Kuyucu, “Zararlı alışkanlıklardan uzak durun”

Kuyucu, “Zararlı alışkanlıklardan uzak durun”

Söke İlçe Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Başkan Vekili Dr. Ersev Kuyucu kötü alışkanlıklar konusunda vatandaşları uyardı.

Gerçek Gazetesi / Arif AKÇAY
Ülkemizde uyuşturucu madde, alkol, tütün ve mamülleri kullanımının topluma anlatılabilmesi için her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanan “YEŞİLAY HAFTASI” dolayısıyla bir açıklama yapan Söke İlçe Sağlık Müdürü ve Toplum Sağlığı Başkan Vekili Dr. Ersev Kuyucu vatandaşları uyardı.
Kuyucu açıklamasında, “Yeşilay, sigara, alkollü içki ve diğer uyuşturucu gibi alışkanlıklarla mücadele eden ve bütün bu zararlı alışkanlıklardan halkın, bilhassa gençlerin korunması için yaptığı çalışmalarla kamuya hizmet veren bir kurumdur.
5 Mart 1920 tarihinde alkollü içki ve uyuşturucu madde kullanmaya karşı olanlar tarafından kurulmuştur. Hilal-ay, Ahdar-yeşil anlamındadır. Hilali Ahdar daha sonra Yeşilay adını almıştır. 1-7 Mart arası ülkemizde Yeşilay Haftası olarak anılmaktadır. Yeşilay
Haftasında amaç alkollü içkilerin, uyuşturucuların ve sigaranın topluma, aileye ve bireye zararlarını anlatmaktır.
Toplumu bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmalarının yanı sıra bağımlılık yaptığı bilinen sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerin zararlarını topluma göstermek ve bu alışkanlıklardan korunmanın yollarını da göstermek büyük önem taşımaktadır.
Sigara kullanımına bağlı ölümler, önlenebilir ölümlerin başında gelmektedir. 4207 Sayılı yasa ve Dumansız Hava Sahası kampanyası ile sigara kullanımı ile ilgili getirilen bir takım kısıtlamalar sigara tüketim oranını bir hayli azaltmıştır.
Uyuşturucu maddeler, esrar, afyon, kokain, LSD gibi insan vücudunu ve beynini uyuşturma özelliği olan maddelerdir. Alkollü içecekler ise içinde alkol bulunan ve içildiğinde kişiyi sarhoş eden içeceklerdir.
Bu maddeleri kullanan kişiler önce rahatlık ve baş dönmesi duyar, sonra sarhoş olurlar. Fakat doğru düşünüp, doğru kararlar veremezler.
Daha kolay suç işlerler. Alkollü araç kullanan kişiler daha fazla kazalara sebep olarak hem kendilerine hem de başkalarına zarar verirler. Ayrıca bu maddeler kişilerde zamanla alışkanlık yapar.
Yaşadıkları maddi zararların yanı sıra toplumda sevgi ve saygı duyulmayan insanlar haline gelirler. Uyuşturucu ve alkolün fiziksel olarak da insan sağlığına büyük zararları vardır. Vücudun zarar görmesinin yanı sıra ülser, kanser, siroz, felç gibi birçok hastalığa bu tür madde kullanımları neden olmaktadır. Bu maddelere başlamak kolay, bırakmak zordur.  Tedavisi zaman ve sabır gerektirir. Tedaviyi kişilerin kendisinin istemesi ve iradelerini zorlamaları gerekir. Çocuklarımızı ve gençlerimizi bu tür alışkanlıklardan uzak tutmalıyız. Bunun için iyi bir eğitim, düzenli bir aile ortamı ve toplum yapısı büyük önem taşımaktadır” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.