Japonlara orkinos levrek ve çipura ziyafeti

Japonlara orkinos levrek ve çipura ziyafeti

Dünya’da en çok su ürünleri tüketen Japonların balık sevgisi Su Ürünleri Tanıtım Grubu’nun iştahını kabartıyor.

Yıllık 14 milyar dolar su ürünleri ithalatı yapan Japonya’ya Türkiye’nin su ürünleri ihracatını arttırmak isteyen STG, 19-21 Ağustos 2015 tarihlerinde düzenlenen 17. Japonya Uluslararası Su Ürünleri ve Teknolojisi Fuarı’na ikinci kez katılarak Türk su ürünlerinin tanıtımını yaptı. 13 ülkeden bin 200’ün üzerinde firmanın katıldığı 15. Japonya Uluslararası Su Ürünleri ve Teknolojisi Fuarı’nda Türkiye su ürünleri büyük ilgi gördü.
FAO verilerine göre, Japonya’nın yıllık kişi başı 54 kg’lık su ürünleri tüketimiyle dünyada en yüksek su ürünleri tüketen ülke olduğuna dikkati çeken Su Ürünleri Tanıtım Grubu Başkanı Melih İşliel, Japonya’nın yıllık 4.265.654 ton üretimine rağmen 14 milyar dolar karşılığı 4 milyon ton civarında su ürünleri ithal ettiğini, bu ithalatta Türkiye’nin payını arttırmak için çaba gösterdiklerini söyledi.
Dünya’nın üçüncü büyük su ürünleri üreticisi olan Japonya’nın kendi üretimin tüketimini karşılamadığını anlatan İşliel, “Japonya dünya su ürünleri ithalatında yüzde 15’lik paya sahip. Deniz ürünleri, Japon tüketicilerin en önemli besin kaynağı, Japonya’da su ürünlerine olan talep, geleneksel beslenme alışkanlıkları sebebiyle oldukça yüksek seviyede, tipik geleneksel bir Japon sofrası, taze balık, sebze ve meyvelerden oluşuyor. Japonya, ülkemizden genelde taze veya soğutulmuş fileto olarak mavi yüzgeçli orkinos ithal ediyor” diye konuştu.
JAPONYA GİRİLMESİ ZOR AMA BÜYÜK BİR PAZAR
Japon tüketicilerin yüksek kaliteli ürün talebi ve pazarda iş yapabilme güçlükleri açısından Japonya’nın, zor bir pazar özelliği taşıdığına dikkati çeken İşliel şöyle devam etti: “Japonya, gıda ürünleri ihtiyacının büyük çoğunluğunu ithalat yoluyla karşılıyor. En yüksek ithalat değerine sahip orkinosun tüketim şekli pişmişten ziyade, sashimi (dilimlenmiş çiğ balık) veya sushi şeklindedir. Balıklar, genelde toptancı pazarları aracılığıyla temin edilmektedir. Japonya’da yaklaşık bin adet balık pazarı faaliyet gösteriyor. Orkinos dışındaki çeşitlerde de Japonya’ya yönelik ihracat stratejisinin geliştirilmesi, ihracatımızda ürün çeşitlendirmesi bakımından önem arz ediyor. Japonlar geleneksel olarak daha çok taze balık tüketiyorlar ve kırmızı renkli balıkları tercih ediyorlar.” Biz de STG standında üç yerel aşçıyla hem orkinostan, hem levrekten yapılan suşi/sashimi yanında değişik soslarla pişirilen levrek, çipura gibi balıklarımızdan 3 bin kişiye ikram ettik.”
TÜRKİYE’DEN JAPONYA’YA ORKİNOS GİDİYOR
Daha sonra söz alan Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve STG Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Kızıltan, Türkiye’de orkinosa yönelik büyük yatırımlar yapıldığını, ülkemizden Japonya’ya 2014 yılında 3 bin 446 ton su ürünleri ihracatı karşılığı 54 milyon 307 bin dolar döviz elde ettiğini, bu ihracatın yüzde 93’lük dilimini mavi yüzgeçli orkinos ihracatı oluşturduğunu ifade etti.
2015 yılı Ocak-Temmuz döneminde Japonya’ya Türkiye’den su ürünleri ihracatının 20 milyon dolara ulaştığını anlatan Kızıltan, “Bu ihracatında yüzde 99’luk kısmını orkinos ihracatı oluşturdu. Japonya Uluslararası Su Ürünleri ve Teknolojisi Fuarı’nda Ülkemiz denizlerinde yetişen orkinos başta olmak üzere levrek ve çipurayı 3 Japon şefin çeşit çeşit soslarıyla yaptıkları lezzetleri Japonlara sunduk. STG standı fuarda en çok ilgi gören stantlardan biri oldu” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.