Giritli Mübadiller Kuşadası'nda buluştu

Giritli Mübadiller Kuşadası'nda buluştu

Türkiye’den ve dünyanın çeşitli yerlerinden gelen Giritli mübadillerin buluştuğu 6. Uluslararası Giritliler Festivali Kuşadası’nda gerçekleştirildi.

Giritliler Kültür Dostluk ve Yardımlaşma Derneği tarafından Kuşadası Belediyesi’nin katkılarıyla gerçekleştirilen festivale Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy, Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı ve eşi Nil Kayalı, ile çok sayıda vatandaş katıldı.
2 gün süren etkinlikler, Giritliler Kültür Dostluk ve Yardımlaşma Derneği’nin Yunan Kadınların Kültür Derneği’nin Girit’ten getirdiği zeytin fidanını Davutlar Mahallesi belediye hizmet binası bahçesine dikmesiyle başladı. Festival, İbramaki Sanat Galerisi’nde gerçekleştirilen açılış kokteyli ve Girit fotoğraf sergisi ile devam etti. 1923 yılında imzalanan Lozan Barış Antlaşması sonucu Yunanistan’ın Girit Adası’ndan Kuşadası’na göç eden Türk vatandaşların mübadele sırasındaki fotoğraflarının yer aldığı sergi ilgiyle karşılandı.
Festivalin 2. gününde ise Davutlar Mahallesi, Sevgi Plajı’nda devam eden etkinlikler kapsamında bir konuşma gerçekleştiren Giritliler Kültür Dostluk ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Yunus Çengel; “Kuşadası’nda yaşayan ve Girit’te yaşayıp aramızda bulunan tüm hemşerilerim, hoş geldiniz. Girit’in en büyük sembolü zeytindir, zeytin aynı zamanda barışın da simgesi halindedir. Biz sembolümüz olan o ağacı Kuşadası’na diktik ve barışı bu topraklarda filizlendirdik. Dernek olarak tüm Girit’lileri bir araya getirmek istiyoruz, eğer bunu başaramazsak gelecek nesiler Girit kültürünü unutacaklar. Bugün burada da bu vesileyle bir araya geldik” dedi. Festivalde konuşan Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı ise “Aynı denizin iki yakasında birbirini selamlayan iki ayrı milletiz. Bu toplumlar yüz yıllarca iç içe yaşamış iki toplum. Şu süreçten sonra bu toplumlar arasında düşmanlık söz konusu bile olmamalı. Geçtiğimiz günlerde Samos Belediye yeni Başkanı ile görüştüm. Dostluğumuzu pekiştirmek adına gerçekleştirdiğimiz konuşmada toplantıları daha sık hale getirme kararı aldık. Burada bulunan tüm Girit’li kardeşlerime hoşgeldiniz diyor, organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
Girit mutfağından örneklerin sergilendiği bir kermesin yer aldığı ve Grup Scala’nın Türkçe şarkıların Yunanca uyarlamalarını seslendirdiği konser ile devam eden etkinlik, Yunanistan’dan gelen 16 kişilik folklor ekibi gösterileri ile son buldu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.