KÜÇÜK DEĞİRMENLER TOZ BİBER MESAİSİNDE

KÜÇÜK DEĞİRMENLER TOZ BİBER MESAİSİNDE

Toz biber için Söke’deki küçük değirmenler vatandaşların akınına uğruyor.

Gerçek Gazetesi / Gülsüm TUNA
Ülkemizin hemen her yerinde mutfak kültürümüzün vazgeçilmez tatlarından olan Toz biber için Söke’deki küçük değirmenler vatandaşların akınına uğruyor.
Vatandaşlar pazardan aldıkları biberleri yıkayıp, bıçakla parçalara ayırarak evlerinin balkon veya çatılarında kuruttuktan sonra toz haline getirebilmek için küçük değirmenleri tercih ediyorlar.
Söke Yenicami Mahallesinin en eski değirmenci ustalarından Turgay Öner, “Biz değirmencilerin eski işi kalmadı artık. Vatandaşlar eskiden ev ekmeği yapabilmek için buğday, arpa, yulaf ve mısır öğüttürmek için gelirlerdi. Şimdi de kuru biber ve tarhana öğüttürmek için geliyorlar. Yaklaşık 10 kilo kuru biberden 1 kilo civarında toz biber çıkıyor. Biber kaliteliyse 8-9 kilodan da bir kilo çıkıyor. Çıkan biberin kilosundan 2.5 lira öğütme ücreti alıyoruz. Son yıllarda vatandaşlar kuruttukları tarhanaları da değirmende öğüttürerek daha ince tarhana yapmaya başladılar. Tarhanayı da kilosu 2 liradan öğütüyoruz. Vatandaşlarımız çarşıdan toz biber yapmak için biber alırlarken özellikle kurutulmaya elverişli ince biberleri tercik edip, onları parçalayarak kuruturlarsa çürüme oranı azalır. Etli biberlerde çürüme oranı daha yüksek” dedi.
Türk mutfağının vazgeçilmez renklendirici ve tatlarından olan 1 kilo toz biberin maliyetinin 18 lira civarında olduğunu belirten değirmenci Turgay Öner, “Vatandaşlar biberi değirmenden geçirdikten sonra zeytinyağı ve az biraz tuz döküp bir kez daha tepsilerde kuruturlarsa küflenme tehlikesinin de önüne geçmiş olurlar” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.