“Kolesterol hastaları kışın daha dikkatli olmalı”

“Kolesterol hastaları kışın daha dikkatli olmalı”

Uzmanlar, kış şartların en ağır şekilde hissettirdiği bu günlerde kolesterol rahatsızlığı olanların daha dikkatli olmaları tavsiye etti.

Aydın Liva Hastanesi hekimlerinden İç Hastalıkları Uzmanı Abdullah Açıkgöz, soğuk havalarda vücudun karbonhidrat ihtiyacının arttığını dikkatsizce tüketilen kalorili yiyeceklerin kanda yağlanmaya sebep olduğunu belirterek “Kolesterol rahatsızlığı bulunanlar kışın daha dikkatli olmalı” dedi.

 

İnsanların yaz mevsiminde aşırı sıcaklardan dolayı iştahı kaçtığı için ağır gıdaları tercih etmediğini ancak kışın kişilerin genellikle iştahı açıldığından dolayı daha çok ağır yemeklere meylettiğini kaydeden İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Abdullah Açıkgöz, “Kolesterol her insanın kanında olması gereken bir maddedir. Beslenme eksikliği olanlarda, zafiyet geçirenlerde kolesterol değerleri çok düşer ve bu da tehlikeli bir durumdur. Kolesterol düzeyini değerlendirirken, hastanın ek bir hastalık durumunun olup olmadığını göz önünde bulundurulur. Sağlıklı bir insanda LDL kolesterol dediğimiz, halk arasında kötü huylu olarak bilinen kolesterolün üst sınırı 200’dür. Sağlığında hiçbir risk faktörü, şekeri, kalp hastalığı öyküsü olmayan hastalarda LDL kolesterolü 200’e kadar normaldir. Eğer hastanın şeker, kalp veya damar hastalığı varsa, kolesterol düzeyini 70’e kadar indirmek gerekir” dedi.

 

“Kadınlar daha çok risk altında”

 

Kolesterol konusunda kadınların erkeklere oranla daha çok risk altında olduğunu belirten Uzman Dr. Açıkgöz, “Kadınların beslenme alışkanlıkları ve tatlıya olan düşkünlükleri de kolesterole zemin hazırlar. Erkek ya da kadın herkesin her konuda sağlık için doğal beslenmesini öneriyoruz. Bu nedenle mümkün mertebe beslenirken ambalajlı ürünlerden kaçınılmalıdır. Ambalajlı ürünler koruyuculardan yapay karbonhidratlara bir sürü yapay madde içerir. Bunlar da doğal olarak vücudumuza zarar verir ve metabolizmamızı bozar. Vücudumuz doğal olan gıdaları sindirip, sağlıklı bir şekilde kana karışmasına uygundur. Yapay olan gıdalar vücuda girdiği zaman hormonal dengemiz bozulur. Aşırı insülin üretimine sebep olur. Bu etkenler de yağlanmaya yol açar. Başta cips ve bisküvi olmak üzere, ambalajlı ürünleri çok fazla tüketmemek gerekir. Maalesef bisküvi, kraker, cips gibi ürünlerdeki yağlar ve raf ömrünü uzatmak için kullanılan katkı maddeleri vücudun metabolik dengesini bozuyor. Bu nedenle sağlık için herkese doğal ve dengeli beslenmeye davet ediyoruz” diyerek sağlıklı beslenmenin yanında sporun ihmal edilmemesini istedi. Açıkgöz, her yaşa uygun bir sporun olduğunu hiçbir sporu yapamayanların mutlaka yürümesini tavsiye etti.

 

Kolesterolün yoğunluğunun kan akışını bozduğu için kolesterolü olan kişilerin sürekli halsizlik ve yorgunluk hissi duyduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Abdullah Açıkgöz, “Kolesterol, vücudun damar ağında ciddi problemlere neden olduğu için ilerleyen dönemlerde beyin damarlarındaki problemlerden, bilek damarlarındaki problemlere kadar pek çok organda olumsuz etkilere neden olabilir. Yüksek kolesterol kalp hastalarında da çok tehlikeli bir durumdur” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.