Japon meyve üreticileri Söke’ye çıkarma yapacak

Japon meyve üreticileri Söke’ye çıkarma yapacak

Japon meyve üreticileri Söke’ye çıkarma yapacak


Gerçek Gazetesi
Murat TAN
Söke"deki narenciye üreticilerini bir çatı altında toplamak için geçtiğimiz aylarda kurulan Söke Narenciye Üreticileri Birliği, Söke"de daha kaliteli narenciye üretimini sağlayabilme hedefi doğrultusunda emin adımlarla ilerliyor.
Söke"nin narenciye varlığının azınsanmayacak ölçüde olduğunun altını çizen Söke Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Akıntürk, birliğin çalışmalarına ilişkin açıklamada bulundu.
Birlik Başkan Yardımcısı Ziraat Mühendisi Sezer Yücel ile Birlik üyesi İsmail Bıçakçı"nın da hazır bulunduğu basın açıklamasında 2 Şubat 2013 tarihinde Japon Meyva Üreticileri Kooperatiği Birliği"nden 25 kişilik bir heyetin Söke"ye ve birliğe ziyaret gerçekleştireceğini belirten Akıntürk, “Söke narenciyesinin Japonların ilgisini çekmesi yöremiz ve birliğimiz adına önemli bir gelişme. Önümüzdeki Şubat Ayı içinde Japon Meyva Üreticileri Birliği"nden 25 kişilik heyet Söke"ye gelerek narenciye bahçelerimizi gezecek ve ürünlerimizden tadacaklar” diye konuştu.
“JAPONLARI EN İYİ ŞEKİLDE
AĞIRLAMALIYIZ”
Söke"nin narenciye ürünlerinin yurtdışına açılması konusunda Söke İlçe Kaymakamlığı,Söke Belediyesi, Ziraat Odası Başkanlığı ve STK"lara büyük iş düştüğüne dikkat çeken Başkan Akıntürk, “Söke"de üretilen narenciye ürünlerinin yurtdışına açılması Söke"ye artı bir kazanım sağlayacaktır. Japon kafileyi en iyi şekilde ağırlamak istiyoruz. Bu noktada ürünlerimizden ve misafirperverliğimizden hoşnut ayrılacak olan Japon kafilenin ekonomimize olumlu yönde katkıda bulunabileceğini şimdiden öngörebiliriz” dedi.
“SÖKE"DE MARKA DEĞER
YARATMAYI
AMAÇLIYORUZ”
Söke"deki narenciye varlığına ilişkin de açıklamada bulunan Başkan Akıntürk, “Söke merkez, Bağarası, Güllübahçe ve Sazlı bölgelerinde takriben 7 bin 600 dekar alanda başta mandarin(5 bin 300 dekar) ağırlıklı olmak üzere, portakal(1200 dekar), limon(500 dekar), greyfurt(600 dekar) üretimi yapılmaktadır. Söke Narenciye Üreticileri Birliği olarak budama, bitki besleme, zirai mücadele gibi eğitim programları, bahçe denetimi, girdi temini, tanıtım ve pazarlama gibi konularda çalışmalar yapmaktayız. Gayemiz Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı"nın entegre kontrollü ürün yetiştirme programları dahilinde Söke"ye daha iyi ve kaliteli narenciye ürünleri yetiştirerek marka değerler yaratmak, diğer bölgelerle rekabet eder hale getirmek, yetiştirdiğimiz ürünleri zamanında ve değerinde satmaktır” şeklinde konuştu.
“NARENCİYE İÇİN DE PRİM
DESTEĞİ SAĞLANMALI”
Söke Narenciye Üreticileri Birliği olarak narenciye üretimindeki sorunları ve sorunların giderilmesi için düşünce ve önerilerimizi her toplantıda dile getirdiklerinin altını çizen Başkan Akıntürk, “Ülkemizde bazı tarım ürünlerine uygulanan prim desteği narenciye ürünleri için de uygulamaya konmalıdır. Narenciye ürünü satışlarının da kayıt altına alınıp bu uygulamaya dahil edilmesi en büyük isteğimizdir” dedi.
“RUSYA"YA UYGULANAN
AMBARGO ÜRETİCİNİN
İŞİNE YARADI”
2014 sezonunda Birlik üyelerine ait 1400 dekar alanda üretilen tahminen 2100 ton mandarin, 200 ton portakal, 100 ton limon ve 350 ton greyfurtun pazarlanması konusunda çalışmalara devam ettiklerini de vurgulayan Başkan Akıntürk, “Başlangıçta 0.60 TL/kg."dan işlem gören mandarin fiyatları ABD ve AB üyelerinin Rusya"ya ambargo uygulamaları, Rusya"nın da yaş sebze ve meyve ithalatında Türkiye"ye öncelik tanınması şu anda mandarin fiyatlarını 0.80 TL/kg."a çıkarmıştır. Bu üreticiler için iyi bir gelişmedir” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.