KENT ESTETİĞİ

Kent estetiği kavramıyla yeni tanışıyoruz.. Aydın Büyük Şehir Belediyesi Kent Estetiği Biriminin çalışmaları Söke’mizde de  kendini gösteriyor.  Kent estetiğini oluşturan “kent mobilyaları” ile ilgili olarak  yazdığım yazılar gazetemizin web sitesinde merak edenler için arşivlenmiştir.
“Yaşadığı yere borcu vardır, her insanın” anlayışıyla toplum olarak, daha kaliteli ve sağlıklı bir yaşama kavuşmak adına, bundan önce yaşadığım her kentte olduğu gibi, kentimizle ilgili gözlemlerimi siz değerli okurlarımla paylaşıyorum.  Yine bir ramazan ayındayız, Belediye parkında iftar çadırları kuruldu. Yoksulluk ortadan kalkıncaya kadar, her ramazan  ayında belediyeler bu hizmetleri yerine getirecek kuşkusuz. Gelir dağılımının dengelendiği,  israfın önlediği, üretimin arttığı, işsizliğin kalmadığı, yolsuzlukların örtbas edilmeden ortadan kaldırıldığı insanlarımızın refah düzeyinin yükseltildiği  günler umarım yakındır.
Yeri gelmişken, iftar çadırlarına ev sahipliği yapmakta olan belediye parkıyla ilgili olarak, Söke’mizin kentsel estetiğine hiç uymayan durumu için ve geçen yıllarda yazdığım bir bölümü yeniden aktarıyorum.
(…)
“Aslında Belediye binasının çevresi de taşıtlardan arındırılarak, parkla bütünleştirilmiş çiçekli yollardan Belediyeye girip, işlerini halletmek vatandaşa daha huzurlu gelebilir diye düşünüyorum. Çünkü yolunuzun üzerine, hatta zaman zaman kaldırıma park edilmiş araçlar, yarattıkları engel yüzünden havuzun verdiği hoş duyguları yok ediyor.” diye yazalı aylar geçmiş. Araçlardan arındırılmış bir  alandan belediye binasına giriş vatandaşta büyük bir huzur yaratacaktır. Oradaki havuzlu parkla diğer bölümün bütünleştirilememiş olması da ilginç. O küçük bahçeciklerin çiçeklendirilmesi, çimlendirilmesi gerçekten çok mu güç? Ya da o topraklar verimsiz mi?  
(…)
“Aydın Büyük Şehir Belediye’since üretilen lalelerin ünü de ulusal basına değin yayıldı. Başkanımız Sayın Çerçioğlu, seçimlerde tam destek aldığı Söke’mize bir güzellik yapabilir ve bu güzel meydan,  renk renk, öbek öbek lale bahçesine dönüştürülebilir.  Hatta, bir lale satış kulübesi oluşturularak, üretilen laleler maliyetine halka satılarak Söke evlerinin balkonları ve bahçeleri de bu, lale güzelliğinden payını alabilir. Begonvillerle özdeşleşmiş rengarenk Bodrum evleri gibi bizim balkonlarımız da bu lalelerle bir canlılık kazanabilir. Ne dersiniz?
#kendimiseviyorumkentimiseviyorum#

Önceki ve Sonraki Yazılar