Hipertansiyona  dikkat!

Hipertansiyona dikkat!

Hipertansiyona dikkat!


Gerçek Gazetesi
İmdat GÜÇLÜ
Dünya Hipertansiyon Birliği (WHL) tarafından 2005 yılından itibaren 17 Mayıs tarihi “Dünya Hipertansiyon Günü” olarak belirlenmiş ve halkı bilinçlendirmek ve hastalık hakkında farkındalık yaratmak sebebiyle bu tarihte Hipertansiyon ile ilgili çalışmalar yapılarak, toplum bilinçlendirilmesi hedefleniyor. Söke Toplum Sağlığı da konu ile ilgili bilgiler verdi.
Söke Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Aslı Candal, Hipertansiyon ile ilgili olarak şunları söyledi, “Hipertansiyon (yüksek tansiyon); kan basıncının normal kabul edilen değerlerden daha yüksek olmasıdır ve insan sağlığını ciddi bir şekilde tehdit eden bir sağlık sorunudur. Kalp ve damar hastalıkları risk faktörleri arasında en önde gelen ve yaygın olanıdır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça yaygın bir halk sağlığı sorunudur. Fakat gerek dünyada gerekse ülkemizde hipertansiyon farkındalık oranları ve kan basıncı kontrol oranları istenilen düzeylerde değildir”
Candal açıklamasının devamında hipertansiyon belirtileri ile ilgili şunları söyledi, “Bazı durumlarda hipertansiyon hiç belirti vermeden yıllarca sinsi bir şekilde seyredebilir. Bunun nedeni de kan basıncı artışının uzun süre içinde ve yavaş olmasına bağlı olarak vücudun buna adapte olmasıdır. Hipertansiyonun başlıca belirtileri;
-Baş ve ense ağrısı, Baş dönmesi, Çarpıntı hissi, Kulakta uğultu, Yorgunluk hissi, Zaman zaman burun kanamalarıdır.
Yüksek Tansiyon tedavi edilmediğinde;
-Kalp yetmezliği, Kalp krizi, Böbrek yetmezliği, Damarların daralması, Beyin kanaması, Felç, Görme kaybına neden olur”
Söke Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Aslı Candal, Hipertansiyondan korunmak için uyulması gereken bazı kuralları da şöyle sıraladı, “İdeal kilonun korunmasına dikkat etmek, şişmanlıktan korunmak, Tuzdan, ağır ve yağlı yemeklerden uzak durmak, Sağlıklı beslenmeye özen göstermek, Alkol ve sigara kullanmamak, Düzenli olarak egzersiz yapmak, Stresten olabildiğince uzak durmak, Kan basıncını düzenli olarak ölçtürüp, kaydetmek, Hipertansiyonunuz varsa ve hekiminiz ilaç önerdiyse ilaçları düzenli olarak kullanmak”
Dr. Candal, vatandaşların sağlık kontrellerini düzenli olarak yaptırmaları gerektiğini vurguladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.