Fidan bağışı yapmayan çiftçilerin nikahı kıyılmayacak

Fidan bağışı yapmayan çiftçilerin nikahı kıyılmayacak

AYDIN 'DA VALİ MUSTAFA MALAY TARAFINDAN BAŞLATILAN AĞAÇLANDIRMA SEFERBERLİĞİNİN İLK GÜNÜNDE 13 BİN 850 YTL BAĞIŞ TOPLANDI - AYDIN VALİSİ MUSTAFA MALAY: - "AĞAÇ SEVGİSİ VATAN, İLLET VE BAYRAK SEVGİSİYLE EŞDEĞERDİR

"
Gerçek Gazetesi
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz ay İstanbul'da başlatılan Çevre ve Orman Bakanlığı'nın 2008-2012 yılları arasındaki Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Eylem Planı çerçevesinde Aydın'da ağaç dikim seferberliği başlatıldı. Aydın Valisi Mustafa Malay İl Özel İdaresi Toplantı Salon'unda kaymakamlar, ilçe ve belde belediye başkanları, merkez köy muhtarları, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum örgütleri temsilcilerinin katıldığı toplantı ile Aydın'da 2007-2008 ağaçlandırma sezonu içersinde toplam 700 hektar alanda yürütülecek olan çalışmaların startını verdi.
Toplantının açılışında konuşan Çevre ve Orman İl Müdürü Veli Yorgalı, küresel ısınmayı önlemek için ormanlık alan varlığının büyük önem taşıdığını söyledi. Bu noktadan hareketle ağaçlandırma ve erozyon kontrolü seferberliği ilan edildiğini belirten Yorgalı, "Sayın Başbakanımızın başlattığı kampanya kapsamında Bakanlığımız 2008-2012 yılları arasında toplam 2 milyon 300 bin hektar alanda ağaçlandırma çalışmaları yapacak. İlimizde de 2007-2008 ağaçlandırma sezonu içersinde toplam 700 hektar alanda çalışmalar yapacağız. Hedefimiz bu çalışmaları vaktinden önce 2008 yılı Mart ayında tamamlamaktır. Günümüzün en büyük sorunu olan küresel ısınmayla mücadelenin en önemli yolu ağaç varlığını artırmaktır. Bu nedenle yıllardır boş duran hazine arazilerini ağaçlandırmak için çalışıyoruz" dedi.
Türkiye'nin yıllardır erozyon ve trafik kazaları gibi ki önemli savaşla mücadele ettiğini dile getiren Vali Mustafa Malay da, bu mücadelede bugüne kadar çok fazla insan ve toprağın kaybedildiğini ifade etti. Orman ülkesi ve gelişmiş bir ülke olabilmek için bir ülkenin topraklarının en az yüzde 30'unun ağaçlarla kaplı olması gerekli olduğunu açıklayan Malay, Türkiye'de birçok ilde bu oranının yüzde 5 ila 10 arasında olduğunu kaydetti. Bu nedenle ülke genelinde ağaçlandırma çalışmalarına önem verilmesi gerektiğine işaret eden Malay, Ağaç sevgisi vatan, illet ve bayrak sevgisiyle eşdeğerdir. Anne-baba ve öğretmenler çocuklarımıza bu sevgiyi aşılasınlar. Yürüttüğümüz bu çalışmalar sırasında daha çok meyve veren ve rant getiren ağaç türlerinin tercih edilmesini sağlamalıyız. Bölgemizde çam ağacına ihtiyaç yok. Bunun yerine incir, zeytin ve kestane gibi türlere öncelik vermeliyiz" diye konuştu.
Özel İdare kaynaklarından ağaçlandırma çalışmaları için büyük kaynaklar aktardıklarına değinen Vali Malay, hedeflerinin geçmiş yılarda 25 bin olan ve daha sonra 500 binlere ulaştırılan meyve ağacı sayısını milyonların üzerine çıkarmak olduğunu kaydetti. Aydın'da başlatılan ağaçlandırma çalışmalarına kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve vatandaşların destek vermesini isteyen Malay, konuşmasında, "Anadolu'da tek yeşilliği olmayan köyler var. Halbuki en çok köylerin ağaca ihtiyacı var. Biz ağaç kesmesini seviyoruz ancak dikmesini bilmiyoruz. Kaymakamlarımız köylerini bu konuda yarışa soksunlar. Belediyelerimiz her evin önüne ağaç dikilmesini sağlasınlar. Yeni doğan ve ölenlerimiz için ağaç dikelim. İl genelinde yürütülecek olan çalışmalar kurulan komisyon tarafından takip edilecek ve tek bir boş arazi kalmayıncaya kadar çalışmalar sürecektir" ifadelerini kullandı.
Toplantıda söz alan Belediye Başkan Yardımcısı İlhan Erdemir, Aydın Belediyesi olarak ağaçlandırma seferberliğine belediye personeli sayısı olan bin 100 adet fidan bağışlayarak katkı sağlayacaklarını belirtti. Projeye katkı sağlamak için değişik planlar hazırladıklarının altını çizen Erdemir, bu kapsamda il merkezinde en az asgari tutarda fidan bağışı yapmayan çiftlerin nikahlarının kıyılmayacağını ilan etti.
Toplantıda yapılan konuşmaların ardından Vali Mustafa Malay bin YTL bağışlayarak Aydın'daki ağaçlandırma seferberliğini başlattı. Katılımcılarında bağışlarıyla toplantıda 2 bin 770 fidan bedeline tekabül eden 13 bin 850 YTL bağış toplandı. Ayrıca toplantıda il genelinde geçtiğimiz yıl içerisinde 5 binin üzerinde zeytin ağacı dikimi gerçekleştiren üreticilere Vali Malay, Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Faik Canpolat, Belediye Başkan Vekili İlhan Erdemir ve ADÜ Rektörü Prof. Dr. Şükrü Boylu tarafından plaket verildi. Türkiye Ağaçlandırma Platformu üyeleri de bir plaketle Vali Malay'a desteklerinden ötürü teşekkür etti. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.