KENT MOBİLYALARI -2-

 

  *  Kent alanlarının vazgeçilmezi durumuna gelen bil boardlar (reklam panoları) ekonomik yaşamda önemli bir yer tutmaya başladı. İnsanların alış-veriş seçenekleri konusunda bilgilendirilmesi  hedeflenen afişlerin sergilendiği bu büyük panolar gelişigüzel yerleştirildiğinde görsel kirliliğe dönüşürken kurulum hedefini de yitiriyor. Bunlar bazı Avrupa kentlerinde  adeta sanat eseri özelliğine kavuşturulurken bizde de  kimi zaman bulunduğu yeri kirletme konumuna da gelebiliyor. Dikkatimi çeken diğer bir özellik de güncelleşmeyen panolar insanlarda yanılgılara neden olabiliyor. Zamanı geçmiş etkinliklerin, konserlerin, kampanyaların reklam afişlerinin zamanında değiştirilmesi gerekir, diye düşünüyorum. Panolardan söz etmişken, bazı Anadolu kasabalarında gördüğüm, halkın uğrak yerlerinde yerel gazeteler için hazırlanmış camlı panoların da kentsel  yaşamımıza bir değer katacağına inanıyorum.

 

 * Geçmiş  bir yazımda da değinmiştim, kent içinde belli başlı geçiş noktalarına çiçek satış yerleri düzenlendiğinde, o yerlerin güzelleşmesinin yanında sosyal hayatımıza da bir renk geleceğini düşünüyorum. Düşünsenize bir dost ziyaretine giderken bir demet gülün dost evinde yaratacağı güzelliği  ya da iş çıkışında eve bir demet karanfille dönen bir babanın evde yaratacağı olumlu havayı.

 

 * Sokak çeşmeleri bizim geçmiş kültürümüzün bir parçası. Hele son yıllardaki küresel ısınmanın yarattığı etkilere bir de sokak dostlarımızın çoğalmasını göz önünde bulundurursak bu çeşmelerin anlamını daha iyi kavrayabiliriz. Hatta meraklısı varsa bu konuda Avrupa Birliği fonlarından da yararlanılabilecek projeler hazırlanabilir. Kentimiz sokakları nostaljik çeşmelerle donatılabilir.

 

 * Kentimiz yeşil alanları bakımından yoksul sayılmaz ama kent içi daha da yeşillendirilerek oksijen deposuna çevrilebilir. Her gün hızla arttığı gözlenen taşıtların yarattığı gizli kirlilik umursanır boyutlara geldiğinde yanı başımızdaki ağaçların değeri daha bir kat artacaktır. Bu konuda yetkililere  şöyle bir gözlemimi aktarmak istiyorum.  Yol boyu  dikilen ağaçlarda hatırı sayılır sayıda eksiklenme var. Bazı ağaç dikim yerleri boş, bazı yerlerde ağaçlar kesilmiş ve çevrelerini otlar sarmış durumda. Bir yenileme çalışması yapılarak boşluklar doldurulup kesilmiş ağaçların yerleri ne yenileri dikilirse önemli bir eksiklik giderilmiş olacaktır. Hazır sıra yeşilliğe gelmişken Yeni belediye binamız oldukça işlevsel , merkezi yerde olması  ve bir parkla bütünleşmesi çok güzel.  Ancak bana göre girişindeki araç kirliliği bu güzelliğe yakışmıyor. Orada çok gerekli olmayan araçların daha uygun yere bırakılması, hatta bazı zorunlu durumlar dışında araç trafiğine kapatılması insanlarımızı rahatlatacaktır kanısındayım. Orası parkla bütünleştirilip çiçekli yoldan belediyeye girip çıkmak insanlarımızda bir olumlu hava  yaratacaktır. Esen kalınız.

(sürecek)

Önceki ve Sonraki Yazılar