Kurban Bayramı’nda aşırı et tüketimine dikkat

Kurban Bayramı’nda aşırı et tüketimine dikkat

Kurban Bayramı’nda aşırı et tüketimine dikkat

Kolesterol, tansiyon ve mide rahatsızlıkları gibi pek çok hastalığın ilerlemesine zemin hazırlayan bayram tatilinde Özel Medinova Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Banu Öztürk Ceyhan, et ve tatlı tüketiminde aşırıya kaçılmaması konusunda uyardı.
Özel Medinova Hastanesi Dahiliye Uzmanı Banu Öztürk Ceyhan, özellikle kalp, tansiyon, kolestrol ve mide rahatsızlıkları yaşayan hastalarını bayram boyunca et ve tatlı tüketimi konusunda dikkatli olmaları konusunda uyararak, “Bayramda birbirinden lezzetli yemekler, tatlılar, şeker ve çikolataları doyasıya yeme fikri kulağa hoş geliyor ancak bayramda aşırı miktarda tüketilen et ve tatlı, ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Bayramda çikolata, hamur, tatlı ve et tüketimi had safhaya çıkıyor. Ancak bu dönemde ölçüyü kaçırmak ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirebiliyor. Kalp, kolestrol, diyabet, mide rahatsızlığı yaşayan hastalarda ise dikkatsiz beslenme hayati tehlikeleri de beraberinde getirebiliyor” diye konuştu.
Bayram boyunca özellikle sebze ve meyve tüketiminin azaltılmaması gerektiğine vurgu yapan Ceyhan, “Öğünlerde aşırı besin tüketmemeye gayret edilmeli. Çay, kahve ve asitli içeceklerin fazlasından uzak durulmalı. Ihlamur, ada çayı ve rezene gibi bitki çaylarını tercih edilmeli. Eğer mide ve tansiyon sorununuz yoksa günde 1-2 şişe doğal maden suyu da içebilir. Ana öğünlerde tabağın yarısı salata ve sebze yemekleri ile doldurulmalı. Diğer yarısı ise 2-3 parça et ve 2-3 yemek kaşığı pilav, makarna ve bulgur gibi tahıl ürünlerinden alınabilir. Şekerlemelerden ve çikolatalardan olabildiğince uzak durmaya çalışılmalı. Ağır hamur tatlıları yerine, sütlü veya meyveli tatlıları tercih edilmeli. Günde 1 porsiyondan fazla tatlı tüketmemeye özen gösterilmeli” dedi.
Eti Dinlendirin
Yeni kesilmiş etin midede şişkinlik ve hazımsızlık gibi şikayetlere yol açabileceğini belirten Özel Medinova Hastanesi Dahiliye Uzmanı Banu Öztürk Ceyhan, kurban etinin yenmeden önce 1 -2 gün dinlendirilmesi gerektiğini ifade ederek et tüketimi konusunda dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle özetledi: “Kurban bayramında et tüketilirken görünen yağ kısımlarının mutlaka temizlenmesi gerekir. Çünkü doymuş yağ içeren hayvansal yağlar, kalp damar hastalıklarına neden olur. Etler hazırlanırken, görünen yağ temizlendikten sonra, küçük parçalar halinde kullanıma uygun parçalar halinde hazırlanmalıdır. Soğutucuda bir iki gün dinlendirilmeli, pişirileceği zaman pişireceğiniz kadarı çıkarılıp, ayrıca yağ eklenmeden hazırlanmalıdır. Etler haşlama veya fırında pişirilirse daha sağlıklı olur. Izgara yapılan etlerde, mangalı ete çok yaklaştırmadan 10- 15 cm uzak olacak şekilde pişirilmeli, et yanmamalıdır. Etin yanmasından dolayı oluşan kanserojen maddeler sağlık için olumsuzluklar yaratır. Kurban Bayramı’nda aşırı et tüketimine dikkat, meyve ve sebzeden hiçbir zaman vazgeçmeyin”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.