İSTEYENİN YÜZÜ BİR KARA VERMEYENİN…

İSTEYENİN YÜZÜ BİR KARA VERMEYENİN…

Pamuk’ta hasat tamam, ancak Ankara’dan ses yok, ziraat odası başkanları’da Ankara çıkarmasına hazırlanıyor!

Ege’nin pamuk üssü Söke Ovası’nda pamuk hasatı tamamlandı, tüm dikkatler bir kez daha başkent Ankara’ya çevrildi. Zira pamukta yaşanan fiyat krizi üreticinin banka borçlarını gündeme getirmiş, Söke Ziraat Odası yönetim kurulu başkanı Kemal Kocabaş’ta”pamuk fiyatları geçen yılın çok çok altında kaldı, açığın kapatılması için 55 kuruşluk destekleme priminin 70-75 kuruşa çıkarılması gerekir, bununla birlikte çiftçimizin Ziraat Bankasına olan dönem borçları da acilen yapılandırılmalı, aksi halde sezonu zararla kapatmayla karşı karşıya olan üreticimiz banka borçlarını da ödeyemeyeceği için ikinci bir krizle gelecek yıllarda üretemez hale gelir”demişti. Çiftçi’nin isteğine Ankara’dan ses gelmeyince,ziraat odası başkanları da 26 kasım çarşamba günü Ankara’ya gitme kararı aldı.

YILMAZ ÖLMEZ-ÖZEL HABER

Geçen yıl pamukta yaşanan bahar havası, uzun yıllar pamuk üretiminden uzak kalan Egeli üreticiyi tekrar pamukla barıştırınca, Ege beyaza bürünmüştü. Fakat pamuk pazarında Türkiye’nin en güçlü rakibi durumundaki Çin’de stok fazlası oraya çıkınca, spekülatörde bunu fırsat bilence iç piyasada pamuk fiyatı hep düşük seyretti.

Sezon başında yaşanan fiyat gerginliği sezon sonunda da aşılamayınca dikkatler bir kez daha başkent Ankara’ya çevrildi. Zira Üreticinin Ziraat bankasına olan borçlarının dönem ödemesi başladı. Kocabaş,”Pamukta yaşanan fiyat gerilemesi banka borçlarına da olumsuz yansıyacak. Üreticimiz bu şartlar altında dönem borçlarını ödemeleri zora girdi. O nedenle borçların uzun vadeli ödeme takvimine bağlanması gerekir. Aksi halde fiyattan darbe yiyen üretici sezonu zararla kapatmakla kalmayıp, önümüzdeki yıllara borçla girer”şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.

Olmadı, üreticinin Ankara’dan beklentileri yanıt bulmadı. Hal böyle olunca da üretici temsilcileri bu kez Ankara’ya gitme kararı aldı. Söke ziraat Odası yönetim kurulu başkanı Kemal Kocabaş, zamanın daraldığını ve çiftçinin banka kıskacından kurtulması için son bir çare Ankara’ya gitme kararı aldıklarını söyledi.26 Kasım Çarşamba günü başkente gideceklerini açıklayan Kocabaş,”Pamuk maliyetleri ortada. Fakat pamuk fiyatları da beklentilerin altında. Ege ‘tekrar pamukla barıştık’ derken, bu şartlar altında ekim alanları tekrar daralacak. Biz devletimizden acil olarak banka borçlarının uzun vadeli ödeme takvime bağlanmasını istiyoruz.55 Kuruşluk destekleme priminin de mutlaka 70 kuruşa yükseltilmesi gerekir. İstekleri Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı ile Hazine’den sorumlu Devlet Bakanı’na bizzat ulaştıracağız”dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.