İlk kestane ihracatı başladı

İlk kestane ihracatı başladı

İlk kestane ihracatı başladı

Kestane ağaç sayısı ve üretimi bakımından Türkiye’de birinci sırada yer alan Aydın’da bu yılın ilk kestane ihracatı gerçekleştirildi.
Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalar doğrultusunda Ekim ayının ortalarında hasadı yapılmaya başlanan kestane meyvesi, zararlı böcek ve bakterilerden arındırılma (Fümigasyon) işleminden geçirilmesinin ardından ilk ihracatı yapıldı. 2001 ile 2014 yılları arasında yıllara göre değişmekle birlikte ortalama olarak Türkiye kestane üretiminin yüzde 36’sını Aydın’ın karşıladığını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Bircan; "2014 yılı istatistikî verilerine göre ülkemizde 111 bin 164 dekar alanda 63 bin 762 ton kestane üretimi gerçekleşmiştir. Aydın’da 63 bin 970 dekar alandan ve 641 bin 294 adet meyve veren yaştaki ağaçtan 20 bin 989 ton kestane meyvesi elde edilmiştir. İlimiz kestane ağaç sayısı ve üretimi bakımından Türkiye’de birinci sırada yer almaktadır" dedi.
ZARARLILARDAN ARINDIRILAN KESTANELERİN İHRACATI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Kestane İç kurduna karşı ihracat öncesi Kestanelerin Fümigasyonu(zararlılardan korunması işlemi), uzman eller tarafından yapıldığını belirten Bircan; "Dış karantina tedbirleri gereğince ülkeler arasında her hangi bir zararlının girişi olması istenmediği için, ihracat ve ithalat esnasında zararlı girişinin engellenebilmesi için alınan tedbirlerden biri de fumigasyon(zararlılardan arındırma) işlemidir. İhraç edilecek kestaneler gönderilmeden en az 1 gün önce arındırılır. Kestanelerin ve diğer ürünlerin arındırılması Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülmektedir. 2014 yılında Aydın’da 2 bin 100 Ton Kestane, zararlılardan arındırılma işlemi yapılarak ihraç edildi" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.