Karakaya Şenlikleri 10 Nisan’da

Karakaya Şenlikleri 10 Nisan’da

Karakaya Şenlikleri 10 Nisan’da

Gerçek Gazetesi
Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) öncülüğünde, Söke Kaymakamlığı ve Karakaya Muhtarlığı işbirliğinde gerçekleştirilen 3. Geleneksel Tarih Öncesi Kaya Resimleri Şenliği 10 Nisan 2011 Pazar günü yapılacak.
Şenlik organizasyon komitesinden yapılan açıklamada, “Doğa ve tarihin iç içe olduğu Beşparmak Dağları"ndaki Karakaya bölgesinde yapılan şenliklerin tarihi binlerce yıl öncesine uzanmaktadır. Benzersiz betim dilleri ve kendi içinde bir bütünlük oluşturan repertuvarları sayesinde, yerleşik düzene geçmiş erken dönem topluluklarının bereketlilik, geçiş ritüelleri, düğünleri ve ilkbahar şenliklerini yansıtan tarih öncesi kaya resimleri, Karakaya köyü civarında yoğunlaşmıştır. Ege kıyısının yakınındaki Batı Anadolu"nun erken dönemlerine ait bu betim dünyası, tüm dünyada örnekleri bulunan kaya resim sanatı içerisinde benzersiz olup, Göktepe Kaya sığınağında ilkbahar şenliklerini yansıtan resimlerden yola çıkılarak, binlerce yıl önce yapılan şenliklerin günümüzde de devam ettirilmesi düşünülmüştür “ denildi.
Açıklamada, şenliklerde yöre halkı tarafından keşkek, pilav ve irmik helvası yapılacağı, Ayrıca yöre halkının ürettiği ürünler yerel pazarda satışa çıkarılacağı kaydedildi. Şenlik yerine özel araçla gitmek isteyenler Söke-Bağarası, Söke-Sarıkemer, Koçarlı-Bağarası, Didim-Sarıkemer, Milas-Sarıkemer yollarından ulaşabileceği vurgulandı. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.