Kuşadası'nda turizm sezonu kanunları

Kuşadası'nda turizm sezonu kanunları

Kuşadası'nda turizm sezonu kanunları

Kuşadası’nda Belediyeler ve meslek kuruluşları arasında yapılan toplantıda 2015 turizm sezonuna ilişkin sıfır işgaliye uygulamasının devamı başta olmak üzere bir dizi radikal karar alındı. Buna göre, Kuşadası genelinde cadde, yol, kaldırımlarda araç ve yaya geçişini engelleyen, görüntü kirliliği yaratan işgalleri ortadan kaldırmak amacıyla 3 yıl önce başlatılan “sıfır işgaliye” uygulaması devam edecek.
Turizmin önemli merkezlerinden Kuşadası’nda 3 yıl önce belediye tarafından başlatılan “sıfır işgaliye” uygulamasının bu yıl da sürdürülmesine karar verildi. Bu kapsamda, Kuşadası genelinde meydan, cadde, yol, park gibi yerlerde araç ve yaya trafiğini engelleyen işgalleri önlemek, ilçede yaşayan halk ile yerli ve yabancı turistlerin rahatça gezip dolaşabilmesini sağlamak için bir dizi radikal karar alındı. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Kuşadası Belediye Başkanlığı, Kuşadası Ticaret Odası, Kuşadası Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı Temsilcilerinin katılımıyla yapılan koordinasyon toplantısında belirlenen kurallar ve kararlar esnafa tebliğ edilmeye başlandı. Toplantıda alınan kararlara göre, Belediye yasaları, Kabahatler kanunu, Zabıta ve yasaklar yönetmelikleri göz önüne alınarak hazırlanan 19 maddelik kararlarda, hiçbir işyeri yollara, kapı önüne raf, dolap, vitrin koyamayacak, kaldırımları işgal edemeyecek. Belirlenen kurallara uymayanlar hakkında ruhsat iptaline kadar uzanan yasal işlem yapılacak. Turizm sezonu öncesi vatandaşların hazırlıklarını yapabilmeleri için kararlar, Aydın Büyükşehir ve Kuşadası Belediyelerinin zabıta ekiplerince imza karşılığı işyerlerine tebliğ edilmeye başlandı.
- TURİZM SEZONUNA YÖNELİK RADİKAL KARARLAR
Kuşadası Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, koordinasyon toplantısında belirlenen 2015 yılı işgaliye kullanımına ilişkin yasak olan uygulamalar şöyle sıralandı; “Tüm Cadde ve sokaklarda restoran, kafe, bar vb. haricinde sıfır işgaliye uygulamasına geçilecek, yollara ve işyeri duvarlarına kesinlikle manken, raf, dolap, vitrin vb. konmayacak. İşyerinin üstüne, tente, pergola gibi yerlere ürün asılması yasaktır. İşyerlerinde açık vitrin uygulaması yapılmayacak. Her dükkâna vitrin ve kapı yaptırması zorunlu tutulacak, sürgülü veya sabit hiçbir vitrin çıkması yapılmayacak. Mevcutta olan sabit ve hareketli çıkmalar kaldırılacak. İşyerleri önünde ya da yakınında yerli ve yabancı turistlerin önünü keserek, stoperlik yaparak yönlendirmek, el ve kol hareketleriyle rahatsızlık vererek, hanutçuluk, çığırtkanlık tabir edilen hal ve hareketlerde bulunulmayacak. Motosiklet, bisiklet gibi motorlu ve elektrikli taşıtlar çarşı içinde, trafiğe kapalı alanlara girmeyecek. Mal dağıtımı yapan firmalar sabah 06:00-10:00 arasında dağıtım yapabilecek. Esnaf ve iş yeri çalışanlarının vatandaşı rahatsız edecek şekilde iş yeri önünde beklemesi, iş yeri önünde gelişi güzel oturması, birbirinden farklı renk ve yapıda sandalyelerle yolun işgal edilmesi, yemek