Kıbrıs’a bu defa develer çıkarma yapacak

Kıbrıs’a bu defa develer çıkarma yapacak

Yörüklerin kültüründe önemli bir yere sahip olan deve güreşleri uluslararası boyut kazanıyor.

Ege Akdeniz ve Marmara Bölgesi’nin en önemli festivallerine kaynaklık eden develer 2017 Kasım ayı içerisinde Kıbrıs’a çıkartma yapacak. Kıbrıs’ta ilk defa gerçekleşecek deve güreşleri için Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İskele ilçesi Büyükkonut Belediyesi’nde gerçekleşecek güreşler için ön çalışma tamamlandı.

 

Aydın İncirliova ilçesi’nde düzenlenen Yerel Tohum Takas Şenlikleri kapsamında ilçeye gelen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İskele ilçesi Büyükkonut Belediyesi Başkanı Ahmet Sennaroğlu süslü deveyi görünce kendi beldesinde de güreş düzenlemeye karar verdi. Deveciler Derneği Başkanı Aytekin Kaya ile görüşen KKTC İskele ilçesi Büyükkonut Belediyesi Başkanı Ahmet Sennaroğlu görüşme sonucunu süsledikleri devenin önünde Kıbrıs halkına; ’deve güreşleri yapılacağı’ müjdesini verdi. Yapılacak bu etkinlikle aynı zamanda önemli bir kültürün Yavruvatan Kıbrıs’ta da başlayacağını belirten Deveciler Derneği başkanı Aytekin Kaya, “Büyükkonut Belediye Başkanı Sayın Ahmet Sennaroğlu ile görüştük. Deve güreşlerinin Kıbrıs’ta yapılmasını teklif etti. Bu uygulama kafamıza yattı. İnşallah bu kültürümüzü Kıbrıs’ta da yaşatarak deve güreşlerine uluslarası boyut kazandıracağız” dedi.

 

“Develer gemilerle nakledilecek”

 

Kıbrıs’ta bir ilki gerçekleştireceklerini ve bu etkinliğin hem kültüre hem de turizme büyük katkı sağlayacağına inandığını belirten Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İskele İlçesi Büyükkonut Belediyesi Başkanı Ahmet Sennaroğlu “Aytekin Bey ile görüştük. Çıkan görüşmeler sonucu 30 devenin gerekli izinler alındıktan deniz yoluyla Kıbrıs’a getirilip burada hazırlanacak bir arenada güreştireceğiz. Kıbrıs’ta hiç deve yok. Bu aynı zamanda kültürün yanında turizme de büyük katkı sağlayacaktır. Bunun yanında bu etkinlik İncirliova’da başlayıp ülkenin değişik illerine yayılan önemli bir geleneğin uluslararası boyut kazanmasına da sağlayacak” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.