Kadına yönelik şiddet Aydın'da masaya yatırıldı

Kadına yönelik şiddet Aydın'da masaya yatırıldı

Aydın Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği tarafından ‘’Kadına Yönelik Şiddet’ konulu konferans düzenledi

Aydın Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Konferans salonunda 10 Haziran 2015 tarihinde düzenlenen konferansa, Genel Sekreterlik personeli yanı sıra, kurumların çalışan güvenliği birim sorumluları, sosyal çalışmacıları, hasta iletişim birimi sorumluları, kalite direktörleri, eğitim hemşireleri, psikolog ve sağlık çalışanları katıldı.
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü Efeler Sosyal Hizmetler biriminde görevli Çocuk Gelişimi Uzmanı Sevim Yetkin, “Şiddet, sağlık çalışanlarının da çok karşılaştığı bir kavram. Şiddet, kişinin istenmeyen davranışlara maruz kalması. Kadına karşı şiddet araştırmaları göstermiştir ki; dünya genelindeki her iki kadından biri mutlaka şiddete uğruyor. Fiziksel anlamda şiddete maruz kalmayınca çoğu kişi şiddete uğradığının da farkında olamıyor. Baskıya maruz kalıyorlar ama bunun şiddet olduğunun farkında değiller. Kadına karşı şiddet deyince, Kadının cinsel, fiziksel, sosyal, psikolojik ve ekonomik yönden baskılara maruz kalması, toplum içindeki fırsat eşitliğinden faydalanamaması gibi unsurlar aklımıza gelmelidir. Hem aile içi şiddet hem de toplum da karşılaştığımız şiddet olmak üzere iki kesimde uygulanmakta, çok yaygın bir şekilde aile içinde şiddete rastlanmaktadır. Aile içinde şiddet uygulansa bile bunu çok fazla gündeme getirmiyoruz ya da bir yere başvuramıyoruz. Bu güne kadar annelerimiz şiddete uğrasa da bunu çok fazla dile getiremiyorlardı. Ama günümüzde bu sorunlarını kısmen dile getiriyorlar” dedi
Şiddete maruz kalan kişinin başvurması gereken resmi merciler hakkında da bilgi veren Yetkin, aynı zamanda şiddet uygulandığını gören kişinin de ihbarda bulunabileceğini, ihbar sırasında kimlik bilgisi belirtmesine gerek olmadığını söyleyerek, “’BİMER, Aile Sosyal Politikalar Danışma Hattı’na (Alo 183), polis(155), Jandarma’ya (156), kadın sivil toplum kuruluşlarına da ihbarda bulunabilirsiniz" ifadelerini kullandı.
‘’ŞİDDET TOPLUMUN KANAYAN BİR YARASI’’
Aydın Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Yeşim Kasap Yetişkin,’’ Çocukluktan itibaren farkında olmadan erkek ve kadın rolleri üzerimize biçiliyor, yapışıyor ve ömrümüzün sonuna kadar bu rollerle devam ediyoruz. Aslında çoğumuz farkında bile değiliz. Ama bunun değişmesi lazım, değişmek zorunda. Kadına karşı şiddet gerçekten yaygın ve çok büyük bir sorun. Şiddet toplumun adeta kanayan bir yarası durumunda. Kadına şiddet sadece ülkemiz açısından değil tüm dünya da belirgin bir sorun olduğunu biliyoruz. Anayasamızda yer alan yaşama hakkı ve bedensel bütünlüğümüzün korunması hakkı. Aile içi şiddet bu iki temel hakkımızın anayasal anlamda çiğnenmesi anlamına geliyor” şeklinde konuştu.
Ayrıca 6284 Sayılı Ailenin Korunması Ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun" un içeriği hakkında bilgi veren Avukat Yeşim Kasap Yetişkin, bu kanunla mülki amirlere, kolluk kuvvetlerine Aile Mahkemelerine başvurarak, şiddet gören kadın ve çocuklarının koruma kapsamına alınabileceğini belirtti. Konferans katılımcıların sorularına verilen cevaplarla sona erdi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.