Etrafında okulun bahçe duvarı ile birlikte insan boyunda temel kazıldı. Ertesi gün türbe inşaatına başlanacaktı. Ama sabah mezarın yanına gelen ustalar gördüklerine inanamadılar. Kazılan temel ağzına kadar geri toprakla doldurulmuştu. O gün yeniden kazıp toprağı dışarı attılar. Ama ertesi gün temeller yine toprakla dolmuştu. Baktılar ki bu iş böyle olmayacak, çabalar boşa gidiyor, bu kere bir metre kazıp, hemen taş ile doldurdular ve bu yöntemi kullanarak türbenin inşaatını tamamladılar. ??? yılında Söke Belediyesi tarafından restore edildi. İçi ve dışı çok renkli karanfil motifleri ile bezeli çinilerle kaplandı. Çok güzel ve modern bir görüntüye kavuşturuldu. Bugün bu mezar Sökenin ve Sökelinin olup, her gün ziyarete açıktır. İçerisinde Kuran ve Mevlid-i Şerif okunuyor. Bu organizasyonu gönüllü olarak evi türbenin yanında olan Abdullah Gezer sağlıyor. Allah şimdiye kadar bakanlardan, mezarı yapan ve yaptıranlardan razı olsun.
KAVAS DEDE KİMDİR?
Kavas Dedenin kimliği ve özgeçmişi hakkında şimdiye kadar bilimsel anlamda bir araştırma yapılmamıştır. Görünen bulgular hep rivayete ve söylentiye dayanmaktadır. Kerim Yalçınkayanın Ağalar Memleketi Söke adlı kitabında zatı muhtereme şu unvan veriliyor: Kavasoğlu İbrahim Efendi, Osmanlı döneminde müderrislik yapmış bir uludur. Bu varsayım doğruysa Kavasoğlu sıfatına gerek yoktu. Müderris İbrahim Efendi daha uygun olurdu. Eğer babası gerçekten Kavas idi de bu ünvanı da aldıysa şu daha uygun düşerdi: Kavasoğlu Müderris İbrahim Efendi. Bu varsayım ve söylenti doğruysa, müderris olduğu yerde medresede vardır. Müderris ile medrese birbirlerini tamamlar. Önce Söke Medresesi var mı, yok mu? ona bakmalı. Çünkü müderris, medrese hocası, okutmanıdır. Dini bilgileri çok güçlü, halka önder olmuş alimlere de müderris denmiştir. Ama genel anlamda medrese öğretmenlerine müderris sıfatı verilmiştir. Sökede mutlaka molla ve cami hocası yetiştiren bir medrese vardı. Bu medrese kayıtları varsa, bu zatı muhterem de orada bu görev ve sıfatta bulunmuşsa kayıtlarına rastlanabilir. Milli kütüphanede bu zata ait risale, kitap var mı yok mu? araştırması yapılarak bazı ip uçları elde edilebilir. Şimdilik bu araştırmaları ilgililere bırakıp, biz Kavas sözcüğünün tarih içindeki seyrine göre aldığı anlamlara bakalım.
KAVAS SÖZCÜĞÜ
NE ANLAMA GELİR?
Meydan Larousse ve Büyük Larousse ansiklopedilerinde bu sözcüğe geniş anlamda yer verilmiştir. Ben bu iki kaynakta yer alan anlamları kısaltarak şöyle sıraladım:
Kavas sözcüğü Arapça kökenli olup Kavvas dan gelir. Eskiden elçilik veya konsolosluklarda koruma ve hademe olarak görev yapan kişilere bu sıfat verilirdi. Bu kişiler banka, patrikhane gibi yerlerde de görev yaparlardı. Osmanlı Devletinde ise vezirlerin, elçilerin maiyetinde bulunan silahlı görevlilere de Kavas adı verilirdi. Bunları yöneten ve yetiştirenlere ise Kavas Başı denirdi. Özel ve silahlı kıyafetleri vardı. Bugünkü özel güvenlik hizmeti yapanların benzeri işleri yaparlardı. Daha eski yıllarda okçu anlamındaki kavvas sözcüğü, zamanla silahlı muhafız anlamında kullanılmaya başlandı. Tanzimata kadar vezirlerin dört ya da beş kavası vardı. Elçi ya da konsolosların kavasları ise 18. yüzyıla kadar, devlet tarafından atanırdı. 