Kaygısız; “Azerbeycan Sovyet işgaliyle 70 yıl esaret dönemi yaşamıştır”

Kaygısız; “Azerbeycan Sovyet işgaliyle 70 yıl esaret dönemi yaşamıştır”

Kaygısız; “Azerbeycan Sovyet işgaliyle 70 yıl esaret dönemi yaşamıştır”

Türkiye Azerbaycan Dostluk Dernekleri Federasyonları (TADDEF) Genel Başkanı Aziz Kaygısız, Manisa Azerbaycan Kültür Derneği ziyaretinin ardından Aydın’a geldi.
Azerbaycan İstanbul Başkonsolosluğu Manisa Belediye başkanlığı ve Manisa Azerbaycan Kültür Derneği işbirliği ile düzenlenen “Türkiye ve Azerbaycan’ın 90 yıllık Dış Politikaları” konulu konferansa da katıldığını belirten Kaygısız, Federasyonun faaliyetleri ile Türkiye Azerbaycan dış politikaları hakkında bilgiler verdi.
Federasyon Başkanı Aziz Kaygısız, 28 Mayıs 1918 de bağımsızlığını ilan eden Mehmet Resulzade önderliğindeki Azerbaycan Cumhuriyeti 1920 Sovyet İşgali ile 70 yıllık esaret dönemi yaşadığını ifade etti. Sovyetler Birliği dağılmasıyla yeniden bağımsızlığına kavuşan Azerbaycan doğal olarak ilk dış münasebetini kendine en yakın gördüğü tarihi bağların bulunduğu Türkiye ile yaptığını ifade eden Kaygısız, “Bağımsızlık ilanın da Azerbaycan Komünist Partisi Genel Sekreteri olan Muttalibov ilk cumhurbaşkanı sıfatı ile Türkiye’yi ziyaret ederek dönemin cumhurbaşkanını Bakü’ye davet etmiş ve ilk resmi ilişkileri başlatmıştır. Bu dönemde Türkiye Azerbaycan ilişkileri rutinden öteye gidememiştir. Azerbaycan da baş veren iç kargaşa Dağlık Karabağ’ın işgali Komünist patisinin iktidar uzaklaştırması ile beraber işgalci Ermenilerin Rus tarafından desteklenmesi Azerbaycan’ı Türkiye’ye ve batıya yakınlaştırmış, Türkiye’nin de Azerbaycan’ın politikalarını destekleyici tutumu birçok alanda paralel politika izlenmesini sağlamıştır. Atatürk döneminde oluşturulan Türk Dış Politikası kimi dönemlerde bu temel çizgiden çıkma meyilli göstermiş olsa da Türk halkının yoğun baskıları iktidarları bu çizgiye geri dönmeye mecbur etmiştir” dedi.
GELİŞEN ÖNEMLİ BİR POLİTİKA FARKLILIĞI YOK
Ermenistan ile yaşanan Karabağ sorunun barışçıl yöntemlerle çözmeyi hedefleyen Azerbaycan’ın bu güne kadar silaha başvurmamış haklı olduğu en büyük davada sürekli diyalog yanlısı olduğunu belirten Kaygısız, “Azerbaycan devleti Atatürk’ün dediği gibi barışı korumak için üstüne düşen hiçbir fedakârlıktan kaçınmamıştır. Bu gün uluslararası politikada ufak tefek nüanslar dışın da Azerbaycan ve Türkiye’nin çeliştiği önemli bir politika farklılığı yoktur. Petrol ve Doğalgaz boru hattının Türkiye’den geçmesi Kars Tiflis Demiryolu Projesinin iki ülkeyi birbirine bağlamakla kalmayıp bölgenin hatta uluslararası ekonomik ve siyasi dengenin önemli aktörü haline gelmiştir. Aynı tarihi, dili, kültürü ve coğrafyayı paylaşan iki ülkenin aynı sorunları paylaşması da doğaldır. Bu gün iki ülkenin de benzer sorunları taşıyor olması tesadüf değildir. Türkiye’nin içinde bulunduğu ayrılıkçı terör sorunun dışında uluslararası arenada karşısına çıkan en önemli sorun ermeni meselesidir. Azerbaycan a baktığımızda en önemli sorun Karabağ’ın Ermeni işgalidir. Yani sorunun diğer tarafındaki aktör her iki ülke için aynıdır. Ermenistan ve destekçileridir. Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü savunan, işgalin sona ermesini her fırsatta dile getiren ve bunun için sınırlarını kapatan Türkiye umuyoruz ki bir politika değişikliğine gitmeyecek ve Azerbaycan’ı yalnız bırakmayacaktır” şeklinde konuştu.
KARABAĞ SADECE AZERBEYCANIN SORUNU DEĞİL
Ermeni açılımı süreci umuyoruz ki bir millete mensup iki devletin arasına nifak sokacak gelişmelere sebebiyet vermemsini dilediklerini ifade eden Kaygısız, şöyle konuştu: “Zira Karabağ sorunu sadece Azerbaycan sorunu değildir. Karabağ’a Ermeniler nerden ve hangi sebeplerle yerleştirildi bunu iyi analiz etmek gerekir. Tarih boyu bölgede egemen olanlar Azerbaycan ile Türkiye’nin arasına bir başka devleti veya bir başka etnik gurubu yerleştirerek veya inanç ayırımı gibi suni sebepler yaratarak ayrı düşmelerini sağlamış ve sınır paydaşlığına izin vermemişlerdir. İçinde geçmekte olduğumuz Ermeni açılımı süreci umuyoruz ki bir millete mensup iki devlet arasına nifak sokacak gelişmelere sebebiyet vermesin. Anadolu da ulu bir çınar gibi kök salmış Türkiye Cumhuriyetinin, henüz bir Fidan olan Kafkaslardaki Azerbaycan Cumhuriyetine kol kanat olmak gibi de tarihi bir misyonu vardır”
Başkan Kaygısız, Azerbaycan ve Türkiye kardeşliğinin pekiştirilmesi için çalışmaların sürdürüldüğünü sözlerine ekledi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.