E. TURGUT TEKİN

E. TURGUT TEKİN

Köprü dizisi ile ilgili yazdıklarım Ankara'yı salladı

Köprü dizisi ile ilgili yazdıklarım Ankara'yı salladı

 

Gerçek Gazetes'nde yayınladığım "Köprü Dizisi" ile ilgili araştırma özlü makalem, Ankara'yı salladı. AKP Erzincan Milletvekili sayın Tevhit Karakaya verdiği bir demeçte bakın ne diyor; Bilal Çetin'in Ankara'dan Yeni Şafak Gazetesi'ne geçtiği metin aynen şöyle, hiç değiştirmeden bana telefonda hak verenlere, teşekkür edenlere aynen ulaştırıyorum.

 

İşte haber; 

 

"Köprü" dizisine vekil tepkisi

 

-Eski Erzincan Valisi merhum Recep Yazıcıoğlu'nun hayatını anlatan Köprü isimli diziye AKP Erzincan Milletvekili Tevhit Karakaya tepki gösterdi. Karakaya dizinin Erzincan gerçeklerini yansıtmadığını ve Erzincan'ın imajını zedelediğini açıkladı. Tevhit Karakaya, Star TV'de yayınlanan "Köprü" isimli dizide Erzincan'ın doğru bir şekilde yansıtılmadığını belirterek; "Dizide Erzincan'ı temsil eden insanların ne şiveleri Erzincan şivesidir, ne kıyafetleri Erzincanlı'nın kıyafetidir. Erzincan'da çekilmediği için yerleşim bölgesi olarak da gösterilen yerlerin Erzincan'la ilgisi yoktur. Dizide işlenen olaylara bakış açısı, olaylara karşı gösterilen refleks ve öne çıkarılan mantık Erzincan'lıya ait değildir." dedi.

 

Yeni Şafak Gazetesi'nin 11 Mart 2007 pazar tarihli baskısında yer alan bu haberden daha önce yazımı okuyan ve içlerinde bakan, müsteşar, genel müdür, milletvekili, yazar ve basın mensubu birçok kişiden telefon mesajı aldım. Yazdıklarımı doğrulayan, duygu ve düşüncelerime katılan, beni canı gönülden kutlayan bu insanlara köşemden teşekkür ederim.

 

Dört satır yazmakla, kendisini gazeteci ilãn eden bazıları arkamdan; "Ammada abartıp yazmış" diyorlarmış. Aslında ben, yazdıklarımla, yazılması gerekenlerin ancak %2'sini dile getirdim. Tv'lerde gösterilen dizilerin çoğunluğunda konular kasıtlı olarak işleniyor ve ülkemizin doğusu tamamen yanlış tanıtılıyor. Töresi, gelenek görenekleri, örf ve adetleri, vatana bağlılığı, ulusal bilince sahip olması, insan sevgisi, misafirseverliği, yiğitliği dejenere edilerek anlatılıyor.

 

Ülkemiz düşman tarafından işgal edildiği zaman Mustafa Kemal Paşa neden Erzurum, Sivas ve Ankara'yı seçti? Doğuya gitmesinin kurtuluşa kaynak arayışının mantık ve felsefesini anlamayan sözde yazar ve yapımcıların doğu insanından istedikleri nedir? Doğu insanı canıyla, malıyla, Atatürk'le birlikte Kurtuluş Savaşı verirken, İstanbul'da işgal kuvvetlerinin üst düzey komutanları ile sodum ve gomura hayatı yaşayan vatan hayınlarını, servet avcılarını tv ekranlarına taşıyıp, tanıtmıyorda, vatanı ve ulusu için seve seve ölmeyiavukatların haberi var mı Levent bilen Anadolu insanıyla alay ediyor?

 

Doğu insanı Osmanlı Dönemi'nde olduğu gibi Cumhuriyet Dönemi'nde de ihmãl edildi. Yeteri kadar yol, enerji, içme ve sulama suyu götürülemedi. Toprak reformu yapılarak, üretim sanayi ile desteklenmedi. Oradaki insanlar, ekmeğini gurbetlerde aramak zorunda kaldılar. Önce yurt içinde yakın gurbette, sonra yurt dışında uzak gurbet yolculuğuna başladılar. Şimdi İzmit, Bursa, İstanbul, İzmir, Ankara nüfusunun %65'ini bu yurtlarından göçen insanlar ve çocukları oluşturuyor. Artık bu insanlar Alman, Hollanda, Avusturya, Fransa, Belçika, İngiltere, İsviçre vatandaşı olup, o ülkelere yerleşiyor. Bugün Doğu Anadolu köylerinin % 65'i boşalmış durumdadır.      

 

                         * Devam edecek

 

Önceki ve Sonraki Yazılar