Geçmeyen diz ve eklem ağrılarına dikkat

Geçmeyen diz ve eklem ağrılarına dikkat

Geçmeyen diz ve eklem ağrılarına dikkat

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Zafer Kaçmaz, "Geçmeyen diz ağrılarını menisküs veya iç bağ hastalığı zannetmenin bedeli çok ağır olabilir" diyerek, diz ağrısı çekenleri uyardı.
Ayakları üstünde durarak dünyayı değiştiren insanın en çok aşınan eklemlerinin başında dizlerin geldiğini söyleyen Ege Liva Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Zafer Kaçmaz özellikle belli yaşın üzerine aşmış kişilerde cinsiyet farkı gözetmeksizin kireçlenme rahatsızlıkları görüldüğünü belirterek, "Masadan, tuvaletten kalkarken, merdivenden çıkarken, inerken, çömelirken geçmeyen ağrılarınız varsa kireçlenme başlamış olabilir. Diz, kaval kemiği (tibia) uyluk kemiği (femur) ile arasındaki menteşeye benzer bir eklemdir. Eklemin içi ve dışı vardır. Ön taraftan diz kapağı ile korunur. Ayrıca Eklem içindeki tüm kemik yüzeyler eklem kıkırdağı ile örtülmüştür. Ağrı şikayeti sık görülür. Herkes menisküsdür-bağ zedelenmiştir deyip birbirine yardımcı olmaya çalışır. Oysaki vaktinde doğru tanı konmayan diz ağrıları sonuçta dizlerimizin kireçlenmesine neden olabilir. Yani başında diz ağrısını umursamayan, sonunda dizini döver.” Diyerek diz ağrılarının önemsenmesini istedi.
KİREÇLENMENİN İLK BELİRTİSİ AĞRI
Liva Hastanesi Ortapedi Uzmanı Op. Dr. Kaçmaz, kireçlenmenin ilk belirtisinin ağrı olduğunu ve bu ağrının da kesinlikle önemsenip ciddiye alınması gerektiğini belirterek “Hareketle, yük taşımayla, yürümeyle, oturup kalkarken, merdiven çıkarken artan, dinlenince azalan bir ağrıdır. Meteorolojik değişimler de ağrıyı arttırabilir. Hasta hareketle eklemlerinden gelen kıtırtı, kütürtü şeklindeki sesten ve şişlikten de yakınabilir. Hareketleri kısıtlanabilir. Bu sıkıntıları yaşamamak için diz ağrılarınızı önemseyin” diyerek erken tanının sadece belli başlı hastalıklarda değil bir çok hastalıkta hayati önem taşıdığını söyledi. Op. Dr. Kaçmaz, “Diz kıkırdakları aşınıp kireçlendikten sonra kullanılan protezler ve uygulamalar maliyeti yükseltiyor. Yani iş işten, diz dizden geçmeden tedavi şart. Sorun sadece gençlerde ve büyüklerde değil. Çocuklarda da çok önemli. Çocuklarımız büyüme ağrısı denilerek diz ağrıları ile yaşamaya mahkum ediliyor. Yaş ve cinsiyet farkı gözetmeksizin diz ve eklem ağrılarını önemseyin” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.