İlbahar: “Sezonu yüzde 25 kayıpla bitiriyoruz“

İlbahar: “Sezonu yüzde 25 kayıpla bitiriyoruz“

Kuşadası turizminin duayenlerinden, TÜRSAB Kuşadası BYK eski başkanı ve Siba Turizm’in sahibi Bülent İlbahar, 2015 turizm sezonunu değerlendirdi.

İlbahar, 2015 sezonun yüzde 25 kayıpla geçirildiğini belirterek, 2016 sezonu için değerlendirme yapmanın ise şu an için çok erken olduğunu söyledi. Turizm sezonunu değerlendiren Bülent İlbahar, “ 2015 yılında Kuşadası olarak %25 lik bir kayıplar bitiriyoruz. Şurada 3-4 haftalık bir periyot kaldı ve buda bitiyor zaten . genelde Rus, İngiliz,Hollandalı,Belçikalı turistler azaldı özellikle Ruslar turistler çok azaldı. İranlılarda çok fazla bir düşüş yok. Allahtan Balkan ülkelerinde bir azalma yok Romanya olsun Sırbistan’dan yani biraz azalma var ama çok fazla değil Bulgaristan’dan insanlar geliyor onlara kaldık yanı Allahtan onlar var ki bi hareketlilik var . Almanya’ya gelince Avrupa’yla çalıştıysan yandın zaten çok büyük iptaller gelmedi bu kadar olayların ardından ama yeni rezervasyonda gelmedi. İleri dönük guruplar vardı Anadolu grupları onlar kesin iptal. Hiç kimse gelmiyor ne İstanbul ne buraya nede başka bir yere. Yılbaşı bu gidişata bağlı işte. Bu olaylar durmazsa sıkıntılı“ dedi.
Rusya pazarında yaşanan düşüşü de değerlendiren İlbahar, Rus turistlerin tatillerini azaltmasında ülkelerindeki devalüasyonun etkisi oluğunu söyledi. Tanıtım alanında Kuşadası’nın son iki yıldır büyük sorun yaşadığını kaydeden Bülent İlbahar, “Tanıtım konusunda biz zaten kimseyi de suçlamıyoruz. Tabiî ki eksikliler var . İmkanlar dahilinde mesela fuarlarda bir önceki dönemde Esat Altungün zamanında ilk seçildiği sene çok güzel fuar yaptık Hollanda’da büyük ses getirdi Berlin’de, İzmir’de bunlarla gerçekten biz bodruma örnek olduk bodrum o zaman küçük bir standı vardı bizim o zaman 35 metre kare standı gördü Hollanda’da Berlin’de onlar bizden örnek aldılar ve biz bir sene daha böyle bir fuar yaptık. Ancak son iki yıldır bu tanıtım hamlesi kesildi ama bodrum ondan sonra her zaman çok güzel tanıtım yaptılar. Bizde tanıtım eksikliği var. Bu tabiî ki bütçe ile ilgili. Bütçe olmadığı içinde tabi bunu kaymakamlık nasıl yapsın ? böyle bir bütçesi yoktur. Bunu belediye yapacak belli şeyleri toparlayacak onun tanıtımını yapacak her yerde. Çeşitli aktiviteler olması lazım yurtdışından çağıracaklar işte bir ara yapıyorlardı kardeş şehir kardeş köyler diye bir ara faaldi ama şimdi pek yapan yok hele şimdiki hiç bir şey yapmıyor“ diye konuştu.
2016 yılını da değerlendiren Bülent İlbahar, sözlerini şöyle sürdürdü: “2016 şimdilik soru işareti. 2016 için konuşmak şuan erken . Ama biz buna rağmen kontaklarımızı yapıyoruz, yurt dışındaki tur operatörlerine otel fiyatlarını gönderiyoruz. Geçmiş senelerde garanti bir kontrat yapılıyordu . Diyorlar ki ben şu kadar garanti isterim şu kadar ödemeyi taahhüt ederim . 2016 içi ona girmiyorlar’ biz garantiye giremeyiz, ne olacağı belli değil’ diyorlar. Çok kötü bir şey aslında bu. Bu garanti anlaşması bir yerde turistin garanti geleceği anlamına gelir. Mecbur gelecek anlaşması var mecbur müşteri gönderecek ama şuan öyle bir garantimiz yok“

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.