Lokum çikolatanın tahtını sarsmaya başladı

Lokum çikolatanın tahtını sarsmaya başladı

Lokum çikolatanın tahtını sarsmaya başladı

Osmanlı mutfağının en önemli tatlıları arasında yer alan ve yarım asır öncesine kadar özel günlerin tüketimi olan lokum, çikolataya kaptırdığı tahtını sarsmaya başladı. Merkezi Aydın’da bulunan ve ülkenin dört bir yanında yaklaşık 80 şubeye sahip Tuğba Kuruyemiş Firması’nın Lokum Bölümü Gıda Mühendisi Yusuf Bobiç, Türkiye’de gençlerin artık kız istemelerine lokumla gitmeye başladığını belirterek “Lokum yaklaşık bir asır sonra yeniden tahtına kavuştu. Türkiye’de gençler çikolatadan vazgeçip lokum tüketimine ağırlık verdi” dedi.
“Sadece lokum üretmiyoruz, unutulmaya yüz tutmuş geleneği sürdürüyoruz”
Tuğba Kuruyemiş olarak Aydın’da Osmanlı’dan gelen tatlara uygun olarak yüzde 100 doğal ürünlerle antepfıstıklı, narlı, ballı cevizli, gül yapraklı birçok çeşitte lokum ürettiklerini belirten Gıda Mühendisi Yusuf Bobiç, aynı zamanda unutulmaya yüz tutmuş bir kültürü hayat vermeye çalıştıklarını söyledi. Üretimi Osmanlı mutfağında olduğu gibi şeker kullanmadan pancar şekeri ile gerçekleştirdiklerini ürünlerin de esansını değil bizzat Osmanlı Döneminde olduğu gibi kendisini kullandıklarını söyleyen Bobiç, gurbetçilerin de dönüşlerde mutlaka lokum aldığını belirtti. Lokumun aslında bir gelenek olduğunu belirten Tuğba Kuruyemiş Lokum Bölümü Gıda Mühendisi Yusuf Bobiç, “1900’lü yılların başından ortalarına doğru, ülke insanımızın Batıya olan hayranlığı yeme içmeye hatta gelenek göreneğe kadar yansımış. Lokum geleneği de bu hayranlıkla birlikte çikolataya kaymış. Aslında lokum bizim önemli bir kültürümüzdür. Bizde çikolata yoktur. Lokumun bizdeki özelliği ve manası aslında çok derindir. Tarihimize baktığımızda en hatırlı hediyelerden birinin lokum olduğunu görürüz. Kız istemelerinden tutun, Osmanlı İmparatorluğumuz ülke ziyaretlerine giderken mutlaka lokum götürürmüş. Yani adı üstünde Türk Lokumu bizim kültürümüzdür. Biz hem bu kültürü hem de asırlık gelenek olan Türk damak tadını sürdürmeye gayret ediyoruz. Üretimlerimiz yoğun ilgi görüyor” dedi.
Lokumun tarihçesi ve faydaları hakkında da bilgi veren Gıda Mühendisi Yusuf Bobiç, “Osmanlıcadan rahat ul-hulküm yani boğaz rahatlatan kelimesinden türeyen lokum, yaklaşık 15.yüzyıldan beri biliniyor. 17.yüzyılda Osmanlı imparatorluğu sınırları içinde, yaygınlaşan lokum, Avrupa’da bir İngiliz gezgin aracılığıyla “Türkish Delight” adıyla 18.yüzyılda tanınmaya başlanıyor. Dünyada Türk tatlısı olarak bilinen lokum doğal ve sağlıklı bir besin kaynağı olup, pek çok yararının olduğu bilinmektedir. Proteinli besinler, kullanıldıktan sonra vücutta yakılır ve bunun sonucu üre, ürik asit ve kreatinin gibi atık maddeleri açığa çıkar. Bu maddeler böbrek hastalarında idrarla vücuttan atılamaz ve kanda yükselir. Sade lokum karbonhidrat kaynağı olduğundan, böbrek hastalarınca devamlı tüketilmesi önerilmektedir” diyerek lokumun yeniden eski günlerine kavuşmaya başladığını belirtti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.