MEHMET ALİ OKLAY

MEHMET ALİ OKLAY

KURBAN BAYRAMI VE ET İTHALATI

Her sene Kurban Bayramı öncesinde et ithalatı konuşulmaya başlanır...

Bir kaç seneden beri de sadece konuşulmaklakalmayıp, ithalat da yapılıyor.

Bu sene de konuşulan; besilik dana ithalatına izin verilmesi. Kurban bu işin sadece bahanesi olduğundan da göstergesi oluyor. Zira besilik dana demek yaklaşık yaklaşık altı ay sonra kesilecek demektir. Yani Kurban Baynamıyla, kurbanda vatandaşa sağlayacağı bir artı yok. Peki ozaman neden ithalat?

Uruguay’da 3 milyon vatandaş, 12 milyon büyükbaş, (sığır) var. Neredeyse kişi başına 4 hayvan. İthalatdan söz edilince aklıma hemen bu ülke geliyor. İmreniyorum.

Biz de ise nüfusumuz hızla artarken, hayvan varlığımız süratle azaldı. Tabii ki, burada sosyo-ekonomik sebepler, terör gibi öemli faktörler var. Terör sebebiyle doğu ve güneydoğuda küçükbaş varlığımız oldukça asaldı Köylerden şehirlere göçün artmasıyla da klâsik mera hayvancılığından (ekstansif), şirket bazlı kapalı-açık ahır işletmeleri çoğalıyor (intansif). Yani yavaş yavaş hayvancılık faaliyeti fakir işi olmaktan çıkıyor, paralı zengin işi olmaya başlıyor... Bu da senelerden beri fiyat politikalarında denge unsuru olan mera hayvanlarının azalmasıyla, yeni dengeler üzerine oturmaya başlaması sonucunu doğuruyor. Şirketler ellerindeki hayvan varlığını tabii olarak iyi fiyatdan satacak şartların oluşmasını zorluyorlar. İthalat bu anlamda içerideki üreticiye gösterilecek sopa olarak arzı endam ediyor. Ama sonuçta tüketici yani vatandaş yiyor. Geçici tedbirlerle, aspirin tedavilerdiyle ancak bu kadar sağlıklı olunabiliyor.

Türkiye’de eskiden, kurbanlarda 2 milyon küçükbaş, beşyüz bin büyükbaş kesildiği kabul edilirdi. Şimdilerde ise bu sayı revize edildi. 2,5 milyon küçükbaş, sekizyüz bin büyükbaş olarak kabul ediliyor. Üç-beş güniçerisinde kesimi yapılan büyük bir pazar bu. Ve tabiidir ki, pazarda piyasayı arz -talep belirler. Talebin bu kadar yüksek olduğu pazarda, arz da sabit olursa fiyat da elbette yükselecektir. Mevcut hayvan varlığımızın sayısı ve kalitesinin yükselmesine dönük çalışmalar ancak bu meselemizi kökten halledecektir.

Ayrıca tüketim alışkanlıklarımız, kültürel tutuculuklarımız “süratle” küçükbaş hayvan varlığımızın arttırılması gerektiğini söylüyor. Anadolu kültüründe kurban ve Kurban Bayramı denilince öncelikle kaçakla gelir, dana değil.!

Dana ithalatı aspirin tedavisidir. Ağrıyı geçirse de yara kronikleşir, kangrene döner. Bu konu da çok su götürür!

Bizden söylemesi 

Önceki ve Sonraki Yazılar