İl Sağlık Müdürlüğü’nden karbonmonoksit gazı uyarısı

İl Sağlık Müdürlüğü’nden karbonmonoksit gazı uyarısı

İL SAĞLIK MÜDÜRÜ MEHMET ÇOBANOĞLU: ZEHİRLENMELERE KARŞI YATMADAN ÖNCE SOBAYA KÖMÜR ATILMAMASI VE BACA TEMİZLİĞİNİN İHMAL EDİLMEMESİ ÖNEMLİDİR

Gerçek Gazetesi
Aydın Sağlık İl Müdürlüğü, vatandaşları karbon monoksit zehirlenmelerine karşı uyardı. İl Sağlık Müdürü Mehmet Çobanoğlu, yaptığı açıklamada, kış mevsiminin gelmesiyle soba, baca, ocak ve şöminelerden sızan karbon monoksit gazının birçok kişinin hayatını kaybetmesine sebep olduğunu vurguladı. Çobanoğlu, bu zehirli gazın gazyağı, odun, kömür, ev içinde mangal yakılması ve şofben yanması sırasında açığa çıkabildiğine dikkat çekti.
Şofben yada sobaların iyi yanması durumunda dahi karbon monoksit çıkardığına işaret eden İl Sağlık Müdürü Mehmet Çobanoğlu, soba ve şofben yakılan yerlerin geniş ve havalandırmasının iyi olması gerektiğini söyledi. Oksijeni az olan yerlerde yanmaların karbon monoksit oluşumunu kolaylaştırdığını belirten Çobanoğlu, "Halk arasında kömür çalığı olarak bilinen mangalda yanan kömüre bağlı zehirlenmelerde bu kapsamda değerlendirilmektedir. Bu zehirli madde, sobaya atılan kömürlerin tam olarak tutuşmaması durumunda ortaya çıkmaktadır. Gazın renksiz ve kokusuz olması fark edilmesini engellediği için ölüm çoğu zaman kaçınılmaz olmaktadır. Bu nedenle yatmadan önce sobaya kömür atılmaması ve baca temizliğinin ihmal edilmemesi önemlidir" dedi.
Baca temizliğinin düzenli olarak yapılmaması ve soba yakma tekniklerinin iyi bilinmemesi gerektiğine işaret eden Mehmet Çobanoğlu, ekonomik nedenlerden ötürü kalitesiz kömür kullanımı ve fırtınalı havalarda ek önlemlerin alınmaması gibi faktörlerin zehirlenmelerde etkili olan faktörler olduğu kaydetti. Karbon monoksit zehirlenmelerinden özellikle kansızlık, kronik bronşit, kalp ve damar rahatsızlığı olan hastalar ile yeni doğanlar ve hamile kadınların daha çok etkilendiği ifade eden Çobanoğlu, bu gruplara dahil kişilerin bu konuda daha duyarlı olması gerektiği ve karbon monoksitin kapalı alanlara 15-20 dakika içinde öldürücü seviyede zehirlenmeye yol açabildiğini beyan etti.
(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.