Esnaf borçtan kurtuluyor

Esnaf borçtan kurtuluyor

Esnaf borçtan kurtuluyor

Torba yasa prim borcu olan esnafın yüzünü güldürdü. Yapılandırma imkanından yararlanan esnaf, hem kolayca borcunu kapatacak hem de sağlıktan yararlanmaya başlayacak
 
Torba yasa, prim borçlularına da nefes aldıracak. Prim borcu olanlar, faiz yükünden kurtularak borcunu taksitle ödeyebilecek. Bunun için tek şart, belirlenen süre içerisinde başvuru yapmak. Genel Sağlık Sigortası hariç tüm prim borçları için son başvuru tarihi 31 Aralık 2014. Yapılandırma imkanının sevindirdiği kesimlerin başında esnaf yer alıyor. Bağ-Kur prim borcu olanlar, belirlenen bu süre içinde başvurursa, yapılandırma imkanından yararlanacak. Önemli bir faiz yükünden kurtulacak olan Bağ-Kur'lular, belirlenen borcu da ister peşin, ister 6, 9, 12 ya da 18 taksitle ödeme yapabilecek. Ödemeler için belirli bir katsayı uygulanacak. Taksit ödemeleri 2 ayda bir yapılacağı için 18 taksiti seçenler borcunu 36 ay vadede kapatacak. 
 
SAĞLIK KAPISI AÇILACAK 
Bu sayede borcunu kapatacak olan Bağ-Kur'lulara ve ailelerine hastane kapısı da açılacak. Bağ- Kur kapsamında sosyal güvenlik kurumuna bağlı olan esnaf ve şirket ortakları, eğer 60 gün primini yatırmazlarsa hem kendileri hem de bakmakta yükümlü bulundukları aile fertleri sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor. Bağ-Kur'a olan borçlarını yapılandırarak ilk taksitlerini ödeyenler ve aile fertleri sağlık sigortasından yararlanmaya başlayacak. Bir takvim yılında taksitlerini 2 kez aksatanlar bu hakkını kaybedecek. 
 
EMEKLİLİK İMKANI 
Prim borcunu yapılandıracak olan Bağ-Kur'lular, bu şekilde günleri tamamlanıyorsa emekli de olabilecek. Pek çok Bağ-Kur'lu, tüm şartları yerine getirmesine rağmen, prim borcu olduğu için emekli olamıyordu.
 
ÇALIŞAN EMEKLİ DE SEVİNDİ
Torba yasa, Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) borcu bulunan, çoğunluğu esnaf olan çalışan emeklileri de sevindirdi. Emekliler biriken SGDP borcunu faiz yükünden kurtularak ödeyebiliyor. İster peşin, isterse taksitli ödeme yapabiliyorlar. Son başvuru tarihi 31 Aralık.
 
TAKVİM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.