E. TURGUT TEKİN

E. TURGUT TEKİN

Kerim Özbekler’den Söke’ye selam var

Kerim Özbekler’den Söke’ye selam var

 

Aydın’a daha gelmeden önce, Kerim Özbekler’i, yazılarından, kitaplarından tanıyordum. Çağımızda yazar olmak, kolay bir uğraş değildir. Hele gerçekleri yazmak,      

 

doğruları anlatabilmek, isteseeniz de yazıp anlatamazsınız!...

 

Kerim Özbekler’de Aydın’da benim gibi “Araştırmacı Yazar” olarak tanınır. Hem araştıracaksınız, hem üretip yayınlayarak, öğrencilere, öğretmenlere, okullara eğitimde destek olacaksınız. Bu kolay bir uğraş değildir. Aynı zamanda zor bir çalışmadır.

 

1981 yılında “Aydın ve İlçeleri Turizm Rehberi” adlı yapıtını yayınladı. Bu yapıtı, Aydın’da “İlimiz Ünitesi” ile ilgilii yayınlanmış ilk kaynaktır. Bundan önce vilayet tarafından yapılmış olan “İl yıllıkları” varsa da, bunların kapsamı çok geniş olduğundan bu yapıtlar çocuklarla incelenememiştir. Aydın’da en çok okunan ve yararlanılan bu yapıt, Kerim Özbekler’in eğitimee bir armağanıdır. Bunu izleyen ikincii yapıtı da, “Ege Bölgesi Turizm Rehberi” de yine 1981 yılı içinde yayınlandı. Bu yapıtı ile, Ege Bölgesi’ni tanıttı. Bu yapıtı da öğrencilerde doping etkisii yaptı. Yine 1981 yılı içiinde, İç Anadolu, İzmir ve İlçeleri” yayınlandı. Yine 1981 yılında, ilkokul, ortaokul ve liselerde “Kitap ve Kültür” üzerine toplam 69 konferans verdi.

 

Bunların dışında, dergi ve gazetelerde birçok makale, şiir ve araştırmaları yayınlandı. Kısaca kültüre, sanata adanmış bir hayattır Kerim Özbekler..

 

Hakkında yazılanlarda çoktur. Yılmaz Aybar, “Bir Sanatçı Dostu Kerim Özbekler”, Dr. İsa Kayacan, “Nazilli’den Kerim Özbekler”, Savaş Yavuz, “Kerim Özbekler”, Av. Yaz. Osman Üçer, “Kerim Özbekler”, Mansur Emekçi, “Kerim Özbekler”, Gazeteci-yazar Şükrü Öksüz ise bir şiiirinde onu bize tanıtırken şunları söyler;

 

“Yılın bütün günleri, araştırma günüdür

 

Araştırmacı-yazar en kuvvetli yönüdür

 

Yazdığı şiirleri O’nun yan ürünüdür

 

Kültür, sanat adamı dostum Kerim Özbekler”

 

Ben de, “Edebiyatımızda Aydın ve Aydınlılar Biyografyası” adlı yapıtımda ona geniş yer vermiştim.

 

Kerim Özbekler’i, Aydın İli ve ilçelerinde tanımayan, bilmeyen yoktur. Her okulun kitaplığındaki raflarda onu bulmak olağandır. Geçenlerde bir yazımda, “22. Dönem Milletvekilleri”nin mesleeklere göre dağılımını vermiştim. Bu tabloda, 550 milletvekiliinden kaç tanesi araştırmacı ve yazar biliyor musunuz? Söyleyeeyim, araştırmacı 1, gazeteci-yezer 12, yazar 6. İşte bu kadar. Oysa TBMM’nin yazarlara, araştırmacılara, sanatçılara da ihtiyacı vardır. Kerim Özbekler gibi, Aydın İli’ni karış karış gezip tanıyan, bile bir vekile de Aydın’ın ihtiyacı vardır.

 

İşte bu amaç ve düşünce ile değerli meslektaşım yola ççıkmış ve Aydın’dan bağımsız aday olarak, “Bende Varım” diyor.

 

Kerim, barış adamıdır. Kerim dost ve gönül adamıdır. Bakın Şükrü Öksüz, bir şiirinde Kerim Özbekler’i bize nasıl tanıtıyor. İşte şiir:

 

DOSTUM KERİM ÖZBEKLER

 

Kem gözlerle hiç bakmaz; ne kıza, ne kadına

 

Müşteriden ziyade işyerinde dost bekler

 

Yıllar yılı çalışır Türk Kültürü adına

 

Kültür, sanat adamı dostum Kerim Özbekler.

 

 

Bir sel gibi taşarak aşıp geçer bendini

 

Kullanmasını bilir ara sıra fendini

 

Altmışyedi yılında tanımıştım kendini

 

Kültür, sanat adamı dostum Kerim Özbekler.

 

 

Yılın bütün günleri, araştırma günüdür

 

“Araştırmacı-yazar” en kuvvetli yönüdür

 

Yazdığı şiirleri O’nun yan ürünüdür

 

Kültür, sanat adamı dostum Kerim Özbekler.

 

 

Methettiğim zamanlar kızarır ve utanır

 

Şair ve Yazarların düzde doksanı tanır

 

Birkaç gün görünmese dostlarınca aranır

 

Kültür, sanat adamı dostum Kerim Özbekler.

 

 

Yıllarca bitmeyeceek enerjiyle doludur

 

Kendisi kendisinin hem sağ, hem sol koludur

 

“Milli ve Güçlü Devlet” O’nun şaşmaz yoludur

 

Kültür, sanat adamı dostum Kerim Özbekler.

 

 

Kerim Özbekler, neden ve niçin aday?

 

Telefonda diyor ki, “Aydın’ı temsil edeceek bir adaay vardı. Delegeler, onu seçilecek bir sıraya oturtmadılar. Biz, onun hatrı için değil, bizden daha iyi olur diye aday değildik. O, devre dışı kalınca, onun yarattığı boşluğu doldurmak için bu işe Allah izin verirse soyunduk. Elbette ki Sökeli dostlarım, arkadaşlarım ve değerli Söke halkı desteklerini esirgemeyecekler. Hepinize, tüm Sökeliler’e saygılarımı sunar, selamlarım. Tanrı hepiimizi korusun ve yarmımcımız olsun” Kerim Özbekler. Bağımsız Aydın Milletvekili Adayı.    Eh kolay gelsin, hayırlı olsun.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar