E. TURGUT TEKİN

E. TURGUT TEKİN

Kuşadası’nın güzel plajları

 

 

Kuşadası Körfezi, dünyanın kirlenmemiş ender körfezlerinden biridir. Bunun başlıca nedeni, Samos Adası’nın batısından geçen yük gemileri Kuşadası’na uğramazlar. Kuşadası Limanı’na sadece yolcu ve turizm amaçlı gemiler gelir, giderler. Bunlarda denizi kirletecek kadar yoğun değildirler. Bu nedenle Kuşadası kıyılarının hemen hemen her yerinde rahatça denize girilir.

Kuşadası’nın plajları Kuştur’dan itibaren başlar ve Sisam Boğazı’na kadar yaklaşık 40 kilometre uzanır. Kuştur plajları, Tusan Oteli yakınlarındaki otuz birler  plajları, Kuşadası Merkez Plajları, Kadınlar Denizi Plajları, Yavansu Plajları, Davutlar Sahilleri Siteleri plajları, Güzelçamlı Sahil Siteleri plajları olarak Milli Parka kadar sıralanırlar. Bu plajların hepsi halka açık ve ücretsizdir. Sadece özel hizmet alanlar ücret öderler.

Asıl Kuşadası’nın en güzel plajları Milli Park içindeki plajlardır. Bunlar sıra ile İçmeler Plajı, ki hem sığ ve hem de taşsızdır. Burası yüzme bilmeyenler ile çocuklar için çok ideal bir plajdır. Fazla dalgada yoktur. Bu plajdan sonra Kavaklı Burun ve Kalamaki Plajları gelir. Bunlarda birer harikadır. Denizle orman kucak kucağadır. İçme suyu ve soyunma kabinleri mevcuttur. Yiyecek ve içecek satan lokanta ve marketi vardır. Sadece girişte park giriş ücreti alınır. Bu plajları tercih edenler, Cumartesi ve Pazar günleri çok kalabalık olduğundan haftanın diğer günlerinde çok rahat ederler.

Bu kıyılarda Mayıs, Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında denize girilir. Hatta kasım ve nisan aylarında da bazen girenler olsa da fazla değildir.

DİDİM’İN GÜZEL PLAJLARI

Didim plaj bakımından hem çok zengin ve hem de ilginçtir. Türkiye’nin en güzel plajı olan Altınkum buradadır. Altınkum plajları hem sığ ve hem de dalgasızdır.

Suyu bulanmaz, kumu yararlıdır. Didim Merkez Plajlarının dışında Mavişehir, siteler, Akbük kıyı plajları vardır. Burası daha güneyde olduğundan Kuşadası kıyılarından daha da sıcaktır. Burada denize girme nisan ayında başlar, ekimin sonunda biter. Bu kıyılarda Kuşadası kıyıları kadar temizdir. Kirlilik yoktur, çevre temizdir. Altınkum Plajları Türkiye ve dünyada tanınır. Kıyılarında ve denizlerinde tehlikeli canlılar yoktur.

Denize girmek isteyenler mutlaka güneş yağı sürmelidirler. Güneş yağı bulamayanlar ise bolca zeytin yağı sürsünler. Yoksa güneş feci yakar. Çünkü bu kıyılarda Antalya Kıyıları gibi fazla nem yoktur. Güneş yağı yoksa zeytin yağı sürmeyi sakın unutmayın. Sonra denize alıştıra alıştıra girin.

Birinci gün bir saat, ikinci gün iki saat ve peryodik olarak giriş satını durumunuza göre ayarlayın. Güneşin dik vurduğu saatlerde girmeyin. Güneşin yatık vurduğu saatlerde girmeyi tercih edin. Yani sabah saat on ile öğleden sonra on yedi arasında asla denize girmeyin.

Bu saatler güneş çarpması ve aşırı yanmaya neden olur. Sağlıklı bir yaşam için nasıl güneş ve deniz yararlı ise aşırı derecede girme ve kurallara uymamada o kadar tehlikelidir. Kendinize, çocuklarınıza ve yaşlılara dikkat edin.

Önceki ve Sonraki Yazılar