Kocabaş; Kriz var...

Kocabaş; Kriz var...

Beyaz altın olarak tabir edilen pamukta yaşanan fiyat krizi üreticinin banka borçlarını gündeme getirdi

YILMAZ ÖLMEZ-ÖZEL HABER

Geçen yıl pamukta yaşanan bahar havası, uzun yıllar pamuk üretiminden uzak kalan Egeli üreticiyi tekrar pamukla barıştırınca, Denizli’den Ödemiş’e, Buharkent’ten Menemen’e kadar üretim alanları tekrar artmıştı. Fakat pamuk pazarında Türkiye’nin en güçlü rakibi durumundaki Çin’de stok pamuk fazlası oraya çıkınca, Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu başkanı Kemal Kocabaş’ta henüz Ağustos ayı başında, pamukta deprem alarmı vermiş ve hasat öncesi gerekli önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çekmişti.

Pamukta hasatla birlikte krizde yaşanmaya başladı. Borsa’da pamuk fiyatları bir anda 3 lira 50 kuruş seviyelerine geriledi. Hâlbuki geçen yıl 1 kilo mahlıç pamuğun fiyatı 4 lira 20 kuruşu görmüştü. Kocabaş bu sezon fiyatın 3 lira 50 kuruş düzeyine gerilediğe vurgu yaparak, açığın mutlaka destekleme priminin 75 kuruş seviyesine çıkarılmasıyla kapatılması gerektiğine dikkat çekti.

Pamukta yaşanan fiyat gerilemesi, üreticinin Ziraat bankasına olan dönem borçlarını da gündeme getirdi. Kocabaş, 11. aydan itibaren banka borçların ödenmeye başlayacağını hatırlattı,”Pamukta yaşanan fiyat gerilemesi banka borçlarına da olumsuz yansıyacak. Üreticimiz bu şartlar altında 11. aydan itibaren başlayacak dönem borçlarını ödeyebilmesi mümkün değil. O nedenle torba yasa kapsamında bu borçların uzun vadeli ödeme takvimine bağlanması gerekir. Aksi halde fiyattan darbe yiyen üretici sezonu zararla kapatmakla kalmayıp, önümüzdeki yıllara borçla girer”dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.