Kış geldi yorgancılar iş yapamaz oldu

Kış geldi yorgancılar iş yapamaz oldu

Bir zamanlar rağbet gören pamuk ve yün yorganlarının yerini artık elyaf ve makine işi yorganlar aldı.

Türkiye’de ve Aydın’da bir zamanlar rağbet gören pamuk ve yün yorganlarının yerini artık elyaf ve makine işi yorganlar aldı. Yorgancıların umutla beklediği kış mevsiminin de işleri yoğunlaştırmadığı belirtildi.

Aydın’da yorgancılık ve genel kapsamda çeyiz işleri yapan Bircan Özay, pamuk ve yün yorganlarını yerini elyaf ve makine işi yorganlar olması ile birlikte işlerin azaldığı gibi kış aylarıyla birlikte düğünlerin azalması satışların yok denecek kadar azaldığını talep görmediğini söyledi.

Efeler Veysi Paşa Mahallesinde bulunan 1623 Sokaktaki dükkanında 13 yaşından beri yorgan diken Bircan Özay, sıcak havalarda yorgana talebinin daha fazla olduğunu belirten organ ustası Bircan Özay, son yıllarda sıcakların artmasıyla birlikte yorgan satışlarında aşırı bir yükselme oldu. Aydın’daki çiftçilerin üretmiş olduğu pamukla yorgan, döşek, minder, yastık, divan örtüsü, çeyiz malzemeleri hazırlıyoruz. Fabrikalarda kullanılan naylon yorganlardan ziyade daha sağlıklı ve doğal yorganları yapıyoruz. Aydın’da da yeni evli çiftler genelde çeyiz olarak yorgan, döşek ve yastık yapıyor. Bu yüzden sıcak havalar yorgancının işlerini açtığı gibi yüzünü güldürüyor. Bir zamanlar en gözde meslekler arasında yer alan, ancak gelişen teknoloji ile birlikte unutulmaya yüz tutan meslekler arasına giren yorgancılık vatandaşın yeniden doğal ve sağlıklı ürünlere yönelmesi ile birlikte eski günlerine dönmeye başladı. Bundan on yıl önce kış aylarında yapmış olduğumuz yorgan sayısı günümüze göre daha azdı. Şimdi Allah’a şükür sıcak havaya göre yorgan sayısında düşme olsa da bundan 10 yıl öncesine göre yine iyi. Teknoloji geliştikçe yorgana talep de artıyor.Yıllardır iğne, iplik, pamuk ve bezlerle yorgan bağlayarak evime ekmek götürüyorum. Gözlerimi yorgan bağlayarak kapatmayı düşünüyorum. Yorganların büyüklüğü ve kullanım yerine göre yapımı bir gün ile beş gün arasında değişebiliyor. Fiyatları ise 150 TL ile 250 TL arasında. Sağlıklı ve rahat bir uyku çekmek isteyenler mutlaka doğal yorganları tercih etsin. Çünkü el yapımı bir yorganı 20 yıl kullanırsınız ama fabrikasyon bir yorganı iki yıl dahi kullanamazsınız. Cebini ve sağlığını düşünenler el yapımı yorgandan vazgeçmesin” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.