“ESNAFIN DESTEĞE İHTİYACI VAR” Hiç bir esnafımızı kredi konusunda mağdur etmedik

“ESNAFIN DESTEĞE İHTİYACI VAR” Hiç bir esnafımızı kredi konusunda mağdur etmedik

Söke Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi aynı zamanda da Söke Şoförler ve Otomobilciler Odası başkanlığı görevlerini yürüten Refik Karataş Ramazan Bayramı öncesinde yaptığı açıklama ile kamuoyunu bilgilendirdi.

Gerçek Gazetesi/Durmuş Tuna

Söke Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi aynı zamanda da Söke Şoförler ve Otomobilciler Odası başkanlığı görevlerini yürüten Refik Karataş Ramazan Bayramı öncesinde yaptığı açıklama ile kamuoyunu bilgilendirdi. En büyük sıkıntıyı şoför esnafının yaşadığını belirten Refik Karataş şunları söyledi:


"Kredi kullandırma konusunda hiç bir aksaklığa fırsat vermeksizin çalışıyoruz. Esnafın yoğunluğunu giderme konusunda ne gerekiyorsa yapılıyor. Bayram öncesi cumartesi günü dahi odamızı açtık. Personelimiz tam kadro esnafın hizmetinde oldu. Öncelikle Sağlık Bakanımıza ve sağlık çalışanı hemşehrilerimize teşekkür etmek istiyorum. Canları pahasına çalışıyorlar. Salgının etkisi sadece ülkemizde değil dünyada hissediliyor. Koronavirüs halkımızı da esnafımızı da etkiledi. Kahvehaneler, berberler, lokantalar kapandı. Şoför esnafı ise işine devam etmek zorunda kaldı. Yetkililerden ricam, şoför esnafına yeni fiyat versinler. Sosyal mesafe kuralı gereği şoför esnafımız çok büyük kayıplar yaşıyor. Örnek verecek olursak, koltuk sayısı 25 kişiyse 12 yolcu alınabiliyor. O yolcuyu da bulabilirse alıyor. Yolcu sayısını doldurma şansımız yok ve fiyatlar düşük. Garaj çıkış ücretlerinin belli bir süre alınmamasını istiyoruz. Şoför esnafına maddi anlamda bu gibi destekler verilmesini istiyoruz. Bazı illerde böyle maddi destekler veriliyor. Düşünsenize! 14 kişilik araba ancak 7 yolcu alabiliyor. 8'inci yolcu gelse alamıyorsunuz. şoför o yolcuyu alırsa ceza yiyeceğinri biliyor. Bugüne kadar bu şekilde hizmet vermeye devam ettik ve devam ediyoruz. Şartlar ne olursa olsun hizmeti aksatmadan vermeye devam edeceğiz. Şoför esnafı diğer esnaflar gibi değil. Berber, lokanta, kahvehane kapalı ve gelirleri yok ama giderleri de yok. Şoför esnafının geliri olmadığı gibi giderleri de çok. Mazot giderini cepten karşılamak durumundayız ama daha ne kadar karşılayabiliriz. Bu şekilde, bu şartlarda dayanmamız da mümkün görünmüyor. Beklentilerimiz çok farklı ama şimdilik hiç olmazsa yeni fiyat istiyoruz. Geçen iki aylık süreçte mazot desteği yapılabilirdi. Bu desteği mutlaka bekliyoruz. Bu destek gelirse şoför esnafı nefes almış olacak. Son nefesimizi vermek üzereyiz ve can çekişiyoruz. Arkadaşlarımız iki kuruş nereden iskontolu mazot alabilirimin araştırması içerisinde. Bu zor şartlarda halkımıza hizmet vermeye çalışıyoruz. Minibüslerin ilaçlamaları sürekli yapılıyor. Aydın Büyükşehir Belediyesine teşekkür etmek istiyorum. Söke Belediyesi de bu konuda destek oldu ve onlara da teşekkür ediyoruz. Biz eşya veya mal taşımıyoruz. Eşi benzeri olmayan bir varlık olan insanı taşıyoruz. Bizler can taşıyoruz. Bu nedenle de çok hassasız. Söke'de hastalığa sebep olacak en ufak ihmale fırsat vermiyoruz. Hijyen konusunda şoför arkadaşlarımız çok hassas. Onlara da çok teşekkür etmek istiyorum"

