Kapı kolları virüslerin dostu çıktı

Kapı kolları virüslerin dostu çıktı

Kapı kolları virüslerin dostu çıktı

Gerçek Gazetesi
Aydın Kent Hastanesi hekimlerinden Dahiliye Uzmanı Halil Baştürkmen, çok sık değişen Aydın havasının kış hastalığı olarak bilinen zatürreyi de tetiklediğini belirterek bu dönemde hastalıklara karşı daha dikkatli olunmasını önerdi. Özellikle ortak kullanım alanlarında hijyene büyük önem verilmesi gerektiğini belirten Baştürkmen, “Virüsler akla gelmeyecek pek çok yolla bulaşabiliyor. Mesela herkesin dokunduğu kapı kolları bile adeta virüs dostu, pek çok virüs kapı kollarından bulaşıyor” dedi.
Ev ve iş yerlerinin yanı sıra ortak kullanım alanlarının temizliği yapılırken, mutlaka kapı kollarının da temizlenmesini vatandaşların da el yıkamayı alışkanlık haline getirmesini tavsiye etti.
Kış hastalığı olarak bilinen zatürrenin, sık görülen ve risk gruplarında ölümle sonuçlanabilen bir akciğer enfeksiyonu olduğunu belirten Dr. Halil Baştürkmen, “Ağız, boğaz ve sindirim kanalında bulunan, normal koşullarda sorun oluşturmayan mikroplar, vücut savunma sisteminin zayıflayarak akciğere ulaşmasıyla zatürreye neden oluyor. Özellikle Aydın gibi hava sıcaklığının sürekli değiştiği ve buna karşın insanların zayıf düştüğü bölgelerde bu enfeksiyon, akciğerlerdeki hava keseciklerinde biriken iltihap ve sıvı, oksijenin kana geçişini zorlaştırır. Kanda oksijen basıncının düşmesi de dokulara yeteri kadar oksijen taşınamamasına ve buna bağlı olarak vücut hücrelerinin tam olarak işlevlerini yerine getirememesine yol açar. Enfeksiyonun akciğer içinde yayılması veya mikropların kana geçmesi ise hastanın yaşamına mal olabilir. Zatürre belirtileri arasında, yüksek ateş, öksürük, balgam, nefes almayla beliren göğüs ağrısı yer alırken, hasta, kas eklem ağrıları, halsizlik, bulantı, kusma gibi tipik belirtilerle de karşılaşabilir” dedi.
“KAPI KOLLARI VİRÜSLERİN
YAYILMASINA KOL KANAT
GEREBİLİR”
Virüsün akla hayale gelmeyecek şekilde de yayılabildiğini kaydeden Baştürkmen, “Virüslerden korunmak için dengeli beslenmek kadar kişisel hijyen ve yaşam alanlarının hijyeni önemlidir. Mesela hiç akla gelmeyen kapı kolları da virüslerin bulaşmasına neden olabiliyor. Bu hastalık, grip kadar yaygın olmasa da hasta kişiden sağlam kişiye, öksürük, hapşırık, ağız-burun sekresyonu bulaşmış mendil, bardak, kapı kolu gibi eşyalarla bulaşabiliyor” diyerek vatandaşların dikkatli olmasını istedi. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.