Kuşadası’nın tarihsel Kadı Kalesi

Kuşadası’nın tarihsel Kadı Kalesi

Kuşadası’nın tarihsel Kadı Kalesi


Gerçek Gazetesi
Kuşadası'nda çok önemli bir tarihsel mekan olan Kadı Kalesi (Anaia) kazılarında tarihe ışık tutan bir çok bulgu ortaya çıkarılıyor.
Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği'nin (EKODOSD) onursal üyesi, Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Bizans Sanatı Ana Bilim Dalı Başkanı ve Kuşadası Anaia-Kadıkalesi Kazısı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Mercangöz tarafından EKODOSD üyelerine Kadı Kalesi kazıları hakkında sunum yapıldı.
Prof. Dr. Zeynep Mercangöz'ün başkanlığında devam eden Kuşadası Kadı Kalesi kazı çalışmalarına, öğretim üyeleri ve yaklaşık 30 arkeoloji ve sanat tarihi öğrencisi de katılıyor. Konferans sırasında Bizans sanatı uzmanı Sinan Hoca ve Prehistorik uzmanı Niray Göktürk, yaptıkları çalışmaları EKODOSD üyelerine anlattı. Etrafını çeviren ikinci konutların arasında, sanat tarihçileri ve arkeologlar sayesinde kurtulabilen Kadı Kalesi'nden, Kuşadası tarihine ışık tutacak birçok bulgu çıkarılmakta olduğu görüldü.
Kadı Kalesi kazıları tam olarak bittiğinde ortaya çıkacak olan mimari antik eser, arkasında yükselen günümüz mimarisine çok önemli mesajlar veriyor. Kazı çalışmaları ilerledikçe, her geçen yıl farklı bulgulara ve tanımlara ulaşılan Kadı Kalesi'nin, daha geniş bir alana yayıldığı anlaşılmakta olduğu belirtildi. Kadı Kalesi'nin hemen yanı başında biten ikinci konutların altında, zengin bir tarihin yattığı düşünülüyor.
EKODOSD üyeleri, Kadı Kalesi'nin kuruluşundan yüzlerce yıl sonra bile, günümüzden 30 yıl öncesine kadar, içinde su kuşlarının yaşadığı ve zengin biyo çeşitlilik barındıran azmakların, sulak alanların olduğu, lezzetli şeftalilerin, domateslerin, karpuzların, börülcelerin yetiştiği bahçelerin yerlerine dikilen ikinci konutları üzüntüyle izlediler. EKODOSD üyeleri, kalabilen bu son kalenin de kurtarılması ve korunması için, herkesin duyarlılık göstermesini dilediler. Kazı çalışmalarının sıkı bir disiplin içinde devam ettiği görüldü. Herkesin farklı bir görevi vardı. Bir yandan kazılar devam ediyor, fotoğraflar çekiliyor, çıkan bulgular yıkanıyor ve restorasyon çalışmaları yapılıyor. Kazılardan çıkan eserler, gruplarına göre ayrılıyor ve restorasyon yapılmak üzere bekletiliyor.
EKODOSD üyeleri, Prof. Dr. Zeynep Mercangöz, öğretim üyeleri ve öğrencilerle birlikte kazı evinde akşam yemeği yediler. Akşam yemeğinden sonra Kadı Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Mercangöz, Kadı Kalesi'nin tarihini, çıkan bulguları, dönemlerini ve kazının geleceğiyle ilgili çok yararlı bir sunum gerçekleştirdi.
EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ise derneğin çalışmaları ve yakın bölgedeki tarih ve kültür zenginlikleri hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Sürücü, Kuşadası'ndan, Milli Park'a kadar uzayan kıyıda, kalabilen tek doğal alan olan ve Kuşadası'nın tarihini değiştirecek ve Kuşadası kültürel hayatı için çok önemli bir yer tutacak olan Kadıkalesi-Anaia Kazısı"nın mutlaka desteklenmesi gerektiğini, her kurumun, kuruluşun ve sivil toplum örgütlerinin katkı yapması gerektiğini belirtti. Kadı Kalesi'nde çıkan eserlerin üzerinde, birçok yaban hayvanının, çiçeğin ve ağaçların figürleri görülüyor. Bu bulgulardan yola çıkarak, bölgede o dönemlerde yaşayan ancak günümüzde yok olan birçok canlının tespiti yapılabilecek.
Kazı çalışmaları sırasında çıkan geyik boynuzlarının, bölge için çok önemli olduğunu düşünülüyor. Doğa Koruma ve Milli Park yetkilileri, Milli Park'ın 100-150 yıl öncesine kadar ala geyiklerin doğal yaşam alanı olduğunu, ancak kanıtlanamadığını hatırlatarak, kazıda çıkan geyik boynuzları ya da çıkabilecek başka bulguların burada ala geyiklerin yaşadığı iddiasını doğrulayacak nitelikte olabileceğini belirttiler.
(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.