Hüseyin usta teknolojiye direniyor

Hüseyin usta teknolojiye direniyor

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte zor günler yaşayan mesleklerden olan semercilik, açılan yollar ve sayısı her geçen gün artan 4 çeker araçlarla birlikte tamamen unutulmaya yüz tuttu.

Bakanlar Kurulu kararı ile unutulmaya yüz tutmuş mesleklere vergi muafiyeti getirilmesi ve faizsiz kredi verilmesine rağmen semerciliğin artık karın doyurmadığını söyleyen Aydın’ın son semercilerinden Hüseyin Öztürk aynı zamanda önemli bir Yörük kültürü olan semerciliğin unutulmaması için tedbir alınmasını istedi.
Karpuzlu Tekeler Köyü’nde eskiden 4 semerci olduğunu ve meslekte yaşanan sıkıntılarla birlikte semercilerin işyerlerini kapatmaya başladığını belirten Hüseyin Öztürk, bu mesleğin gelecek yıllarda tamamen unutulacağını söyledi. 29 yıldır yaptığı mesleği kendisinin de bırakmak üzere olduğunu belirten Hüseyin Öztürk, “Aydın dağında ovasında tarım yapılan bir tarım memleketi. Eskiden hem dağda hem ovada at ve eşekler kullanılırdı. Motorlu taşıtlar yaygınlaşınca ovalarda at ve eşekler kullanılmaz oldu. Kısa süre öncesine kadar dağ köylerinde geçerliliği devam eden semercilik mesleği dağlarda da yolların yapılması ile tamamen önemini yitirdi. Artık ne çırak geliyor gelse de biz mesleğin geleceği olmadığı için kabul etmiyoruz. Yörükler için önemli bir meslek olmanın yanında kültür olan semercilik mesleği artık unutulmak üzere. Yetkililerin bu kültürün unutulmaması için tedbir alması gerektiğini düşünüyoruz” diye konuştu.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.