GİRİŞLER YAN KAPIDAN

Söke’nin eğitim yaşamında önemli yerleri olan üç okulumuzun, ön kapılarındaki uyarı levhaları bugünkü yazımın başlığı. Kendimi bildiğimden beri duvarsız kentleri savuna gelmişimdir. Okulların, camilerin, devlet kurumlarının, parkların ve bilumum kamuya açık alanların duvarsız olarak dizayn edilmesi, kentleri engelsiz, daha yaşanılır kentler haline getireceğine inanıyorum.
Birbirlerine yüz metre arayla sıralanmış Söke Lisesi, Meslek Lisesi ve Sağlık Meslek Lisesi’nin Aydın caddesine bakan kapılarına, birer levha asarak kilit vurmuşlar. Bu garipliği, her gün önünden geçen, onlarca  insanın dikkatini çekmemesi çok ilginç. Hatta bir okulumuzun duvarına “okullar hayat olsun, proje okulu” levhası asılmış. Birinde “güvenlik nedeniyle” açıklamasının da yer aldığı ve girişlerin yan taraftan yapılmasını belirtilen levhalarının asıldığı, eğitim yuvası bu okullarımızda onlarca öğretmenimiz tarafından yüzlerce gencimiz geleceklerini kurgularken, ülkemizin ileriye taşınması için yeteneklerini, becerilerini geliştirme uğraşısı içerisindeler.
Aydın caddesine ayrı bir değer katan bu üç okulun, konumları ve yapıları itibarıyla, o güzelim çam ağaçlarının kapladığı bahçelerin daha işlevsel hala getirilmesi, çevresinde yaşayan insanlar için dinlence alanlarına, spor alanlarına dönüştürülmesiyle canlandırmak mümkünken kapılarına güvenlik nedeniyle kilit vurulmasının mantığını anlamak çok güç. Neden güvenliğinin sağlanılamayacağı düşünülüyor, ya da okullarımızın güvenliğini sağlayamıyorsak vatandaşın güvenliğini nasıl sağlayacağız. Yaşanmış olaylar mı var, güvenlik zafiyeti neden? Duvarlar, kilitlenen bahçe kapıları okulu koruyabilir mi? Aynı cadde üzerinde başka bir ilköğretim okulumuzun( Kocagözoğlu) ön cephesi bahçe duvarı bile yok. Aynı tehlike bu okulumuz için söz konusu değil mi? Sanırım, yetkililer bu konuyu değerlendireceklerdir.

Önceki ve Sonraki Yazılar