1740 kapitülasyonları ile ilk kez Fransaya istedikleri kimseleri kavas olarak seçme hakkı tanındı. İkinci Meşrutiyetin ilanına kadar (1908), elçiler bir yere giderken kavasları da onların önünden yürürdü. Bu tarihten sonra kavasların elçilerle yürümeleri usulü fiilen, 1923 Lozan Antlaşması ile de hukuken sona erdi. Bundan başka ilk belediye örgütlenmesi sırasında zabıta olarak görev yapanlara da kavas denirdi. Sökede ilk belediye örgütü 1891 tarihinde kuruldu. İlk belediye başkanı da Koca Ömer Ağadır. Koca Ömer Ağa, bu İbrahim Efendinin babasına belediyede kavaslık gö revi yaptırdı mı? Eğer yaptırmışsa Kavasoğlu sıfatı buradan da gelebilir. Çünkü Kerim Yalçınkaya aynı yapıtında şöyle diyor: Kurtuluş Savaşı sırasında, Sökede Kuvayi Milliye Reisliği görevinde bulunan Mehmet Ağa (Kocaöner), İbrahim Efendi için şöyle diyordu: Aile büyüklerimizin anlattıklarına göre, Kavasoğlu İbrahim Efendi, bizim soyumuzdan geliyor. Buna kaynak olarak da (157) kodlu dipnotuyla kendi arşivini gösteriyor. Eğer bu varsayımlar ve söylemler doğruysa, bu anlatımlardan şöyle bir yargıya varıyoruz: Dede, bugünkü sıfatı ile bir kavas olmayıp, bir kavasın oğludur. Muhtemelen de babası Koca Ömer Ağa döneminde Söke Belediyesinde kavas (zabıta) görevlisiydi. Koca Ömer Ağa ile yakın akrabalıkları vardı. Belki de Koca Ömer Ağa ile aynı soydan geliyorlardı.
Yani şunu anlıyoruz ki; İbrahim Efendi bir kavas değil, kavasın oğludur. Kendisi okumuş, yazmış bir müderristir. Babasının kavas (zabıta) olması nedeni ile kavasoğlu sıfatı ile anılıyordu. Zaman içerisinde halk arasında bu kısaca Kavas Dedeye dönüştü ve öyle de anılıyor. Doğrusunu elbette Allah bilir. Eğer bilindiği gibi müderrisse, Söke medresesinde görev yapmışsa Sökeye ait kayıtlarda bir bilgi çıkar. Yazdıklarımı Milli Kütüphaneye gönderip bu konuda yardım isteyeceğim.
AĞALAR MEZARLIĞININ
YIKILMASI SÖKENİN
TARİHİNİ DE YIKMIŞTIR
Dünyanın her yerinde yerleşim alanlarının yanı başında mezarlıklar vardır. İlk çağ kentlerinde bu mezarlıklara nakrepol deniyordu. Yapılan arkeolojik kazılarda bu nakrepollerde çıkan buluntular, o kentin veya yerleşim alanının tarihi hakkında çok önemli ip uçları veriyorlar. Bunlara tarihin laboratuarları deniyor. Gerek mezar içi kalıntıları gerekse mezar taşları, lahitleri üzerine yazılmış yazıları ile işlenmiş resim ve heykeller o kentte yaşamış olan insanlar hakkında bilgi veriyor. Selçuklu ve Osmanlı döneminde mezar taşları taşın sahibi hakkında bir kitabe görevi yapmakta idi. Kentin ileri gelenleri, yöneticileri bu mezar taşlarından belli oluyor. Sökede şimdiki Buğday Pazarı, Çarşamba Pazarı, Hacıkazımoğlu İlköğretim Okulunun bulunduğu yerde Ağalar Mezarlığı adıyla Sökenin mezarlığı bulunuyordu. Bu mezarlıkta, Söke kurulduktan bu yana Sökede yaşamış ve ölmüş birçok insan gömülü idi.
- BAŞKAN ÇERÇİOĞLU: 8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN
- Kapsamlı temizlik Atatürk ve Çeltikçi mahallesinde
- Başkan Tuncel, emekçi kadınları unutmadı
- Özcan; "kış kışlığını, Mart martlığı yaptı"
- CUMHURBAŞKANLIĞI İDARİ İŞLER BAŞKANLIĞI'NDAN BAŞKAN ÇERÇİOĞLU'NA ZİYARET
- AY-SİAD'DAN BAŞKAN ÇERÇİOĞLU'NA ZİYARET
- BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ YENİDEN AÇILAN İŞLETMELERİ DEZENFEKTE ETTİ
- TURAN SANCAĞI TEŞKİLATI'NDAN BAŞKAN ÇERÇİOĞLU'NA ZİYARET
- Başkan Çerçioğlu Didimli muhtarları ağırladı
- Başkan Tuncel’den Sökeli kadınlara bez torba hediyesi
- Söke Belediyesi’nin Sosyal Tesisleri yeniden açılıyor.
