Kavun üreticisinin ağzının tadı yok

Kavun üreticisinin ağzının tadı yok

Türkiye’nin önemli kavun üretim merkezlerinden Aydın’da zor günler geçiren üreticinin ağzının tadı kaçtı.

Domuz zararı ve aşırı sıcak hava nedeniyle yüzde 50 rekolte kaybı yaşayan kavun üreticileri, fiyatların geçen yıla göre düşük olmasına rağmen alıcı bulamıyor.
Aydın’ın dünyaca ünlü ‘Bıyıklı Kavunu’nu yetiştiren Koçarlı ilçesine bağlı Bıyıklı Mahallesi sakinlerinin bugünlerde yüzü hiç gülmüyor. Yeni sezona büyük ümitlerle giren kavuncunun hayalleri, önce domuz zararı, sonra da aniden bastıran Afrika sıcaklarıyla suya düştü. Domuzda av yasağı olması nedeniyle avlanamayan üreticiler, bahçelerini elektrikli tellerle çevreledi. Ancak alınan tüm önlemler, sürüler halinde gezen domuzların kavun tarlalarında neden olduğu zararın önüne geçemedi.
REKOLTE KAYBI YÜZDE 50’YE YAKLAŞTI
Ülke genelinde son 15 gündür etkili olan Afrika sıcakları ve domuzların kavun tarlalarında neden olduğu zararın boyutu neredeyse yüzde 50’lere ulaştı. Rekolte kaybıyla sıkıntılı günler geçiren üreticiye bir darbe de fiyatlarla geldi. Geçen yıl 1-1,10 TL’den toptan kavun satan üreticiler, bu yıl ürün azlığına rağmen 70 kuruşa bile alıcı bulamaz hale geldi. Önemli ölçüde maddi kayıpla karşı karşıya kalan üreticiler, zararın daha da büyümemesi için yetkililerden en azından domuzlarla mücadele konusunda destek istedi.
Bu yıl 50 dönüm kavun ektiğini, ancak ürünün yarısına domuzların zarar verdiğini ifade eden İbrahim Yaman, 50-60 tane domuzun birden tarlasına girdiğini söyledi. Domuzlarla mücadele edebilmek için tarlasının etrafını elektrikli telle çevirdiğini belirten Yaman, “Aldığımız tüm önlemlere rağmen domuzlarla mücadele edemiyoruz. Hayvanları sevdiğimiz için vurmak istemiyoruz ancak yetkililerden de bu konuda yardım bekliyoruz. Biz çaresiz durumdayız. Bu ürünü biz mi yiyeceği, domuzlar mı yiyecek? Çoluk çocuğumuz var. Domuzlar rızkımızı yiyor. Önlem alınmazsa biz ne yiyeceğiz” dedi.
FİYAT DÜŞTÜ ANCAK ALICI YOK
Fiyatı düşürmelerine rağmen alıcı bulamadıklarını kaydeden Yaman, “Sezona daha yeni giriyoruz. Kesime başlamadık. Erkenci yetiştiren arkadaşlar ürünlerini piyasaya sundu. Buna rağmen alıcı bulamıyoruz. Zaten yarısını domuz yedi, bizim halimiz ne olacak? Geçen sene 1-1,10 TL’den başlamamıza rağmen bu yıl 70 kuruştan başladık ama yine de satış yok. Aşırı sıcaklar ve domuz zararı nedeniyle zaten tonaj düşük. Geçen yıllarda dönümden 3 ton kavun alırken, bu yıl 1-1,5 ton bile alamıyoruz. Yetkililerden hiç olmazsa domuzlarla mücadele konusunda destek bekliyoruz” diye konuştu.
30 dönüm kavun ektiğini, ancak domuzların ürününe büyük zarar verdiğini kaydeden üretici Sevilay Güzey de, “Eşimle birlikte tarlaya römork içinde yaşıyoruz. Sabaha kadar tarlada nöbet tutuyoruz ancak yine zararı önleyemiyoruz. Bu yıl domuz ve sıcaklar yüzünden kavun alamıyoruz. Fiyat yok, alıcı yok. Çok ucuz. Ürünümüzü satamıyoruz. İki oğlum bekar, evlenmeyi bekliyorlar. Bizim bu halimiz ne olacak bilemiyorum? Kavundan bu yıl çok şikayetçiyim ben” şeklinde konuştu.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.