Hastalıktan korunmada grip aşısı önemli

Hastalıktan korunmada grip aşısı önemli

Hastalıktan korunmada grip aşısı önemli

Aydın Özel Medinova Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op.Dr. Onur Turan, “Havaların soğumaya başladığı bu günlerde gribe dikkat edilmelidir. Grip hastalığı, hafife alınacak bir hastalık değildir” dedi.
Özel Medinova Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Onur Turan, grip hastalığı hakkında bilgi verdi. Turan, “Tüm grip virüsleri, öksürük ve aksırıkla etrafa yayılan damlacıklar içinde yer alır ve bu mikropla bulaşmış havayı soluyan insanlara kolaylıkla bulaşabilir. Hastalanan kişilerin gribi bir hafta boyunca bulaştırmaya devam ederler. Vücut ısısının ani olarak yükselmesi, baş ve boğaz ağrısı, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme ve kuru öksürük grip hastalığı belirtileridir. Grip hastalığı, halk arasında soğuk algınlığı, nezle ve diğer üst solunum yolu enfeksiyonları ile sıklıkla karıştırılır, ancak, soğuk algınlığı ve nezle, grip kadar ciddi halsizliğe, ateş yükselmesine, öksürüğe yol açmaz ve yatarak istirahat gerektirmez. Hastaların büyük bir çoğunluğu soğuk algınlığını ayakta geçirebilmektedirler. Gripten korunmak için vücut direncini güçlendirmenin önemlidir. Bu nedenle mevsim özelliklerine uygun giyinmek, kalabalık ortamlardan, aksıran, öksüren kişilerle yakın olmaktan, özellikle kucaklaşmak ve öpüşmekten kaçınmak, bol sulu gıdalar, taze sebze ve meyve tüketilmesi çok faydalı olacaktır” diye konuştu.
“Hastalıktan korunmada grip aşısı çok önemlidir” diyen Dr. Turan, şu uyarılarda bulundu: “Aşı ile vücuda grip virüsünün insan savunması tarafından tanınan kısımları verilmektedir. Böylece, vücut grip virüsünü tanır ve ona karşı savunmasını harekete geçirir. Daha sonra hastalık yapan gerçek virüs ile karşılaştığında, oluşan bağışıklık çok hızlı bir şekilde virüsü yok edebilmektedir. Grip virüsünün çok sık şekil değiştirmesi nedeniyle her yıl grip aşısı o yıl hastalık yapacak virüs için yeniden hazırlanmaktadır. Bu nedenle her yıl grip aşısı olmak gerekmektedir. Grip aşısı sağlıklı erişkinlerde yaklaşık yüzde 70 oranında koruma sağlamaktadır. Riskli grupta olanlarda ise hastalıktan korunma oranı yüzde 50’ye düşmektedir"
Grip aşısı ne zaman ve kimlere uygulanmalıdır?
Gripten korunmanın en etkili yolun grip sezonu başlamadan aşılanmak olduğuna değinen Dr. Turan, “Grip aşısının kullanıma girdiği yıllarda özellikle risk grubundaki kişilerin yıllık aşılanmasına öncelik verilmiştir. Daha sonra sağlıklı kişilere de uygulanmaya başlanmıştır.Ülkemizde grip sezonun en aktif olduğu dönemin Aralık başından Şubat sonuna kadar olduğu bilinmektedir. Bu yüzden ideal olarak aşıyı Eylül, Ekim ayında en geç Kasım ayında uygulamak gerekmektedir. Ancak aşılanmamış bireyler grip sezonu başlasa bile en kısa dönemde aşılanabilmektedir. Grip enfeksiyonu sonrası hastaneye yatış, çeşitli komplikasyonlar ve ölüm açısından yüksek risk altında olan bireylere yıllık düzenli olarak aşı uygulamak gerekmektedir çünkü bu aşılar yaklaşık 1 yıl süreyle koruma sağlamaktadır” şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.