- Söke Belediyesi’nden 3 farklı noktada yol çalışması
- AYDIN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ OKULLARIN AÇILMASIYLA BİRLİKTE ÖĞRENCİLER İÇİN DE TEDBİRLER ALIYOR
- BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ AYDIN’I ÇİÇEKLERLE SÜSLEDİ
- CUMHUR İTTİFAKI GÖLGE ETMESİN YETER
KAVAS DEDEMİZ BİR MUCİZEDİR (2)

E. TURGUT TEKİN
Yazarın Diğer Yazıları
- YÜZ YIL SONRA SARIKAMIŞ HEREKÂTI VE ÖTESİ05 Ocak 2016 Salı 07:47
- AZBAZDAR’ IN ADAYLIĞI, SÖKE İÇİN BÜYÜK BİR ŞANSTIR!06 Ekim 2015 Salı 13:15
- BAŞBAKANA, BAKANLARINA OKUTSUN DİYE ÖNERİLEN KİTAP!11 Eylül 2015 Cuma 10:05
- HAYATA ERKEN VEDASI SÖKE İÇİN BÜYÜK BİR KAYIPTIR!07 Eylül 2015 Pazartesi 08:46
- KAYMAKAM MEHMET DEMİREZER MİMARLIK VE TASARIM FAKÜLTESİ16 Temmuz 2015 Perşembe 11:00
- BU İŞ ÖYLE YALNIZ GAZETELERE DEMEÇ VERMEKLE OLMUYOR. GERÇEKTE UYGULAM10 Haziran 2015 Çarşamba 10:38
- “YIL DÖNÜMÜNÜN 100. YILINDA ÇANAKKALE ZAFERİNİ ANIYORUZ” U NEDEN YAZDIM?24 Nisan 2015 Cuma 08:20
- SÖKEDE ADI UNUTULMAYAN KAYMAKAMI KAYIP ETTİK!28 Haziran 2014 Cumartesi 14:02
- MUSA AVCININ ANILARINDAN YAPRAKLAR-302 Haziran 2014 Pazartesi 10:13
- MUSA AVCININ ANILARINDANYAPRAKLAR-116 Mayıs 2014 Cuma 11:17
- TARİH BİLİNCİNE SAHİP OLMAK!14 Mayıs 2014 Çarşamba 08:27
SON EKLENEN GALERİLER
ÖNE ÇIKANLAR
1/20
DİNARA KASKO’DAN İLGİNÇ PASTA TASARIMLARI
Başarılı Fotoğrafların Kamera Arkası
DOĞRU ANDA MÜKEMMEL ZAMANLAMA İLE ÇEKİLEN FOTOĞRAFLAR
EN İYİ ONLARDA – BİZDE CAPSLERİ
12345678
- FARUK HAKSALKoltuk Rozet ve “İnce” İşler…
- DURMUŞ TUNAEmin Aydın iyice yoldan çıktı
- ÖZCAN PEHLİVANOĞLUHALKIMIZ NEDEN SİYASET YAPMIYOR?
- ALİ GENÇLİÖZGÜRLÜĞE İÇSEL YOLCULUK
- MUSTAFA AÇICIReform değil, acilen Rönesans
- SERKAN OKLAYOĞLUMA YALNIZLIK HİKAYELERİ (9)
- MEHMET ALİ OKLAY" ÖĞÜT VEREN ÇOK OLUR"
- E. TURGUT TEKİNYÜZ YIL SONRA SARIKAMIŞ HEREKÂTI VE ÖTESİ
- ŞEREF PINARBAŞIBİR KİŞİ TANIYORUM
- NEVZAT LALELİSAADET, ONU İSTEYENLERE GELİR
- İSMAİL VERGİLİTÜRK- ERMENİ İLİŞKİLERİ
- ABDULLAH ZİYA KABAKBOŞA GEÇEN YILLAR
- Serdar YILMAZ6552 SAYILI TORBA YASA İLE SGK PRİM BORÇLARINA ÖDEME KOLAYLIĞI
123
Tüm Hakları Saklıdır © 1995 Gerçek Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 532 736 54 81 | Faks : 0 532 736 54 81 | Haber Scripti: CM Bilişim
Tel : 0 532 736 54 81 | Faks : 0 532 736 54 81 | Haber Scripti: CM Bilişim