yenilmesi, içki içilmesi, tavla oynanması gibi davranışlarda bulunması yasaktır. Barbaros Hayrettin Paşa Caddesi, Orient/Grand Bazaar ve Sağlık Caddesi’nde Kent estetiği ile uyumlu Belediyelerin ilgili birimleri tarafından projelendirilip yaptırılacak olan banklar konulacak, Bunların dışında cadde, sokak ve kaldırımlara esnaf ya da işyeri çalışanlarının sandalye, masa çıkarmalarına izin verilmeyecek. Yollarda belirlenecek renk ve boyutta şemsiyeler konulacak, büyük şemsiyeler ve tenteler kaldırılacak. Cadde, bulvar, sokak yol giriş çıkışlarına, üzerine işyerlerine ait yönlendirme tabelaları konulmayacak. İşyerleri kendi iç bölümleri dışında, kapı ya da camekân önünde süpürge, halı, kova gibi malzemeleri bulundurmayacak. İşyerleri kapı ve camekân önüne çöp toplama saatleri dışında çöp çıkarmayacak. İşyeri adreslerinin tespit edilebilmesini sağlayan mahalle, sokak adları ve kapı numaralarını gösteren levhalar herhangi bir şekilde kapatılmayacak, sökülmeyecek, levhalara zarar verilmeyecek. Taksiciler ve diğer esnaf ya da işyeri çalışanları cadde, bulvar, sokaklarda araba yıkamayacak.
- RESTORAN, BAR VE CAFE İZİNLERİ
Kuşadası Belediyesi’nin açıklamasına göre, yeni uygulamada, Restoran, kafe, bar gibi işletmeler belirlenen esaslar ve verilecek izinler çerçevesinde işgaliye kullanabilecek. Bu tür işyerleri için belirlenen kurallar ise şöyle: “işgaliye kullanmak isteyenler bir dilekçe ile yetki alanlarına uygun olarak; Belediye Başkanlıklarına müracaatta bulunacak. Gerekli değerlendirme, belediyelerin ilgili birimleri ve komisyonları tarafından yapılarak hazırlanacak rapora ve değerlendirmeye uygun İşletmenin bulunduğu caddenin, bulvarın, sokağın durumuna göre cephesi kadar izin verilebilecek. İşgaliye alanlarına masa sandalye dışında başka bir şey konulmasına izin verilmeyecek. İşletmeler kendilerine izin verilen alan kadar işgaliye kullanacak, komşularıyla yada bulundukları sokakta sınır belirlemek için saksı, profil vb. malzeme koymayacak. Verilen İşgaliye iznine aykırı davrananların işgaliye kullanımlarına son verilecek, ayrıca idari yaptırım uygulanacak. Trafiğe açık alanlarda ve 3 metreden daha dar kaldırımlarda yayaların geçişine engel olduğu için hiçbir işletmeye işgaliye izni verilmeyecek. Bakkal ve marketlerin işgaliye kullanımına ilişkin talepleriyle ilgili ekiplerin yerinde yapacağı inceleme sonucunda, yaya geçişine engel olmayacak şekilde belirlenen sınırlar çerçevesinde izin verilebilecek. İşgaliye izni verilen alanlarda ya da özel alanlarda görüntü ve çevre kirliliğine neden olacak düzenlemeler yapılamayacak. İşgaliye izni ve diğer hususlar zamana bağlı olarak ilçenin gelişen ve değişen durumlarına göre (Trafik düzeni, yaya kaldırımı, yol çalışmaları, imar düzenlemesi vb.) yeniden değerlendirilecek. Verilen izinler mutlak bir hak olarak kabul edilmeyecek. İşyeri sahipleri işgaliye kullanım izni verilen yerlerin kamuya, tüm vatandaşlara ait olduğunu düşünerek vatandaşın tepkisini çeken, onları rahatsız eden davranışlardan uzak duracak. Keyfi uygulamalarda bulunmayacak”

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.