Hekimler'den yazlıkçılara ‘Tavuk' tavsiyesi

Hekimler'den yazlıkçılara ‘Tavuk' tavsiyesi

Türkiye’de 2003 yılından bu yana görülen ve Aydın’da yaz aylarında ciddi sorun olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı en önemli tedbirlerden birinin tavuk beslemek olduğu belirtildi.

 Aydın Liva Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Erdal Gezer, havaların ısınması ile birlikte bahçeli yazlıklarına tatile çıkan vatandaşlara KKKA hastalığına karşı dikkatli olmaya çağırarak, “Daha güvenli bir yaz tatili ve bahçe keyfi için bahçenizde tavuk besleyin” dedi.
Yaz aylarının gelmesiyle birlikte kene ısırması sonucu bulaşan KKKA hastalığına yakalananların sayısının artmaya başladığını belirten Erdal Gezer, “KKKA çoğunlukla hayvanlardan insanlara bulaşan mikrobik bir hastalıktır. Hastalık hayvanlarda belirtisiz seyrederken insanlarda öldürücü olabilir. Kenenin yoğun olarak bulunduğu yerler özellikle hayvancılığın yapıldığı orman kenarı parçalı arazi yapısına sahip çalı ve çırpılı alanlar ile otların bulunduğu yerlerdir. İlimiz Aydın’da KKKA hastalığı özellikle Nisan - Eylül ayları arasında artış göstermektedir. En son geçen ay Koçarlı’da yaşayan 22 yaşındaki genç bir kızımız kene ısırması sonucu maalesef hayatını kaybetti. Yaz tatiline girilmesi ve birçok ailenin bahçeli yazlıklarına taşınması dolayısıyla KKKA riski artmakta. Bu nedenle bahçeli eve sahip olan vatandaşlarımızın yaz sezonu boyunca evlerinin bahçelerinde tavuk da beslemelerini tavsiye ediyoruz. Birçok yerde Devlet eliyle kene sorunun çözülmesi amacıyla kanatlı hayvan dağıtıldı. Tavuklar aynı zamanda haşerelerin düşmanıdır. Keneleri yediği için vatandaşlarımız yaz sezonunda bu hastalığa kalkan olarak tavuk besleyebilir” dedi.
“12 YILDA 434 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ”
İstatistiki verilere göre; Türkiye 12 yıl önce görülen KKKA hastalığı kapsamında kene ısırması sonucu 9 bin 62 kişi hastanelik oldu. Bu hastalardan 434’ü öldü. KKKA hastalığına yakalanan hastalarda yüksek ateş, baş ağrısı, yoğun halsizlik, kollarda ve bacaklarda şiddetli ağrı, kusma, karın ağrısı, ishal, yüzde kızarıklık, ilerleyen safhada vücudun değişik yerlerinde kanamalar, burun kanaması, dışkıda ve idrarda kanamalar görülebildiği belirtildi.
Uzman Dr. Erdal Gezer, üzerinde kene olan vatandaşların kesinlikle keneyi elleri ile almamalarını mutlaka bir sağlık kuruluşundan yardım almalarını önerdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.