KREDİ KULLANDIRMA 
KONUSUNDA 
MAĞDUR ETMEDİK

Kullandırılan krediler konusunda da açıklama yapan Karataş "Esnafa kullandırdığımız krediler konusunda da elimizden geleni yaptık ve yapıyoruz. İşyerlerini kapatan arkadaşlarımızın, yanlarında çalıştırdıkları insanların işine son vermemeleri için uğraştık. Cumhurbaşkanımıza teşekkür etmek istiyorum. Plasman konusunda Söke'yi bugüne kadar sıkıntı yaşatmadılar. 25 bin liralık krediden 8 Nisan'dan bu güne kadar 9 milyon 275 bin TL. kullandırdık. Yıl başından bugüne kadar toplam verdiğimiz plasman da 18 milyon liradır. Çok ciddi rakamlar bunlar. 18 Haziran'a kadar mevcut başvuru kayıtları bitmiş olacak. Bayrama kadar esnafın derdine merhem olabilir miyiz düşüncesiyle hareket ettik. 25 bin lira kredi kullandırdığımız esnafımız dükkanları kapalı olduğu için ancak hayatlarını idame ettirmeye çalıştılar. Lokantacı esnafımız yarın bir gün işyerlerini açacaklar ve aylardır kullanamadıkları malzemelerini belki de yenilemek durumunda kalacaklar. Personellerine bir şeyler vermek zorundalar. Yıllardır hayatı paylaşan insanlar ve süreç onlar için de sıkıntılı geçiyor. Kahvehaler ve lokantalar açıldığında da berberlere nasıl ki; 'saç tıraşı yapabilirsiniz, sakal tıraşı yapmak yasak' denildiyse sosyal mesafe kuralı getirildiğinde ne olacak? '10 kişinin oturduğu alana 5 kişi oturacak' denilebilir. Tahmin üzerine konuşuyorum. Esnafımız sıkıntılı ve sıkıntılı süreci aşabilmemiz için biraz daha desteğe ihtiyacımız var. Aydın'da 27 bin haneye hibe olarak nakit yardımı yapıldı. Devlet gerekeni yaptı. Terör belası bir taraftan, Suriye meselesi bir taraftan, bir de salgını göz önünde bulundurunca başarılıyız. Hükmümetimiz krediler konusunda biraz daha yardımcı olacağını düşünüyorum." dedi.

YÜZDE 85'İN TALEBİNİ 
YERİNE GETİRMİŞ OLACAĞIZ

Esnafın kredi kullanma konusunda tedirgin olduğunu söyleyen Karataş; "Kredi kullanmasını önerdiğimiz bazı esnaflarımız 'ya ödeyemezsem' diyor. Endişe yaşayanlar oluyor. Buna rağmen talep çok. Her gün 25 kişiyi sözleşme için çağırıyoruz. Hastalık gibi durumlarda kredi kullanacaklara öncelik tanıyoruz.  Özel durumlar hariç herkesi sırayla çağırıyoruz. Bayrama kadar %85'in talebini yerine getirmiş olacağız. 350 kişinin talebi var ve çağırmamızı bekliyorlar. Toplamda 1120 kişiye kredi verdik" dedi.

PARA OLMADIĞI DOĞRU DEĞİL
Bankada para kalmadığı yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını söyleyen Karataş; "Yıl başından itibaren hatta salgından sonra '5 lira gönderin' dediğimizde Devlet 6 lira gönderdi. 3 lira istediğimizde 5 lira gönderiliyor. 'Bankada para yok, para bitti' gibi bir durum söz konusu değil. Bu şekilde duyumlara itibar etmeyin çünkü gerçek değil" dedi.

PİYASALAR RAHATLAYACAKTI
Pamuk primlerinin bayramdan sonraya kalmasını da değerlendiren Karataş; "Çiftçilerin pamuk primleri dağıtılabilseydi piyasalar çok rahatlardı. Hükümete de bir şey diyemiyoruz. Demek ki; hazırlıklar bayram öncesine yetişmedi. Söke tarıma endeksli olduğu için çiftçi de piyasalar da çok rahatlayacaktı" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.