Kalp hastaları sıcak havaya dikkat

Kalp hastaları sıcak havaya dikkat

Kalp hastaları sıcak havaya dikkat

Özel Medinova Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr Kerem Yay, yaz aylarında kalp hastalarının sağlıklarına çok dikkat etmesi gerektiğini belirterek kalbi koruyan önerilerde bulundu.
Sıcak ve bunaltıcı havalarda kalp hastalığı olan olmayan pek çok kişinin, havanın kendisini bunalttığından, göğüs kafesinde oluşan baskıdan şikayetçi olduğunu kaydeden Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr Kerem Yay ”Sağlıklı kişiler için bile çoğu zaman hastalık nedeni olabilen yaz sıcakları, özellikle kalp rahatsızlığı olanlarda şikayetleri tırmandırır. Hava sıcaklıklarının artması, özellikle kalp hastaları açısından bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Kalp krizleri mevsimsel olarak yazın artış gösteriyor. Bunun en önemli nedeni tuz ve elektrolit kaybı ile birlikte kanın pıhtılaşma oranının artması. Olası bir kalp krizini önlemek için özellikle kalp hastası olan kişilerin bol sıvı alarak güneşin zararlı etkilerinden korunmaları çok önemli” dedi.
Türkiye’nin en sıcak illeri arasında yer alan Aydın’da daha önceden kalp damar hastalığı olan hastaların, mümkün olduğu kadar serin yerlerde kalmalarını öneren Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr Kerem Yay, “Kişilerde göğüs ağrısı, nefes darlığı, çarpıntı gibi şikayetleri başlarsa, zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmaları çok önemlidir. Sıcak havalarda kalp şikayetleri yaşayan kişilerin, kontrollerini tatil sonrasına bırakmamaları gerekir. Yaz sıcaklarında kalp hastaları; Sıcak havalarda bol miktarda su tüketilmelidir. Çay, kahve, kola gibi içecekler değil doğrudan su tüketilmelidir. Alkol, sigara ve kafeinli içeceklerden kaçınılmalıdır. Güneşin en tepede olduğu saatlerde mümkün olduğu kadar dışarıda bulunulmamalıdır. Gün içerisinde kısa süreli duşlar alınabilir. Aşırı sıcakta kalındığında doğrudan soğuk su ile duş yapılmamalıdır ve serinlemek için suya balıklama atlanmamalıdır. Denize, güneşin eğik olduğu sabah ve akşam saatlerinde girilmelidir. Vücut sıcaklığının dengelenmesine yardımcı olabilecek, hafif, pamuklu, açık renk giysiler giyilmelidir. Sıcak havalarda ağır ve çok sıcak yemekler yerine, hafif, lif içeriği yüksek ve serinletici yiyecekler tercih edilmelidir” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.