E. TURGUT TEKİN

E. TURGUT TEKİN

Fotoğraf sanatçısı Zeki Kemiklioğlu ve siteleri

 

* Dünkü sayıdan devam

 

Bugün dünyada "Bacasız sanayi" olarak algılanan turizm sektörü, bir ülkeye döviz sağlayan çok önemli bir kaynaktır. Bütün dünya ulusları ise bu kaynağın peşinde koşmaktadır. Bunun altyapısı ise doğa, tarih, iklim, deniz, kültür ve tabi kaynaklardır.

 

Türkiye bu konularda çok şanslı bir ülkedir. Hele Aydın ili ise bu konuda Türkiye'nin bebeğidir. Aydın'ın heryeri kendine özgü birçok güzelliklere sahipse de, en görkemlileri batısında, yani Söke'de, Kuşadası'nda, Didim'dedir. Buralarda olan turizme dayalı kaynaklar, özet olarak şunlardır:

 

1- Kıyı Turizmi: Kuşadası, Davutlar, Güzelçamlı, Mavişehir, Altınkum, Akbük kıyılarında dünyanın en güzel plajları vardır. Yine bu kıyılarda yedirme, içirme, yatırma işletmeleri, ulaştırma araçları dünya ölçülerinde mevcuttur. Yılın sekiz ayında güneşten yararlanma, yedi ayında denize girme şansı mevcuttur. Böyle bir iklimi, güneşi, denizi birlikte sunan bir coğrafyayı heryerde bulamazsınız. Otelleri, lokantaları, plajları ile kendi başına bir dünya gibidir.

 

2- Antik Kentler ve Tarih: Aydın'ın batısı, Hitit Federe Devletleri'nden başlayıp birçok yerli ulusların kurduğu antik çağ kentleri ile doludur. İyonlar'ın Milet'i, Prien'i, Efes'i, Kariyalılar'ın Hereklias'ı, Lidya'nın Magnezia'sı ve diğerleri buradadır. Dahası var. Dünyanın üç ünlü dipterosundan ikisi olan Artemis ve Apollon Tapınakları yine bu dünyanın en güzel göğü altındadır. Bizim Didim Apollon Tapınağı ile en güzel harika merkezidir.

 

3- Doğal Güzellikler ve Dağ Manzaraları: Yine Dilek Yarımadası'nı oluşturan antik adıyla Mikaile, çağdaş adıyla Dilek Dağları kıyıları, koyları, tepeleri ve ulusal parkları ile çok güzeldir. Yine kentin güneydoğusunda yükselen antik adları Latmos ve çağdaş adı ile "Beşparmak" adını alan bu dağların orjinal yapı ve güzellikleri insanı hayran bırakacak derecede güzelliklere sahiptir. Bu dağın batı eteklerinde yer alan büyülü Bafa Gölü ve gizemli sulak alanlar ile Büyük Menderes Deltası dillere destandır.

 

İşte, yıllardan beri bu güzellikleri objektifiyle ölümsüzleştiren Zeki Kemiklioğlu'nu takdir etmemek elde değil. Elbette bizlere bunca güzellikleri bir arada sunan bu arkadaşa sahip çıkmak zorundayız. Belediyelerimiz, turistik otellerimiz, bu görüntülerden birer koleksiyon temin ederek uygun yerlerde sergiler yaparak tanıtırlarsa, yöre hem tanıtılmış ve hem de turizm kaynaklarında desen çoğaltılmış olur. Bu da yörenin coğrafik, etnografik, jeolojik, morfolojik, tarihsel ve folklorik güzelliklerin envanterini ortaya çıkarır. Zengin bir çeşit ortaya koyar.

 

Böyle bir çalışma sponsorluk ister. İl Özel İdareleri, Turizm ve Kültür Bakanlığı'nın İl Örgütleri, yöre belediyeleri, otel işletmeleri, ulaştırma hizmeti veren kurumların bu tür çalışmaları destekleyip sponsor olmaları bir yerde kendi çıkarları içindir de.                                            * Devam edecek

 

Önceki ve Sonraki Yazılar