayram sevinci yaşadı” dedi.
“DUYDUĞUNUZ EZANIN KIYMETİNİ BİLİN”
Bugün her ne kadar gençler 5 vakit namaza tam riayet etmese de içinde iman olan herkesin ezan sesine karşı bir sempatisi olduğunu düşündüğünü ifade eden Esma Nine, “Bugün memlekette ezan okunmadığını düşünsenize ne kadar ağır bir duygu. Bunu gençlerin bilmesi belki de mümkün değil ama biz bu duyguyu 66 yıl önce yaşadık. Tam 18 yıl boyunca bu millet ezan sesine hasret kaldı. Allah bir daha o günleri göstermesin. Ezanı aslına çeviren Menderes ve arkadaşları nur içinde yatsın” diye konuştu.
İlk dönemlerde Türkçe ezana karşı çıkıp Arapça okumak isteyenlerin kolluk kuvveti marifeti ile yıldırıldığını duyduklarını belirten Aydın’ın canlı tarihi olarak bilinen 108 yaşındaki Esma Vardar, “Ankara’da Meclis’te ezan ve kameti Arapça okuyanların hapis ve para cezası ile cezalandırılacağı yolunda kanun çıktığını da duyduk. Müslümanların en önemli ortak değerlerinden biri olan Ezan’ın aslına uygun okunması Merhum Menderes’in en önemli icraatlarından biridir bence” diye konuştu.
“EZAN İSLAM ALEMNİN ORTAK LİSANIDIR”
Türkiye’de Müslümanlar için 16 Mayıs’ın ayrı bir önemi olduğunu ve sürekli Gönderden bayrağımızın inmemesi ve minarelerden ezanların dinmemesi için dualar ettiklerini belirten Aydın Müftüsü Ömer Kocaoğul, “Ezan islam’ın ortak lisanıdır. Bu nedenle aslına uygun okunması çok önemlidir. Maalesef ülkemizde 18 yıl Ezan Türkçe okunmuş. Merhum Aydın’ın yetiştirdiği Menderes döneminde yeniden aslına uygun okunmaya başlamış. İslam’ın ortak lisanı Ezanı aslına uygun okunması için çaba sarfeden herkesten Allah razı olsun. Allah bir daha bu millete ezan sesine hasret bırakmasın” diyerek tüm Müslümanların herkesin günde 5 vakit duyduğu ezan sesinin kıymetini bilmesini istedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.