Kurban uyarısı

Kurban uyarısı

Aydın Veteriner Hekimleri Odası’ndan ‘Kurban’ uyarısı

Gerçek Gazetesi
Kurban Bayramı'na sayılı günler kala Aydın'da kurban hazırlıkları yoğun bir şekilde devam ediyor. İl merkezinde vatandaşların rahat ve hijyenik bir ortamda kurbanlarını kesebilmesi için hazırlıklar yapılırken, Aydın Veterinerler Odası tarafından kurban kesim yerlerinde ücretsiz veterinerlik hizmetleri verilecek.
Aydın Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu, geçtiğimiz günlerde toplanan İl Kurban Hizmetleri Komisyonu toplantısına üye olmamalarına rağmen Aydın Valiliği tarafından davet edildiklerini hatırlattı. Toplantıda kendilerinden kurban kesim işlemlerine ne türde bir yardım yapabileceklerinin sorulduğunu belirten Uçmaklıoğlu, Oda olarak ilimizde en fazla yoğunluğun yaşandığı merkez ilçedeki kurban kesim alanlarında veterinerlik hizmeti verebileceğimizi söyledik. Bu kapsamda kesim yapılacak olan her gün için 5 oda üyesi arkadaşımızı görevlendirdik. 39 ayrı kesim merkezini pay eden veterinerlerimiz, gün boyu görev yerlerinde denetimler yapacaklar. Hayvanlardan insanlara geçen 200'ün üzerinde hastalık bulunuyor. Bunların yüzde 90'ı kesim sonrası oluşan şartlardan kaynaklanıyor. Hekim arkadaşlarımız, gözle belirlenebilen hastalıkları anında teşhis ederek, olası vakaların önüne geçmeye çalışacak. Yapılacak denetimlerle vatandaşlarımız; hijyenik ortamlarda, İslami koşullara göre dini vecibelerini yerine getirmesi sağlanacaktır dedi.
Kurban Bayramı süresince yoğun bir hayvan trafiğinin yaşandığına işaret eden Uçmaklıoğlu, büyükbaş hayvan kesecek vatandaşların mutlaka hayvanların sevk raporu, kulak küresi ve kimliklerini talep etmesini tavsiye etti. Küçükbaş hayvanlar için bu belgelerin tam olarak bilinmediğine işaret eden Uçmaklıoğlu, küçükbaş hayvanların alımı sırasında bazı şeylere dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti. Uçmaklıoğlu, küçükbaş hayvanların yünlerine, tüylerine, kilosuna, yaşına, ihsan olup olmadığına ve burun akıntısına dikkat edilerek sağlıklı olup olmadığının anlaşılabileceğini dile getirdi.
KURBANLARIN KANLARI
İYİ AKITILMALI
Özellikle bayramın ilk günü gerçekleştirilen kesimlerde yoğunluğun yaşandığına dikkat çeken Muharrem Uçmaklıoğlu, kurban kesimlerinde en önemli hususun kan akıtma süresi olduğuna işaret etti. Hayvanın cinsi ve büyüklüğüne göre 5 ila 10 dakika kanın boşalması için beklenmesi gerektiği bilgisini veren Uçmaklıoğlu, Kesim işlemeleri sırasında yemek ve soluk borusu kesildikten sonra kanın tama olarak boşlaması sağlanmalıdır. Kan tam boşalmadan kurbanın başı koparılırsa, beyinle kalp arasındaki irtibat kesilir ve ani ölüm gerçekleşir. Kalp durunca da vücuttaki kanın boşalması durur. Kanı tam olarak boşlamayan kurbanlar dinimizce mekruh olur. Bu durumun bilimsel olarak da pek çok sakıncaları vardır. Kandan arınmamış et sağlıklı et olmaz. Lezzet olarak da iyi olmayan bu tür etler, çok çabuk bozulur diyerek kesim yapacak kişileri uyardı.
(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.