“Hükümet tarımı gözden çıkarıyor”

“Hükümet tarımı gözden çıkarıyor”

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi, “Hükümet tarımı gözden çıkarıyor”


Gerçek Gazetesi
Murat TAN
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Söke Eş Sözcüleri Sevay Açıcı ile M. Celal Gümüş, zeytinciliğin ıslahı ile ilgili kanun tasarısı ile yazılı basın açıklamasında bulundular.
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Söke Eş Sözcüleri Sevay Açıcı ile M. Celal Gümüş, AK Parti Hükümeti"nin 16 Haziran 2014 tarihinde Meclis"e sunduğu Elektrik Piyasası Kanunu ile Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı"na ilişkin basın açıklamasında bulundular.
AK Parti Hükümeti"ne "zeytincilerden değil maden ve enerji şirketlerinden yana mı?" eleştirisinin yöneltildiği yazılı olarak yapılan basın açıklamasında, hükümetin tarımı gözden çıkarmakta olduğuna dikkat çekilerek, TBMM"de görüşülen kanun tasarısı ile hükümetin tercihini yaşam alanlarını korumaya çalışan zeytin üreticilerinden değil maden ve enerji şirketlerinden yana kullandığına dikkat çekildi.
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Söke Eş Sözcüleri Sevay Açıcı ile M. Celal Gümüş"ün kaleme aldıkları basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi;
“Hükümetin yeni kanun tasarısı ihtiyatlılık ilkesi gereği zeytinlikleri koruyan ve zeytinlik sahalarının 3 km yakınında zeytin ağaçlarına zarar verebilecek tesislerin yapılmasını ve işletilmesini engelleyen 3573 sayılı Zeytincilik yasasını delmeye yöneliktir. Kanun tasarısının gerekçesinde zeytincilik faaliyetleri ile madencilik ve enerji yatırımlarının çakışması durumunda önceliği maden ve enerji şirketlerine vereceğini açıkça ilan etmektedir.
Zeytincilik Türkiye topraklarının % 3,5 gibi azımsanmayacak bir alanında yaklaşık 500 000 ailenin geçimini sağlayan, aynı zamanda nüfusun tamamının sağlıklı gıdaya erişmesini ilgilendiren stratejik bir sektördür. Zeytincilik ve ona bağlı ekonomik faaliyetlerin bir bütün olarak uzun vadeli getirisi hiç bir madencilik veya enerji yatırımının getirisiyle karşılaştırılamaz. Şirketlerin kısa vadeli çıkarları uğruna milyonlarca insanın hayat alanlarını yok edecek bir değişiklik kabul edilemez. Hükümet bu tasarıyla tarımı gözden çıkardığını bir kez daha göstermektedir. Son on beş yılda tarım alanları % 11,3 daraltılmış, tarımdan geçimini sağlayan 3 milyon kişi başka alanlara gitmek zorunda bırakılmıştır. Bu tasarıyla zeytinlik alanların enerji üretimine ve madencilere bırakılması binlerce kişiyi yaşam alanlarından kopartarak Soma örneğinde olduğu gibi vasıfsız, ucuz işgücü ordusuna katacaktır.
“HÜKÜMET BU
TASARIYI GERİ
ÇEKSİN”
Oysa maden ve enerji yatırımları için feda edilecek zeytin ağaçlarının kökleri çok derinlerdedir. Bu kanun tasarısı ile yok olacak zeytinlikler bu hükümetten önce de vardılar ve binlerce yıldır bu toprakların ekolojik, ekonomik ve kültürel zenginliğinin asli unsuru olmuşlardır. 3573 sayılı Zeytincilik Yasası"nı delme girişimleri son on iki yılda 6 kez TBMM tarafından geri çevrilmiştir. Meclis iradesinin bir kez daha, bütün inançlarca kutsal sayılan zeytin ağaçlarının ve milyonlarca zeytin üreticisi ailenin sonunu getirecek ve ekolojik dengeyi geri dönülmez şekilde tahrip edecek kanun tasarısını geri çevireceğine inanmak istiyoruz ve bu nedenle hükümetin bu tasarıyı geri çekmesini talep ediyoruz”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.