Kullanımı elzem hale gelen cep telefonu'nundan korunma yolları

Kullanımı elzem hale gelen cep telefonu'nundan korunma yolları

Türkiye’de kullanımı en hızlı alışılan teknolojik cihazların başında gelen ve her geçen gün de kullanım yaşı düşen cep telefonlarından daha az etkilenmek için çeşitli yollar denenmeye başladı.

Özellikle sürekli kulağa temas halinde olan cep telefonlarının sağlık açısından neden olduğu olumsuzlukların yanında insanı da ciddi oranda yorduğu belirtildi. Günümüzde cep telefonu ile konuşmama gibi kimsenin bir lüksünün kalmadığını ancak bu faydalı icadı kullanırken bazı konuların da dikkat edilmesi gerektiğini belirten Aydın Devlet Hastanesi Yöneticisi Hüseyin Zafer Alkaya, işyeri ve ikametlerde cep telefonunun normal ahize ile kullanılmasını tavsiye etti.
Kendisinin de bir süredir telefonu bu şekilde kullandığını daha rahat bir görüşme yaptığını belirten Aydın Devlet Hastanesi Yöneticisi Dr. Hüseyin Zafer Alkaya, iş hayatındakiler için kullanımı mecburi, ancak çocuklar için tehlikeli oyuncak durumunda olan cep telefonlarının bilinçsiz kullanılması halinde insanlarda telafisi güç sıkıntılara neden olduğunu belirtti.
Sürekli beynimizin dibinde kulağımızın üstünde tutulan cep telefonlarının insanları daha fazla yormaya başladığını belirten Dr. Alkaya, “Özellikle cep telefonu görüşmesi yoğun olan kişilerde yorgunluk hissi daha da artmaya başladı. Bunu bizzat kendim de yaşadığım için telefonuma normal telefon ahizesi aparatı takıp o şekilde kullanmaya başladım. Ev ve iş yerlerinde masabaşı çalışanlar için cep telefonlarının bu tür aparatlarla kulaktan ve beyinden uzak mesafede tutularak konuşulmasına tavsiye ediyoruz” diyerek cep telefonun zararlarından korunmanın basit yollarını da aktardı.
“GEREKSİZ VE UZUN KONUŞMALARDAN KAÇININ”
Cep telefonu görüşmelerini mümkün olduğunca kısa tutup gereksiz konuşmalardan kaçınmanın gerektiğini bunun ekonomik, zaman ve en önemlisi sağlık açısından uzun konuşmanın tavsiye edilmediğini belirten Aydın Devlet Hastanesi Yöneticisi Dr. Hüseyin Zafer Alkaya, cep telefonunun zararlarından korunmanın yollarını şöyle sıraladı: ”Acil durumlar hariç çocuklara cep telefonu kullandırtmamak, telefonları onların yakınında tutmamak. Cep telefonunu bir kulaklık aracılığıyla kullanmak. Konuşma dışında cep telefonunun ekstra özelliklerini kullanmaktan kaçınmak. Cep telefonlarının en çok radyasyon yaydığı zamanlar, telefon çaldığı ve çevirdiğiniz numaranın bağlandığı anlardır. Bu sırada telefonu baş bölgesinden uzakta tutmak. Cep telefonunun bir organımız olduğunu zannetmemek, hayatı cep telefonu olmadan idare etmenin yollarını aramak, mümkün mertebe klasik iletişim araçlarını kullanmak” olarak sıraladı.
Uzun süre cep telefonu kullananların kısa vadeli zararlarının; Yoğun stres ve yorgunluk hissi, konsantrasyon ve dikkat bozulması, kulak çınlaması ve kulaklarda ısınma, işitmede geçici aksaklıklar oluşması ve baş ağrıları gibi çeşitli etkilerinin görüldüğünü kaydeden Dr. Alkaya, kulaklık ve benzeri aksesuar kullanmadan konuşanların imkanlar ölçüsünde telefonu başından uzak tutup hoparlör açarak kullanmasını tavsiye etti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.