Leylekler Aydın'da Akçay Vadisini tercih ediyor

Leylekler Aydın'da Akçay Vadisini tercih ediyor

Leylekler Aydın'da Akçay Vadisini tercih ediyor

Her yıl binlerce göçmen kuşu ağırlayan ve özellikle leylerin uğrak mekanı olan Akçay Vadisi, önceki senelerde olduğu gibi bu yaz da binlerce leyleği ağırlıyor. Yol kenarlarına sıralı bir şekilde yaptıkları yuvalar ile güzel bir görüntü oluşturan leylekler, Bozdoğan-Nazilli hattı boyunca vatandaşların da ilgi odağı oluyor.
Barınmak ve üremek için sürekli olarak sıcak bölgelere göç eden leylekler, Aydın’da en fazla Bozdoğan ilçesi Akçay Vadisi’ni tercih ediyor. Her kuş gibi yuva yapma konusunda özel bir marifete sahip olan leylekler, zaman zaman karşılaştıkları sorunları Bozdoğan’da yaşamıyor. Yuva için genellikle elektrik direklerinin üstünü seçen leylekler, her yıl Bozdoğan’a geldiklerinde ayrı bir misafirperverlikle karşılanıyor. Özellikle bölgenin elektrik dağıtımını yapan Aydın Denizli Muğla Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi (AYDEM ), her yıl yaptığı çeşitli çalışmalar nedeniyle bölgenin leylekler ve göçmen kuşlar tarafından birinci tercih noktası olarak kabul edilmesine neden oluyor.
APARATLAR SAYESİNDE KOLAY YUVA YAPIYORLAR
Yol kenarlarındaki elektrik direkleri üzerlerine yaptıkları yuvalar ile adeta güzel bir görüntü oluşturan leylekler, doğanın bir parçası olarak Bozdoğan’a ise ayrı bir hava katıyor. Bu nedenden dolayı leyleklerin gelme zamanı dikkate alınarak her yıl AYDEM tarafından yapılan çalışmalar leylekleri memnun ediyor. Elektrik direklerine yuva kurarken taşıdıkları metal parçalar nedeniyle zaman zaman elektrik çarpması sonucu ölümle burun buruna gelen leylekler, AYDEM tarafından yapılan özel aparatlar ile hem yuvalarını kolay yapıyor hem de ölüm tehlikesi ile karşı karşıya kalmıyor.
SERÇELER HAZIRA KONUYOR
Yaz boyunca misafir olarak bu bölgede konaklayan leylekler, yuva yapmaları için yapılan aparatlar sayesinde devasa yuvalar inşa ediyor. Yaklaşık 5 ay boyunca bölgede kalan leylekler, kendilerine gösterilen misafirperverliği aynı şekilde serçelere gösteriyor. Leyleklerin bitki artıklarını kullanarak yaptıkları büyük yuvalarda onlarca serçenin de hazıra konarak kendisine bir yuva edinmesi görselliği ise iki katına çıkarıyor. Bahar aylarında havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte bölgeye tek tek gelmeye başlayan leylekler, yaptıkları yuvalarda yeni yavrulara da sahip olarak sonbaharda başka sıcak memleketlerin yolunu tutuyor.
“BOZDOĞAN İLE ÖZDEŞLEŞTİ”
Bozdoğanlı İbrahim Madran (42) isimli bir vatandaş, leyleklerin bölgeye ayrı bir hava kattığını ifade etti. Leyleklerin artık Bozdoğan ile özdeşleştiğini dile getiren Madran, her geçen yıl bölgede leylek potansiyelinin giderek arttığına dikkat çekti. Leyleklerin bölgeye hiçbir zararının olmadığını da vurgulayan Madran, AYDEM yetkililerine de kuşlar için yaptıkları aparatlar için teşekkür etti.
“ZARARSIZ HAYVANLARDIR”
Bozdoğan-Nazilli yolu zerinden kahvehane işleten Fatih Kaya (48) isimli vatandaş da “Leylekler zararsız bir hayvan. Çiftçinin mahsulüne hiçbir şekilde zarar vermezler. Fare, yılan gibi zararlı hayvanları da yiyerek katkı sağlamış oluyorlar. Ayrıca görsel güzellik olarak da Bozdoğan’a ziyarete gelen vatandaşların ilgi odağı oluyor. Başka yerlerde bu kadar çok sayıda leyleği ve leylek yuvasını bir arada görmek çok mümkün değildir” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.