Keyfi kaçan şampiyon deveye diş operasyonu

Keyfi kaçan şampiyon deveye diş operasyonu

Keyfi kaçan şampiyon deveye diş operasyonu

İnsan hayatında kaliteli bir yaşam için önemli bir yer tutan diş sağlığının develerde de çok önemli olduğu, hatta diş bakımı tam olmayan develerin hayata küsüp pehlivanlığı bıraktığı belirtildi. Aydın’da dişleri uzadığı için hayata küsüp güreşmeyi bırakan pehlivan devenin dişleri bakıma alındı. Yaklaşık 3 saat süren operasyonla Dost isimli pehlivan devenin dişleri törpülendi.
Yörüklerin en değer verdikleri hayvanların başında gelen develer, Aydın’da bir çocuk gibi bakılıyor. Pek çok zaman kendi sağlıklarını bile ihmal eden deveciler, fiyatları 20 bin lira ile 150 bin lira arasında değişen pehlivan develerin sağlığı için hiçbir masraftan kaçınmıyor. Aydın’ın Çine İlçesi’nde dişleri uzadığı için keyfi kaçan ve güreş tutmayan pehlivan deveye veteriner hekimler tarafından yaklaşık 3 saat süren bir diş operasyonu yapıldı. Önce anestezi yapılıp uyutulan 2 tonluk devenin dişleri yurt dışından özel getirilen cihazlarla törpülendi.
İnsanlarda olduğu gibi develerde de diş bakımının çok önemli odluğunu belirten Türkiye’nin en genç ‘Deve Doktoru’ lakaplı veteriner hekim Mustafa Kayhalı çok özel hayvanlar olan develerin güçlü ve dayanıklı oldukları kadar çok da nazik olduğunu belirtti. Belli bir dönemden sonra develerin dişlerinin uzadığını ve törpülenip bakımı yapılmayan develerin keyfi kaçtığı için güreş tutmaz hale geldiğini belirten Mustafa Kayhanlı “Develer de her yıl büyümeye devam dişler, damağa zarar vermemesi için yılda birkez törpülenmesi ve bakımının yapılması gerekiyor. En çok da karın ve köpek dişi dediğimiz dişler yoğunlukla büyüme göstermektedir. Dişleri uzun olan develer, damağa değen dişlerin verdiği acı ile güreşmekten kaçınıyor. Dişleri uzun olan develer de ağızda fazla miktarda köpürür oluşumu ile kendini belli eder. Devenin sağlığı için yıllık bakımı veteriner gözetiminde kesinlikle yapılmalıdır. Veteriner diyorum çünkü halk arasında bu yapan insanlar ama sonucu deveye zarar verebiliyor. Örneğin fazla törpüleme sonucu dişin hava alması, beraberinde dişin çatlamasına ve kırılmasına sebeb olabiliyor. Bu nedenle veteriner eşliğinde dış demizliği ve bakımı her yıl yapılması gerekir. Bu develer ucuz develer değil binlerle bahsettiğimiz maliyetleri var o yüzden bakımlarında özen gösterilmeli ve düzenli bakımlarının yapılması gerekiyor” dedi.
Dost adlı Şampiyon Devenin sahibi Süleyman Dost yapılan işlemden sonra devenin keyfi yerine geldiğini ifade ederek,” Biz de deve sevgisi yıllardan gelen bir hobi diyebiliriz. Emekli olduğum da kendime bir deve bir deve alarak bakmaya başladım. Adını da Dost koyarak sahalar da dostluğu vurgulamak istedim. Ama son zamanlar da huysuzlanmaya başlamsı beni de tedirgin etti. Veteriner bakımından sonra dişlerinin aşırı uzadığını ve bakımının geldiğini farkettik. Vakit kaybetmeden diş bakını yaptırarak Dost’un keyfini yerine getirdik. Bakımları bittikten sonra inşallah sahalar kendimizi göstermek istiyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.