İlk yerli elektrikli araç

İlk yerli elektrikli araç

Elektrikli araçlar konusunda araştırma yapmak üzere Begler adlı şirket, gelecek yıl prototipini yola çıkaracak. 2016'da ise seri üretim başlayacak

Türkiye'nin ilk yerli otomobili Devrim'in yapıldığı Eskişehir, ilk yerli elektrikli aracın seri üretimine başlamaya hazırlanıyor. Kentte bulunan Teknoloji Geliştirme Bölgesi'ndeki bir firma, Hacettepe Üniversitesi'nin de dahil olduğu 15 üniversiteden 30'un üzerinde akademisyenle yürüttüğü çalışmayla ortaya çıkardığı yerli elektrikli otomobili, 2016 yılında seri üreterek piyasaya sürecek. 2013 yılında elektrikli araçlar konusunda çeşitli çalışmalar yapmak amacıyla kurulan BEGLER A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi ve Ar-Ge Projeleri Sorumlusu Melih Yıldız, “Ulusal yerli elektrikli otomobil markası oluşturmak için yola çıktık” dedi.

Bugüne kadar yaptıkları çalışmalarda alt sistemler bazında ve alan konularında iyi bir yol katettiklerini, farklı model çalışmaları yaptıklarını belirten Yıldız, şunları söyledi: “Devam eden iki farklı elektrikli araç modelimiz var. Alt sistemlere yönelik çalışmalarımız da devam ediyor. Elektrikli araçların kritik denebilecek teknolojileriyle ilgili alan çalışmaları yaptık. Modellerimiz kendi pazarını oluşturabilecek nitelikte araçlar. Elektrikli araçlarımızı 2015 yılının sonunda prototip olarak yürüteceğiz. 2016 yılında seri üretime başlamayı düşünüyoruz. Modeli tamamladıktan sonra 2016 senesinde müşterilerimize ve vatandaşlarımıza araç satışına başlayacağız.”



Araç, bataryasından iç döşemesine kadar 11 farklı iş ortağı ile geliştirildi. Yerlilik oranı yüzde 88'in üzerinde olan elektrikli araç, tam şarjla 160 kilometre katedebiliyor ve Ankara-İstanbul arasında harcanan yakıt 7 liralık masraf gerektiriyor.

“Eskişehir bu kez başaracak”
Elektrikli araç çalışması yapan BEGLER adlı şirketin yöneticileri, Türkiye'nin ilk yerli otomobili Devrim'in yapıldığı Eskişehir'de olmalarının kendilerine ayrı bir sorumluluk yüklediğini söylüyor. Melih Yıldız, “Devrim'in kaldığı yerden bayrağı alıp bu defa devam ettirmeyi istiyoruz” dedi. Şarj istasyonunun, elektrikli araçların en önemli parçalarından biri olduğunu ifade eden Yıldız, şarj istasyonları için hazırladıkları 3 ayrı model bulunduğunu da ifade etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.