KARAYEĞİT BİRİNCİ YARIYILI DEĞERLENDİRDİ

KARAYEĞİT BİRİNCİ YARIYILI DEĞERLENDİRDİ

Eğitim-Sen Söke Temsilcisi Murat Karayeğit 2021-2022 birinci yarı yılını değerlendirdi.

Eğitim-Sen Söke Temsilcisi Murat Karayeğit'in 2021-2022 birinci yarı yılını değerlendirdiği yazılı basın açıklaması şöyle:

2020 Mart ayında başlayan covid-19 salgını sonrası eğitim öğretim faaliyetleri bir buçuk yıl boyunca uzaktan eğitim ile devam etmiştir. 2021 Eylül ayı itibariyle yüz yüze eğitime geçilmiştir. İktidarın okulları kapatmayacağız kararı ile sürdürülen eğitim faaliyetlerinde birçok sınıf karantinaya alınarak eğitime ara vermek zorunda kaldı.

Uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerimizin yaşadığı öğrenme kayıplarının yanı sıra birçok davranış bozukluğu ile karşı karşıya kalan eğitimciler oldukça zor bir dönemi geride bırakmış bulunuyor.

Geçtiğimiz süreç içinde öğrencilerin uzaktan eğitimden yeterince yararlanamadığı, uygulanan telafi programlarının da oluşan kayıpları karşılamadığı görüldü. Bir önceki döneme ait kazanımları öğrenemeyen öğrencilerin yeni kazanımları öğrenmede de zorlandığı bir dönemi yaşıyoruz. Fedakârca çalışan eğitimciler tüm sorunlar ile tek başına mücadele etmek zorunda bırakıldı.

Devam eden pandemi koşullarını görmezden gelen MEB okullarımıza yeterli yardımcı hizmetli görevlendirmesini yapmış değil. TYP çalışanları ile karşılanmaya çalışılan bu dönemde ilçemizde ancak 34 personel verilerek çözülmeye çalışıldı. Birçok iş yerinde yeterli temizlik şartları sağlanamadı. Temizlik görevini yapan emekçiler okullarda yapmaları gerekenin nerdeyse iki katı işi yapmaya çalıştı. Artık MEB in ucuz iş gücü olarak, güvencesiz çalıştırdığı TYP çalışanları yerine kadrolu ve iş güvenceli personellerin bir an önce atanması elzemdir.

          İlçemizde çalışan eğitim emekçilerinin yaklaşık yüzde 10 u covid-19 a yakalandı. Her eğitim kurumun da karantinaya alınarak eğitime ara vermek zorunda kalan sınıflar oldu. Evet okullar kapanmadı. Ancak sınıflar kapandı. Alınmayan tedbirlerin acısını yine eğitim emekçileri ve çocuklarımız çekti.

          İlçemizde yıkım kararı bulunan Bağarası Çok Programlı Anadolu Lisesi, Kemalpaşa İlk/Orta okulunda, Tuzburgazı İlk/Orta Okulu ise Atburgazı İlk/Orta okullarında ikili öğretim yapmaya devam ediyor. Söke Öğretmen evi ve Söke Mesleki Eğitim ve Anadolu Teknik Lisesi (Endüstri Meslek Lisemizin) ise yıkımlarına dair bir gelişme yok. İlçemizde ki tek nitelikli okulu Yavuz Selim Anadolu Lisesi ise Söke İmam Hatip Ortaokulunda eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürüyor. İlçemizde güçlendirme çalışması yapılacak olan başka eğitim kurumları da mevcut. Tüm bunların bir an önce tamamlanması için sermaye değil, eğitime bütçe ayrılması gerektiğini Eğitim Sen olarak yıllardır söylüyoruz. 2022 MEB bütçesi daha yeni hazırlandı ve oluşturulan bütçenin ancak % 7 civarı yatırım için kullanılacak.

          2021 yılında yaşanan yüksek enflasyon ve döviz kuru sonrası tüm emekçilerin olduğu gibi eğitim emekçilerinin de önemli kayıpları ortaya çıkmıştır. Özellikle de ülke genelinde sayıları 150 bini ve ilçemizde de sayıları 70 civarında olan ücretli öğretmenlerin birçoğunun asgari ücretin yarı fiyatına çalıştırılması acı verici bir durumdur. Asgari ücret kadar bile ücret alamayan, ailesinin desteği ile geçinmeye çalışan ve günlük ihtiyaçlarından dahi kısmak zorunda kalan bu arkadaşların sınıflarında öğrencilerine verimli olmasını nasıl bekleyebiliriz?

          Yine bu yıl iktidara yaranma peşinde olan bazılarının seçmeli dersleri öğrencilerin ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda seçmelerinin önüne geçmeye çalışarak, yönlendirmelerde bulunduğunu çok iyi biliyoruz. Eğitim Sen olarak bunların da takipçisi olduk ve olmaya devam edeceğiz.

          Son günlerde gündemde olan Öğretmenlik Meslek Kanunu ile öğretmenlerin hiçbir sorunu çözülmediği gibi öğretmenlerin uzman, başöğretmen gibi sınıflandırmalar ile aralarında çalışma barışını bozacağı söylüyoruz. Ayrıca öğretmenlere artı bin TL ve iki bin TL gibi maaş farklarının ödenmesini içeren bu kanun eşit işe eşit ücret ilkesine açıkça aykırılık içermektedir. Adaylık kaldırma sınavı yerine mülakat uygulamasının getirilmesi ve sözleşmeli öğretmenliğin devam ediyor olması, 3600 ek göstergenin yine 2023 e bırakılması gibi maddeler içeren bu kanun kesinlikle öğretmenlerin ve eğitim emekçilerinin sorunlarını çözmekten çok uzak.

Eğitim Sen olarak 1966 İLO ve UNESCO tarafından hazırlanan Öğretmenlerin Statüsüne Dair Tavsiye kararına uygun; Öğretmenlerin yetiştirilmesi, göreve alınması, ücretlerinin düzenlenmesi, eğitim hizmetlerinin içeriği, yer değiştirmelerine dair daha birçok sorununa çözüm getirecek bir kanun istiyoruz. Ücretli ve Sözleşmeli öğretmenliğin devam ettiği, atama ve görevde yükselmelerinde ki belirsizliklerinin devam ettiği, ekonomik ve özlük haklarının tam olarak karşılanmadığı bu kanuna eğitim emekçileri olarak hayır diyoruz.

          Eğitim Sen olarak ülkemizin her yerinde, her zaman olduğu gibi, ilçemizde de eğitimin ve eğitimcilerin tüm sorunlarının takipçisi olmaya, kamusal, parasız, laik ve bilimsel eğitim için mücadele etmeye devam edeceğiz.

          Tüm bu sorunlara rağmen zorlu şartlarda en iyi eğitimi öğrencilerine vermeye çalışan öğretmenlerimize ve bugün karnelerini alan  öğrencilerimize iyi tatiller diliyoruz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.